Οικονομία

Προστασία πρώτης κατοικίας 2020: Τι θα συμβεί με τον νόμο λόγω κορωνοϊού

Προστασία πρώτης κατοικίας 2020: Τι θα συμβεί με τον νόμο λόγω κορωνοϊού
Προστασία πρώτης κατοικίας 2020: Η πανδημία του κορωνοϊού πάει πίσω το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς και το πτωχευτικό δίκαιο.

Προστασία πρώτης κατοικίας 2020:  Από τον κορωνοϊό επηρεάζεται όπως είναι φυσικό και η οικονομική δραστηριότητα.Έτσι, πολλοί αναρωτιούνται τι θα συμβεί με τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση και αυτό για δύο βασικούς λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος να δοθεί παράταση, εξαιτίας της πανδημίας. Ήδη έχει δοθεί παράταση στην πληρωμή των δόσεων για τέσσερις μήνες και είναι πολύ πιθανό να δοθεί και νέα εφόσον χρειαστεί. Κατά συνέπεια άλλο είναι να ρυθμίσει κάποιος το δάνειό του και άλλο να ξεκινήσει να πληρώνει την ρύθμιση.  Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος.

Η άλλη έχει να κάνει ότι είναι τουλάχιστον άδικο να δοθεί η δυνατότητα μέσα στην κρίση του κορωνοϊού να κάνει η τράπεζα πλειστηριασμό σε πρώτη κατοικία.

Όχι βέβαια ότι θα την κάνει, αλλά μόνο και μόνο ότι η Πολιτεία τυπικά θα το επιτρέψει σε τέτοιες συνθήκες, επιτακτική την ανάγκη για παράταση. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε πρόσφατα ότι το θέμα θα συζητηθεί όταν θα φτάσει η ώρα. Αντίθετα ο υπουργός Οικονομίας, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε κατηγορηματικά ότι παράταση θα δοθεί.

Το ελληνικό αίτημα είναι η παράταση αυτή να είναι έως το τέλος του έτους, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί δεδομένων των συνθηκών. Από την άλλη βέβαια υπάρχει και η κουλτούρα πληρωμών η οποία πρέπει να διαφυλαχθεί για να μην υπάρξει νέα γενιά κόκκινων δανείων, πέραν βέβαια αυτών που θα «γεννήσει» ο κορωνοϊός. Και όλα αυτά βέβαια με την σημείωση ότι ο νόμος για την πρώτη κατοικία, δεν έτυχε και καμιάς τεράστιας αποδοχής από τους δανειολήπτες, κάτι που καθιστά πιο δύσκολη της αποστολή της κυβέρνησης.

Πτωχευτικό δίκαιο:

Εν τω μεταξύ, στην 6η αξιολόγηση βασικό θέμα είναι το πτωχευτικό δίκαιο. Σύμφωνα με δεδομένα που υπήρχαν προ πανδημίας, μέχρι τις 30 Απριλίου θα έπρεπε να ήταν έτοιμο το νέο πλαίσιο. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν πρόκειται να συμβεί και οι δανειστές μεταθέτουν το χρονικό ορίζοντα για ένα μήνα μετά την λήξη της κρίσης. Η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ξεκίνησε χθες.

Σε αυτή παρουσιάστηκε η προεργασία που έχει γίνει στο νομοσχέδιο για το νέο πτωχευτικό δίκαιο (θέσεις φορέων, νομική επεξεργασία) και οι εκπρόσωποι των Θεσμών δήλωσαν ικανοποιημένοι. Υπενθυμίζεται, ότι στο πνεύμα της κοινοτικής οδηγίας 1023/2019 αλλά και στο πρότυπο του αμερικανικού μοντέλου γρήγορης εξυγίανσης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο νέος πτωχευτικός νόμος θα προβλέπει τη ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη για τη διαγραφή του χρέους, αλλά και την παροχή «δεύτερης ευκαιρίας» στον οφειλέτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments