Οικονομία

Δώρο Πάσχα 2020: Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή – Τι προβλέπεται

Δώρο Πάσχα 2020: Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή – Τι προβλέπεται
Δώρο Πάσχα 2020: Οι εργοδότες θα καταβάλλουν το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως την στιγμή της αναστολής, ενώ το κράτος θα συμπληρώνει το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας. 

Δώρο Πάσχα 2020: Σε δύο δόσεις θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους για φέτος, καθώς το ποσοστό που αναλογεί στο διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας θα καταβληθεί από το κράτος και το διάστημα που εργάζονταν από τον εργοδότη μέχρι τις 30 Ιουνίου. Οι εργοδότες που έθεσαν σε αναστολή τη λειτουργία της επιχείρησής τους έχουν την δυνατότητα να καταβάλουν το δώρο Πάσχα έως τις 30 Ιουνίου.

Περίπου 800.000 επιχειρήσεις έχουν θέσει σε αναστολή τη λειτουργίας τους

Οι εργοδότες θα καταβάλλουν το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως την στιγμή της αναστολής  είτε με κρατική εντολή είτε με απόφαση του εργοδότη,  ενώ το κράτος θα συμπληρώνει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας. Στην καταβολή του δώρου Πάσχα μέχρι τις 30 Ιουνίου μπορούν να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν την λειτουργία της επιχείρησης τους με κρατική εντολή και θα το δηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έως τις 10 Απριλίου και οι επιχειρήσεις – εργοδότες που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού και ανέστειλαν τις συμβάσεις μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους και το δηλώσουν στην ΕΡΓΑΝΗ έως τις 20 Απριλίου.

Όσες επιχειρήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ της λίστας του υπουργείου Οικονομικών οφείλουν να καταβάλουν κανονικά το δώρο έως τις 15 Απριλίου, διαφορετικά ενεργοποιούνται οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος.

Το δώρο Πάσχα θα υπολογιστεί βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου την προηγουμένη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης. Η πάγια διαδικασία που εφαρμόζεται κάθε χρόνο προβλέπει πως το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Για φέτος η εν λόγω ημέρα είναι η Παρασκευή 3 Απριλίου.

Παράλληλα, στη νέα ΠΝΠ προβλέπεται ότι λαμβάνεται υπόψη ο μισθός την προηγούμενη της αναστολής της εργασιακής σχέσης. Τακτικές αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments