Ελλάδα

Νικηταράς ο “Τουρκοφάγος”: Αυτός ήταν ο ένδοξος ήρωας του 1821

Νικηταράς ο “Τουρκοφάγος”: Αυτός ήταν ο ένδοξος ήρωας του 1821
Νικηταράς ο "Τουρκοφάγος": Ο ήρωας του 1821 που φυλακίστηκε άδικα και πως βγήκε το παρατσούκλι "Τουρκοφάγος".

Νικηταράς ο “Τουρκοφάγος”: Τον ξακουστό Νικηταρά, ο λόγος για τον Νικήτα Σταματελόπουλο που πολεμούσε τους Τούρκους από τα 16 του χρόνια και συνέβαλε στο έπακρο στην ανεξαρτησία του τόπου τιμά σήμερα το ελληνικό έθνος. Ο Νικήτας Σταματελόπουλος, γνωστότερος ως Νικηταράς ήταν Έλληνας οπλαρχηγός και ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Έμεινε γνωστός και μέσα από το ψευδώνυμό του, ως Τουρκοφάγος.

Με την έκρηξη της Επανάστασης, πήρε μέρος στην πρώτη Μάχη που δόθηκε στο Βαλτέτσι της Αρκαδίας στις 24 Απριλίου του 1821. Μετέπειτα, στη Μάχη των Δολιανών, ο Νικηταράς που κρατούσε με λίγους άντρες τα Άνω Δολιανά, κατάφερε να αποκρούσει χιλιάδες Τούρκους που επιτίθενται με πυροβολικό. Επειδή έπεσαν πολλοί Τούρκοι από το χέρι του εκείνη την ημέρα, οι άντρες του τον ονόμασαν Τουρκοφάγο.

Ο Νικηταράς ήταν ρωσόφιλος ήδη από την εποχή του Καποδίστρια, ανήκοντας στο Κόμμα των Ναπαίων.

Ο Νικηταράς θα βρεθεί το 1839 στη φυλακή. Φυλακίστηκε άδικα από την ελληνική κυβέρνηση για φερόμενη συνωμοσία κατά του βαυαρού μονάρχη (δεν αποδείχτηκε ποτέ) και βασανίστηκε μάλιστα στον εγκλεισμό του.

Όταν βγήκε από τις φυλακές της Αίγινας έπειτα από 1,5 χρόνο η υγεία του  ήταν σε κακή κατάσταση.

Έχοντας χάσει μερικώς την όρασή του, δεν μπορούσε να ζήσει. Αντί να λάβει λοιπόν κι αυτός τιμητική σύνταξη για τους πολεμικούς του άθλους, «τιμήθηκε» με μια κατάπτυστη άδεια επαιτείας. Να ζητιανεύει δηλαδή νομίμως κάθε Παρασκευή έξω από μια εκκλησία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments