Διεθνή

Tocilizumab: Το φάρμακο που επιστρατεύουν οι Γάλλοι κατά του κορωνοϊού

Tocilizumab: Το φάρμακο που επιστρατεύουν οι Γάλλοι κατά του κορωνοϊού
Tocilizumab: Ελπιδοφόρα μηνύματα στέλνουν οι πρώτες δοκιμές Γάλλων επιστημόνων σε ασθενείς με κορωνοϊό με την χορήγηση ενός φαρμάκου για την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Tocilizumab: Γάλλοι γιατροί επιστράτευσαν το φάρμακο «tocilizumab», το οποίο κυκλοφορεί στην αγορά από το 2010. Το φάρμακο αυτό βελτιώνει σημαντικά τα κλινικά αποτελέσματα των ασθενών με μέτρια ή σοβαρή πνευμονία από COVID-19, όπως επισημαίνουν Γάλλοι επιστήμονες .

Καθώς η παρασκευή αλλά και η χρήση εμβολίου στον γενικό πληθυσμό χρειάζονται χρόνο, οι επιστήμονες αναζητούν θεραπευτικά σχήματα που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Τα αισιόδοξα νέα που έρχονται από τη Γαλλία αφορούν την θεραπευτική αγωγή που εφαρμόστηκε σε 129 ασθενείς που νοσηλεύονται και εμφανίζουν μέτρια ως και σοβαρά συμπτώματα της πνευμονίας.

Από τους συνολικά 129 ασθενείς, οι 65 έλαβαν αγωγή που περιελάμβανε το φάρμακο tocilizumab, το οποίο βελτίωσε σημαντικά την κατάσταση της υγείας τους. Σύμφωνα με τους γιατρούς που συμμετείχαν στην δοκιμαστική θεραπευτική αγωγή από το σύστημα των δημόσιων νοσοκομείων του Παρισιού (APHP), το φάρμακο φαίνεται να «βελτιώνει σημαντικά την υγεία ασθενών με πνευμονία Covid- 19».

Όπως αναφέρουν το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV και οι γαλλικές εφημερίδες «Le Parisien» και «Le Figaro», το φάρμακο αυτό αποτελεί μια μέθοδο ανοσοκαταστολής που χρησιμοποιείται συχνά σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Στόχος της δοκιμής ήταν να διαπιστώσουν οι γιατροί κατά πόσο ένα τέτοιο φάρμακο σαν αυτό θα μπορούσε να φρενάρει τις λεγόμενες «καταιγίδες κυτοκίνης».

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που προκαλείται στον ανθρώπινο οργανισμό όταν μια από τις διακριτές πρωτεΐνες, η κυτοκίνη, παράγεται σε μεγάλες ποσότητες προκειμένου να αντιμετωπίσει κάποιον ιό, στη συγκεκριμένη περίπτωση τον κορωνοϊό. Όμως, ορισμένοι οργανισμοί φαίνεται πως υπερλειτουργούν σε παρόμοιες περιπτώσεις, υπερπαράγοντας κυτοκίνη – τις «καταιγίδες κυτοκίνης» – επιδεινώνοντας τελικά την κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

Ίσως αυτή η θεραπευτική αγωγή, εφόσον επαληθευτεί, να δώσει μία εξήγηση και για τους αιφνίδιους θανάτους νέων ανθρώπων από επιπλοκές του κορωνοϊού παρά το γεγονός πως δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Οι Γάλλοι γιατροί υποστηρίζουν πως, αναλύοντας τον αριθμό των ασθενών με κορωνοϊό που χρειάστηκαν αναπνευστική υποστήριξη, αλλά και όσους πέθαναν από τον Covid-19, έπειτα από 14 ημέρες, εκείνοι που έλαβαν την θεραπευτική αγωγή με το φάρμακο tocilizumab, παρουσίασαν πολύ πιο θετικά αποτελέσματα.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος παρουσίασαν την είδηση που ανακοινώθηκε στη Γαλλία πριν από λίγες ώρες. Η είδηση αφορά σε μία πολυκεντρική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή του tocilizumab, ενός μονοκλωνικού αντισώματος που μπλοκάρει τον υποδοχέα της κυτοκίνης ιντερλευκίνη-6».

Σε ασθενείς με πνευμονία από COVID-19, υπάρχουν ισχυρά δεδομένα ότι μια «καταιγίδα» κυτοκίνης, που προκαλείται ως αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς στη μόλυνση από τον ιό, οδηγεί σε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και μερικές φορές σε θάνατο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments