Διεθνή

Τουρκία Ελλάδα μεταναστευτικό: Νέα προκλητική επίθεση της Άγκυρας προς την Αθήνα

Τουρκία Ελλάδα μεταναστευτικό: Νέα προκλητική επίθεση της Άγκυρας προς την Αθήνα
Τουρκία Ελλάδα μεταναστευτικό: Προκαλούν ξανά οι γείτονες Τούρκοι αναφερόμενοι στις κινήσεις της Αθήνας για το μεταναστευτικό και τον κορωνοϊό.

Τουρκία Ελλάδα μεταναστευτικό: Νέα κόντρα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ξέσπασε με φόντο το μεταναστευτικό και αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη πως η «Άγκυρα δεν εφαρμόζει την συμφωνία της 18ης Μαρτίου με πρόσχημα τον κορωνοϊό». “Διαστρέβλωση της πραγματικότητας με κίνητρο την κάλυψη των εγκλημάτων που έχει διαπράξει η Ελλάδα εναντίον των προσφύγων κα μεταναστών”, χαρακτηρίζει  συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υποουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, τις δηλώσεις του Νότη Μηταράκη ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει την συμφωνία της 18ης Μαρτίου με πρόσχημα τον ιό.

Σε ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι:

Η Άγκυρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου, και ως εκ τούτου έχουν μειωθεί κατά 92% οι παράνομες ροές προς την Ευρώπη, η οποία είναι εκείνη, που δεν έχει ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. «Βάσει της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, η χώρα μας έχει συμφωνήσει στην επανεισδοχή μόνο των προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά, των οποίων έχει απορριφθεί το αίτημά τους για διεθνή προστασία κι εκείνων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας. Μέχρι σήμερα, έχουν επιστρέψει με τις παραπάνω προϋποθέσεις 2.139 παράνομοι μετανάστες από την Ελλάδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ωστόσο η Ελλάδα, κατά παράβαση των συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών της υποχρεώσεων, δεν δέχεται νέες αιτήσεις και προσπαθεί να στέλνει τους αιτούντες άσυλο στη χώρα μας, παραβιάζοντας τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου», συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας ότι την τακτική αυτή της Ελλάδας την έχουν επικρίνει όλοι οι διεθνείς οργανισμοί.

«Από την άλλη πλευρά, λόγω της επιδημίας του Covid-19 σε ολόκληρο τον κόσμο λαμβάνονται μέτρα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Η Ένωση, χάρη της προστασίας της δημόσιας υγείας, έχει αναβάλει προσωρινά το πρόγραμμα επανεγκατάστασής τους που αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου. Και για τον ίδιο λόγο, η χώρα μας έχει σταματήσει να δέχεται πίσω τους πρόσφυγες και μετανάστες, όπως προβλέπεται στη συμφωνία της 18ης Μαρτίου, έχοντας βέβαια ενημερώσει σχετικά τις ελληνικές αρχές», σημειώνεται.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ συμβουλεύει επίσης την Ελλάδα να λάβει μέτρα στους καταυλισμούς της, προκειμένου να μην εξαπλωθεί η επιδημία του κορωνοϊού στους πρόσφυγες-μετανάστες. «Η θλιβερή κατάσταση στους καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα έχει καταγραφεί και από Ελληνίδα δημοσιογράφο, η οποία μελετώντας την κατάσταση στους καταυλισμούς της Τουρκίας, σημείωσε ότι πρέπει να αποτελούν υπόδειγμα. Προτείνουμε στην Ελλάδα να λάβει μέτρα πριν προκύψει κάποια ανθρώπινη συμφορά στους καταυλισμούς λόγω της επιδημίας και να επιδείξει σεβασμό στη ζωή και την υγεία των προσφύγων-μεταναστών», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments