Ελλάδα

Κορωνοϊός τώρα μέτρα: 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ – Αυτά είναι τα νέα μέτρα

Κορωνοϊός τώρα μέτρα: 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ – Αυτά είναι τα νέα μέτρα
Κορωνοϊός τώρα μέτρα: Καλύπτονται επιπλέον 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες - Θα καταβληθεί σε όλους το δώρο Πάσχα - Έκτακτη ενίσχυση 108.000 εργαζομένων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, ΕΚΑΒ,  ΕΟΔΥ, ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Κορωνοϊός τώρα μέτρα: Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση κινείται ψύχραιμα και μεθοδικά για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού και κάνει ότι είναι δυνατό για να ανακουφίσει εργαζόμενους και εργοδότες. Σεβόμενη της θυσίες της ελληνικής κοινωνίας εφαρμόζει πολιτικές για να κρατηθεί όρθια η ελληνική οικονομία.

Το πακέτο μέτρων για τον Απρίλιο

Η ενίσχυση των 800 ευρώ επεκτείνεται και μπορούν να τη λάβουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψιφιστέα. Καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού για 45 ημέρες. Η λήψη μέτρων προστασίας επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις. Μέσα από διαφορετικά σχήματα θα καλυφθούν 800.000 επιχειρήσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων προς την εφορία. Για τις δόσεις Απριλίου έκπτωση 25% αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Αν το ίδιο συμβεί με τον ΦΠΑ το 25% του ποσού συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές οφειλές. Προϋπόθεση είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Καλύπτονται 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το συνολικό ύψος είναι ένα δις. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα mybussinesssupport, με την ενίσχυση να χορηγείται απευθείας από το κράτος μέσω του taxis. Το ύψος θα προσδιορίζεται με βάση την μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης.

Όσον αφορά το δώρο του Πάσχα, αυτό θα καταβληθεί στο σύνολο του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζομένους. Σημειώθηκε ότι οι επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στα μέτρα θα πρέπει να το καταβάλλουν μέσα στις σχετικές προθεσμίες. Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ θα πάρουν έκτακτη ενίσχυση έως τις 10 Απριλίου.

Ανακοινώθηκε κονδύλι 150 εκατομμυρίων ευρώ για τον πρωτογενή τομέα και συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Αυξάνεται κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη:

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε αποπληρωμή των ενήμερων δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, με δυνατότητα επέκτασης του μέτρου και για 2 επιπλέον μήνες. Όλοι όσοι εμπίπτουν στα μέτρα προστασίας, δηλαδή οι δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις, δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους. Ωστόσο, ο υπουργός τόνισε ότι όποιος είναι σε κατάσταση που του το επιτρέπουν τα οικονομικά του παρακαλείται να πληρώσει άμεσα. 

Έχει ήδη ανακοινωθεί παράταση 75 ημερών και έχει γίνει νέα συνεννόηση με τις τράπεζες για λύση στο ζήτημα των επιταγών. Το πρόβλημα με τις επιταγές δυσκολεύει πολύ τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πρόβλημα ρευστότητας. Τις επόμενες μέρες θα υπάρχει τρόπος για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής αυτών των επιταγών.

Αρχές Απριλίου το υπουργείο Ανάπτυξης καταθέτει το πρώτο δις για να δημιουργηθεί ο εγγυοδοτικός μηχανισμός για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται. Ως τις αρχές Μαΐου θα πάρουν από τις τράπεζες δάνεια κινήσεως εγγυημένα από το κράτος για να λειτουργήσουν γρηγορότερα.

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση:

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες για εργοδότες θα είναι ανοικτές έως τις 31/03. Στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλλουν και  οι εργοδότες που οι ΚΑΔ τους ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών. Την 1η Απριλίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους ώστε να μπορέσουν να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα για την μείωση μισθώματος κατά 40% αλλά και για να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Το έντυπο των εργοδοτών έχει εμπλουτιστεί από σήμερα με τους νέους ΚΑΔ για τα shop in a shop αλλά και για τις ψηφιακές επιχειρήσεις. Οι δικαιούχοι των 800 ευρώ – είτε ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε εργαζόμενοι – θα μπορούν από 06/04 να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην ΕΡΓΑΝΗ. Οικονομική ενίσχυση των 6 επιστημονικών κλάδων της χώρας. Η κυβέρνηση εκτιμάει την συμβολή του επιστημονικού κλάδου της χώρας. Θα στηρίξει με κάθε τρόπο μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί εκπαιδευτικό επίδομα αποζημίωση 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο. Το ποσό αυτό που αφορά τους επιστήμονες είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. Η πρώτη δόση μέχρι 15 Απριλίου και η δεύτερη στο τέλος του μήνα.

Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί και το Μάιο οι ειδικές αυτές κατηγορίες θα ενταχθούν και πάλι στο καθεστώς των δικαιούχων της αποζημίωσης των 800 ευρώ. Για τις ασφαλιστικές εισφορές στην ΠΝΠ θα υπάρχει διάταξη για μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές για Φεβρουάριο και Μάρτιο. Όσοι τα καταβάλλουν θα έχουν δυνατότητα έκπτωσης και αν όχι από τον Σεπτέμβριο η καταβολή τους.

Ο υπουργός τόνισε με τη σειρά του ότι η καταβολή του δώρου του Πάσχα είναι διασφαλισμένη. Οι επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με την απόφαση της κυβέρνησης θα μπορούν να το καταβάλλουν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Οι υπόλοιπες οφείλουν να το καταβάλλουν μέσα στο προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια. Ακόμα, όμως, και το τμήμα του Δώρου που δε θα καταβληθεί από τους εργοδότες θα καταβληθεί στο ακέραιο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για την στήριξη των ανέργων ενεργοποιείται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε ΟΤΑ και όλα τα προγράμματα στήριξης των ανέργων και του ΟΑΕΔ. Για πρώτη φορά οι άνεργοι θα μπορούν να εντάσσονται ηλεκτρονικά στο μητρώο.

Δείτε live τις ανακοινώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη και το Γιάννη Βρούτση για τη διεύρυνση των μέτρων στήριξης της οικονομίας από την κυβέρνηση.

Gepostet von pagenews.gr am Sonntag, 29. März 2020

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments