Τεχνολογία

1.000.000 άτομα την κατέβασαν σε 5 ώρες – Αυτή είναι η εφαρμογή που χτυπάει τον κορωνοϊό και κάνει θραύση

1.000.000 άτομα την κατέβασαν σε 5 ώρες – Αυτή είναι η εφαρμογή που χτυπάει τον κορωνοϊό και κάνει θραύση
Η εφαρμογή ονομάζεται COVIDSafe, χρησιμοποιεί την τεχνολογία Bluetooth και έγινε ανάρπαστη.

Περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια άτομα έχουν κατεβάσει μια νέα εφαρμογή στο smartphone τηλέφωνό τους που τους ειδοποιεί εάν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο άτομο θετικό στον κορωνοϊό. Η ανταπόκριση των πολιτών ήταν θεαματική την ώρα που η κυβέρνηση περίμενε με ανυπομονησία τις τελευταίες ημέρες την εφαρμογή για smartphone που είχε παραγγείλει σε Google και Apple.

Την ιδέα για την εφαρμογή αυτή είχε η Αυστραλιανή κυβέρνηση η οποία έχει δείξει απίστευτα αντανακλαστικά απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, πριν το εθνικό της σύστημα υγείας επιβαρυνθεί πολύ αλλά οι αρμόδιοι της Αυστραλίας ανησυχούν για τον κίνδυνο “αναζωπύρωσης”. «Νικάμε, αλλά δεν έχουμε νικήσει ακόμα» δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Υγείας, Γκρεγκ Χαντ, σε τηλεοπτικό μήνυμα, όπου ανακοίνωσε το λανσάρισμα της εφαρμογής, σύμφωνα με το Reuters.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση λάνσαρε αυτή την αμφιλεγόμενη, σύμφωνα με πολλούς, εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών την Κυριακή και υποσχέθηκε να θεσπίσει νόμους προστασίας για τα προσωπικά δεδομένα. H εφαρμογή, που βασίζεται στο λογισμικό TraceTogether της Σιγκαπούρης, χρησιμοποιεί σήματα Bluetooth για να καταγράφει πότε οι χρήστες της ήταν κοντά ο ένας στον άλλο.

Έχει αποδοκιμαστεί από οργανώσεις για τα δικαιώματα των πολιτών ως παραβίαση ιδιωτικότητας. Η αυστραλιανή κυβέρνηση,η η οποία θέλει να εγγραφεί τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού για να είναι αποτελεσματική η προσπάθεια αυτή, είπε πως η εφαρμογή, η χρήση της οποίας είναι εθελοντική, είναι ασφαλής. Τα αποθηκευμένα δεδομένα των επαφών της εφαρμογής θα επιτρέπουν σε αξιωματούχους του χώρου της υγείας να ιχνηλατούν άτομα που πιθανώς να έχουν εκτεθεί στον ιό.

Διάφορες χώρες, όπως η Νότια Κορέα και το Ισραήλ, χρησιμοποιούν μεθόδους υψηλής τεχνολογίας για την ιχνηλάτηση επαφών, που περιλαμβάνουν τον εντοπισμό της τοποθεσίας των πολιτών μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, αν και αυτές οι προσεγγίσεις θεωρούνται σε πολλές χώρες όπως απαράδεκτα επεμβατικές. Ωστόσο, τόσο στην Αυστραλία όσο και στη Νέα Ζηλανδία η εμπιστοσύνη προς τις κυβερνήσεις έχει αυξηθεί από την έναρξη της πανδημίας, λόγω των χειρισμών τους στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει το BBC, πάνω από ένα εκατομμύριο Αυστραλοί κατέβασαν την εφαρμογή COVIDSafe μέσα σε μερικές ώρες από την έναρξη της διάθεσής της από την κυβέρνηση. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί σήμα Bluetooth για να προβαίνει σε μια ψηφιακή «χειραψία» με άλλους χρήστες όταν πλησιάζουν σε απόσταση 1,5 μέτρων. Μετά καταγράφει τις επαφές αυτές και τις κρυπτογραφεί.

Οι χρήστες ενημερώνονται εάν έχουν πάνω από 15 λεπτά στενής επαφής με άλλον χρήστη που βρέθηκε θετικός. Για εγγραφή από τους χρήστες ζητείται ηλικία, αριθμός τηλεφώνου, ταχυδρομικός κώδικας και όνομα, που, σύμφωνα με το BBC, μπορεί να είναι και ψευδώνυμο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση όλα τα δεδομένα διαγράφονται μετά από 21 ημέρες ή όταν κάποιος διαγράφει την εφαρμογή από το κινητό του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments