Οικονομία

Προστασία πρώτης κατοικίας: Εξάμηνη παράταση στο πλαίσιο προστασίας εξετάζει η κυβέρνηση

Προστασία πρώτης κατοικίας: Εξάμηνη παράταση στο πλαίσιο προστασίας εξετάζει η κυβέρνηση
Προστασία πρώτης κατοικίας: Την Τετάρτη θα κατατεθεί το αίτημα, σύμφωνα με τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη.

Προστασία πρώτης κατοικίας: Σε μια σημαντική αποκάλυψη που αφορά χιλιάδες δανειολήπτες και την προστασία της πρώτης κατοικίας προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίο ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ ότι η κυβέρνηση μέχρι την Τετάρτη θα καταθέσει αίτημα παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας. H κυβέρνηση θα καταθέσει εντός της εβδομάδας στους θεσμούς επίσημο αίτημα για εξάμηνη παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο κανονικά εκπνέει στα τέλη του μήνα.

«Η κυβέρνηση θα καταθέσει στους θεσμούς αίτημα για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Δεν πιστεύω να υπάρχει αντίρρηση», είπε ο υπουργός και προσέθεσε πως η άρση της προστασίας των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία αποτελούσε ένα βήμα προς την οικονομική κανονικότητα, αλλά η οικονομία μας δεν έχει τίποτε κανονικό αυτή τη στιγμή.

«Θα πάμε πιο πίσω στο χρόνο για να συνέλθει η οικονομίας μας μετά την καραντίνα», ανέφερε ο υπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους θεσμούς εξάμηνη παράταση στο σημερινό καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Τρίμηνη αναστολή δόσεων για όσους έχουν προστασία α’ κατοικίας

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομιών ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι «παγώνουν» αυτόματα και για τρεις μήνες οι δανειακές υποχρεώσεις χιλιάδων νοικοκυριών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους μέσω του νόμου Κατσέλη, του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα. Το «πάγωμα» αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις που σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους με κυβερνητική εντολή και εργαζομένους που θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Αυτό προβλέπει το άρθρο 5 της ΠΝΠ που εκδόθηκε την Τρίτη και περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού. Με δεδομένο ότι η προσπάθεια των τραπεζών επικεντρώνεται στο να αποτραπεί η δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων, η ρύθμιση αυτή «προστατεύει» τα πλέον επίφοβα δάνεια, αυτά δηλαδή που είναι ρυθμισμένα, ώστε να μην μπουν και πάλι στην επικίνδυνη ζώνη.

Οι υπόλοιποι ρυθμισμένοι δανειολήπτες έχουν φυσικά το δικαίωμα να αιτηθούν ρύθμιση από τον πιστωτή τους.

Επίσης προβλέπεται η αναστολή για τρεις μήνες των προθεσμιών διενέργειας διαδικαστικών και λοιπών πράξεων που αφορούν το πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας (4605/2019) και του Εξωδικαστικού (4469/2017), υπό την προϋπόθεση η υποβολή αίτησης να έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα. Το μέτρο αυτό ισχύει για όλους τους αιτούντες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments