Οικονομία

30.000 απολύσεις στην αγορά την πρώτη εβδομάδα καραντίνας λόγω κορωνοϊού

30.000 απολύσεις στην αγορά την πρώτη εβδομάδα καραντίνας λόγω κορωνοϊού
Μόνο την πρώτη εβδομάδα καραντίνας σημειώθηκαν 30.000 απολύσεις εργαζομένων.

Ο κορωνοϊός άλλαξε την καθημερινότητα όλων των πολιτών στην Ελλάδα. Παράλληλα προκάλεσε μεγάλη οικονομική ζημιά σε πολλά καταστήματα που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο για κάποιες μέρες. Αυτό έφερε και χιλιάδες απολύσεις από την πρώτη εβδομάδα που η χώρα μπήκε σε καραντίνα. Μπορεί τα επίσημα στοιχεία του συστήματος Εργάνη να είναι προγραμματισμένα να δημοσιοποιηθούν σε δυο μήνες, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά.

Το τελευταίο δεκαήμερο που ξεκίνησαν να κλείνουν τα μαγαζιά εστίασης στο σύστημα Εργάνη καταγράφηκαν περίπου 30.000 απολύσεις όταν πέρυσι το Μάρτιο του 2019, είχε σημειωθεί θετικό ισοζύγιο-προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 43.373 θέσεις εργασίας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έρχεται από την Κρήτη καθώς 160 οδηγοί ΚΤΕΛ που είχαν αναλάβει και δρομολόγια μαθητών έχασαν τη δουλειά τους. Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα ούτε στο χώρο του τουρισμού. Το ένα μετά το άλλο τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας που είναι σχεδόν άδεια καλούν το προσωπικό να υπογράψει άδειες άνευ αποδοχών. Ανησυχητικό είναι και το ποσοστό μετατροπών των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική η εκ περιτροπής.

Παίρνει μέτρα η κυβέρνηση

Το οικονομικό επιτελείο ( Σταικούρας, Γιωργιάδης, Βρούτσης) θα εξαγγείλουν σήμερα πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το βαρύ πλήγμα στην οικονομία. Τα μέτρα προβλέπουν:

  • Χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 400 ευρώ στους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με κυβερνητική εντολή. Η αποζημίωση θα δοθεί τον Μάρτιο κατ΄αναλογία των ημερών που η επιχείρηση παρέμεινε κλειστή ενώ τον Απρίλιο θα δοθεί ολόκληρη. Το σύνολο των εργαζομένων που μένουν «στον αέρα» μετά το κλείσιμο των επιχειρήσεων υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1 εκ.
  •  Θα θεσπιστεί ρήτρα απασχόλησης ( μη απόλυσης). Οι εργοδότες που θα διατηρήσουν το προσωπικό τους παρά τη μείωση του τζίρου στη διάρκεια της κρίσης και δε μετατρέπουν τις συμβάσεις από πλήρη σε μερική η εκ περιτροπής απασχόληση θα ενταχθούν στο πακέτο μέτρων διευκόλυνσης των επιχειρήσεων που θα προβλέπει αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.τους

Πως θα λειτουργήσει ο μηχανισμός στήριξης

Οι εργοδότες θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις, θα υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα λειτουργήσει για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης.

Από τον ανωτέρω ειδικό μηχανισμό στήριξης εξαιρούνται

  •  όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως
  • όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,
  • όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και
  •  οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται, λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, θα καθοριστούν οι όροι και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια και, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα καθοριστούν το είδος, το ύψος και η διαδικασία υλοποίησης των μέτρων του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments