Οικονομία

Βρούτσης 800 ευρώ: Αυτό είναι το πακέτο των 24 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας

Βρούτσης 800 ευρώ: Αυτό είναι το πακέτο των 24 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας
Βρούτσης 800 ευρώ: Τη δεύτερη δέσμη μέτρων που αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα και παράλληλα τείνει «χέρι βοηθείας» για επιχειρήσεις και εργαζόμενους γνωστοποίησαν οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσαν αποζημίωση των 800 ευρώ, αναστολές πληρωμών, εκπτώσεις φόρων και μείωση ενοικίων.

Βρούτσης 800 ευρώ: Σε νέες ανακοινώσεις προχώρησαν το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, προκειμένου να εξειδικεύουν το νέο πλαίσιο προστασίας για την οικονομία. Στο πακέτο που ανακοίνωσε το επιτελείο της κυβέρνησης περιλαμβάνονται μέτρα στήριξης τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από το “χτύπημα” του φονικού ιού. 

Από αυτό ξεχωρίζει το νέο σύστημα επιδότησης δανειοληπτών. Με αυτό παρατείνεται η προστασία τους για άλλους 3 μήνες και σχεδιάζεται να καλυφθούν επιπλέον και άλλοι δανειολήπτες. Δηλαδή όχι μόνο όσοι είχαν κόκκινα δάνεια έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018  αλλά και παλαιά, νέα, προ ή μετά το 2018, ακόμα και όσα δημιουργηθούν μέσα στο 2020 και προέκυψαν ή θα προκύψουν λόγω κορωνοϊού.

Μεταξύ άλλων, οι υπουργοί ανακοίνωσαν:

1. Πως θα δοθούν άμεσα ή δόθηκαν ήδη:

  • έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ που πήραν 800.000 μισθωτοί.
  • την επόμενη εβδομάδα, θα δοθούν και σε άλλες, ειδικές κατηγορίες δικαιούχων (οικοδόμους, ηθοποιούς, ξεναγούς)
  • Σήμερα πιστώθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε 374.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Ακολουθεί, τις επόμενες ημέρες, η καταβολή και για τους υπόλοιπους.
  • Πιστώθηκε ήδη η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ σε 155.000 επιστήμονες. Ενώ άνοιξε το σύστημα και για τους υπόλοιπους δικαιούχους των σχετικών κλάδων.

2. Για τη συνέχεια:

  • Παρατείνεται η προστασία για 3 μήνες έως τέλος Ιουλίου 2020. «Είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους δεν έχουν ενταχθεί ως τώρα» είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Οι δυνητικοί δικαιούχοι υπολογίζονται σε 90.000 δικαιούχοι και όχι μόλις 3.000 που έκαναν αιτήσεις. Επίσης, εκτός από την παράταση, με το νέο σύστημα ενισχύονται οι συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί, το σύνολο πριν και μετά το 2018, ενώ περιορίζεται ο κίνδυνος νέας γενιάς κόκκινων δανείων καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες, αλλά για πρώτη φορά και οι καθόλα συνεπείς ως τώρα.
  • Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους..
  • Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται, τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων.
  • Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και για τον Μάιο.
  • Δρομολογείται μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.
  • Υλοποιούνται εντός του Μαΐου, στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.

Το συνολικό κόστος των μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή ή θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα ανέρχεται σε περίπου 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ, και η προστιθέμενη αξία τους σε 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο μέτρων θα προστεθούν, το επόμενο διάστημα, νέες πρόνοιες που συνδέονται και με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών ταμείων, όπως είναι:

  • η ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SURE,
  • η αξιοποίηση εγγυοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,
  • το νέο πλαίσιο επιδότησης των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό,
  • η ενίσχυση κλάδων της οικονομίας, όπου απαιτείται, μέχρι το τέλος του έτους.

Άδωνις Γεωργιάδης: “Νέα προγράμματα χρηματοδότησης”

Με τη σειρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για ενεργοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων αλλά και να αναθερμανθούν τα επενδυτικά σχέδια. Συγκεκριμένα, όπως είπε, “ως τα μέσα Μαΐου θα δοθεί στην κυκλοφορία το δεύτερο εργαλείο που σχεδιάστηκε μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας για παροχή δανείων για Κεφάλαιο Κίνησης εγγυημένου στο ποσό του δανείου ως 80% για το 25% του ετήσιου τζίρου ή του διπλάσιου της ετήσιας μισθοδοσίας σε κάθε επιχείρηση (και μεγάλες άνω των 250 εργαζομένων)”.

Επίσης, τόνισε πως σήμερα η Κομισιόν έδωσε την έγκρισή της για την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος κατά 250 εκατομμύρια ευρώ «ώστε να μειώσουμε όλο το κόστος των προμηθειών, το οποίο θα αναλάβει η Αναπτυξιακή Τράπεζα». Σε ο,τι αφορά το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο υπουργός σημείωσε πως μέσα σε τρεις μέρες έχουν κατατεθεί στις συνεργαζόμενες τράπεζες 8.336 αιτήσεις δανείων από ΜμΕ και ήδη έχει δεσμευθεί προς εκταμίευση το συνολικό ποσό του 1,286 δις ευρώ.

Βέβαια, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως για όλα αυτά η επιχειρήσεις θα πρέπει να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους για τα επόμενα δύο χρόνια.

Παράλληλα, ο υπουργός ενημέρωσε πως οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης προχώρησαν σε 151 αποφάσεις εντάξεως επενδυτικών προτάσεων και στα δύο προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου. Για μικρές επιχειρήσεις δηλαδή και για Γενική Επιχειρηματικότητα. «Να δώσουμε σε όλες τις επιχειρήσεις το κίνητρο να υλοποιήσουν μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες τα επενδυτικά τους σχέδια και να καλύψουμε ένα μέρος του χαμένου οικονομικού κύκλου» είπε.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε την έναρξη δύο νέων κύκλων προσκλήσεων στον αναπτυξιακό νόμο για τις μικρές επιχειρήσεις (150 εκατομμύρια ευρώ) και για το πρόγραμμα Γενικής Επιχειρηματικότητας (300 εκατομμύρια ευρώ). Μάλιστα, η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) αναμένεται να δημοσιευτεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακόμη, έγινε γνωστό πως το πρώτο πακέτο που αφορά την αναστολή των επιχειρήσεων βρίσκεται στην τελική ευθεία για τον τερματισμό του. Ωστόσο οι εργοδότες θα έχουν την δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων όχι μεγαλύτερου του 60%, για ένα μήνα ακόμη και όχι πέραν της 31η Μαΐου 2020. Σε αυτήν την περίπτωση, το ύψος της ειδικής αποζημίωσης για τους μισθωτούς που θα παραμείνουν σε αναστολή υπολογίζεται στα 534 ευρώ.

Γιάννης Βρούτσης: “Η αναστολή και η χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα παραταθεί για όσο διάστημα χρειαστεί”

Από την μεριά του, ο υπουργός εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ξεκαθάρισε πως η αναστολή και η χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα παραταθεί για όσο διάστημα χρειαστεί ειδικά για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές για υγειονομικούς λόγους. Διαφορετικά, ο εργοδότης μπορεί να ανακαλεί προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων και κατεπειγουσών αναγκών.

Παράλληλα με την παράταση των αναστολών, αναμένεται να ενεργοποιηθούν και άλλα εργαλεία ευελιξίας της αγοράς εργασίας ευρύτερου χρονικού ορίζοντα προκειμένου να διατηρηθούν σ΄αυτή τη δύσκολη συγκυρία στο ακέραιο οι θέσεις εργασίας. Ένα από αυτά τα «εργαλεία» είναι η δυνατότητα της χρήσης της εκ περιτροπής εργασίας για τους επόμενους 6 μήνες προκειμένου να αποκατασταθεί σταδιακά η ομαλότητα στην αγορά.

Θεόδωρος Σκυλακάκης: “Ένα δισεκατομμύριο ευρώ επιστρεπτέα προκαταβολή σε πρώτη φάση”

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης, η κυβέρνηση δίνει ένα δισεκατομμύριο ευρώ επιστρεπτέας προκαταβολής στην πρώτη φάση. Θα υπάρξει και δεύτερη φάση. Δικαιούχοι της πρώτης φάσης είναι όσοι κατέθεσαν σχετική αίτηση και σταμάτησαν να λειτουργούν ή πλήττονται: Μείωση του τζίρου κατά 6,7% στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το μέσο όρο των αντίστοιχων τριμήνων των τριών προηγουμένων ετών. Για τις διπλογραφικές εταιρείες, χρειάζεται μείωση του τζίρου αντιστοίχως κατά 20%. Όλες όσες έχουν κλείσει είναι δικαιούχοι. Αναλυτικά τα ποσά που προβλέπονται:

  • 2.000 ευρώ χωρίς εργαζόμενους
  • 4.000 με 1 έως 5 εργαζόμενους
  • 8.000 ευρώ για 6-20 εργαζόμενους
  • 15.000 ευρώ για 21-50 εργαζόμενους
  • 30.000 ευρώ με άνω των 50 εργαζομένων
  • Το ανώτατο όριο δεν ξεπερνά τις 350.000 ευρώ για όσες έχουν 250 άτομα.

Τέλος, όπως γνωστοποίησε ο κ. Σκυλακάκης: “Χθες 29 Απριλίου τα συνολικά διαθέσιμα τους Δημοσίου και της γενικής κυβέρνησης ήταν 28 δις ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα ποσά της ελληνικής κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες. Πριν ένα μήνα το αντίστοιχο ποσό ήταν 29 δις Ευρώ. Η χώρα έχει τις δημοσιονομικές δυνατότητες να ανταποκριθεί στην κρίση”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments