Πολιτισμός

Μένουμε σπίτι: Τραγούδια που «γεννήθηκαν» στην καραντίνα από καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού

Μένουμε σπίτι: Τραγούδια που «γεννήθηκαν» στην καραντίνα από καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού
Μένουμε σπίτι: Κάποια από τα τραγούδια αντιμετωπίζουν την υγειονομική κρίση στην κοινωνική της διάσταση, περνώντας μηνύματα ενότητας και ελπίδας.

Μένουμε σπίτι: Υπήρξαν,καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν την περίοδο του κορωνοϊού γράφοντας καινούργια τραγούδια σχετικά με την ιδιαίτερη σημερινή παγκόσμια συνθήκη. Κάποια από αυτά αντιμετωπίζουν την υγειονομική κρίση στην κοινωνική της διάσταση, περνώντας μηνύματα ενότητας και ελπίδας, κάποιοι άλλοι πάλι χιουμοριστικά, σε μια προσπάθεια να ξορκίσουν τον φόβο και τη θλίψη με το γέλιο. Ας δούμε λοιπόν κάποια χαρακτηριστικά τραγούδια της καραντίνας…

Bono – «Let Your Love Be Known»

«Τραγούδα στις σκεπές/Τραγούδα στο τηλέφωνο/Τραγούδα και υποσχέσου μου πως δεν θα σταματήσεις» λέει το ρεφρέν του καινούργιου τραγουδιού που έγραψε ο αρχηγός των U2 συγκλονισμένος από τον απίστευτα σκληρό τρόπο που έπληξε η πανδημία του κορωνοϊού την Ιταλία. Λίγες μέρες αργότερα το κομμάτι «ντύθηκε» με εικόνες καραντίνας της πρωτεύουσας της πατρίδας του, του άδειου Δουβλίνου.

Αλκίνοος Ιωαννίδης – «Μαζί ξανά»

«Θα περάσει θα τελειώσει κάποια μέρα σαν κι αυτή θα το πει ο κυριούλης έξι ώρα στην TV» τραγουδά ο Αλκίνοος Ιωαννίδης από τον καναπέ του σπιτιού του ανάμεσα στις δύο χαριτωμένες κόρες του αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς και στον Σωτήρη Τσιόρδα. Ο τραγουδοποιός σκάρωσε αυτή την μελωδική μπαλάντα κατά την διάρκεια της παραμονής του στο σπίτι και θέλησε να την μοιραστεί με όλους και να εμφυσήσει μια διάθεση αισιοδοξίας και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον.

Φίλιππος Πλιάτσικας – «Κλείστε μας μέσα»

Ένα ολόκληρο δίσκο έχει σκοπό να αφιερώσει στην νέα παγκόσμια πραγματικότητα του κορωνοϊού ο Φίλιππος Πλιάτσικας στον οποίο, μάλιστα, έχει ήδη αποφασίσει να δώσει τον τίτλο «Καραντίνα Songs». Μια πρώτη γεύση μάς δίνει μέσα από το καινούργιο τραγούδι με τίτλο «Κλείστε μας μέσα» για την δημιουργία του οποίου συνεργάστηκε με τον Μάρκο Κούμαρη από τους Locomondo και τη Livertia. «Κλεισμένοι μέσα αλλά είπαμε το μυαλό μας να παραμείνει έξω.Να μην το βάλουμε κάτω» λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

B.D Foxmoor – «Ω Γλυκύ μου έαρ (σε καραντίνα)»

Ο Β.D. Foxmoor μοιράζεται, μέσα από το καινούργιο του τραγούδι με τίτλο «Ω Γλυκύ μου έαρ (σε καραντίνα)» τις σκέψεις του για τη δύσκολη άνοιξη που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού. Ο δημιουργός των Active Member καταγράφει τις σκέψεις του για την αβεβαιότητα της νέας αυτής εποχής, τον τρόμο του ιού που απλώνεται σε live streaming και τα αδιέξοδα μιας διχασμένης Ευρώπης των τραπεζιτών με αναφορά στο βιβλίο του ιαπωνο-αυστριακού πανεπιστημιακού και διπλωμάτη με ελληνικές ρίζες Ριχάρδου Κουντενχόβε Καλλέργη «Πανευρώπη» που το 1923 μίλησε για το σχέδιο ενοποίησης της γηραιάς ηπείρου. «Ζούμε στα ερείπια όλοι μας ενός μεγαλείου / γέννημα νεκρό της φαντασίας μας» γράφει χαρακτηριστικά

Ματούλα Ζαμάνη – «Η Mπαλάντα Tου Καραντίν Nτε Πασκουάλε»

Όχι από την άδεια πόλη αλλά από την πανέμορφη έρημη Αμοργό μάς έστειλε η Ματούλα Ζαμάνη, μόλις πριν λίγες ημέρες, αυτό το καινούργιο τραγούδι στο οποίο αποτυπώνονται σκέψεις, φόβοι αλλά και όνειρα ανθρώπων που βιώνουν την πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση του εγκλεισμού. Το βίντεο που συνοδεύει το τραγούδι, γυρίστηκε, επίσης στο νησί, μόνο με ένα κινητό τηλέφωνο!

Μιχάλης Κουϊνέλης (Stavento) – «Για να θυμάμαι»

Ως ένα ενθύμιο που ήθελε να κρατήσει από το φετινό διαφορετικό Πάσχα μοιάζει το χιπ χοπ αυτό κομμάτι. Οι στίχοι περιλαμβάνουν όλες εκείνες τις ανησυχίες που νιώθουν οι περισσότεροι άνθρωποι που κλήθηκαν, εντελώς ξαφνικά, να αλλάξουν ολοκληρωτικά την καθημερινότητά τους, υπό τον φόβο της πανδημίας. Αυτό, ωστόσο, που φαίνεται να τον απασχολεί περισσότερο είναι το τί θα συμβεί μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης: «Αναρωτιέμαι μονάχος και μονολογώ/ τα πράγματα πώς θα ‘ναι μετά τον κορωνοϊό/ Για να θυμάμαι αναφέρω το όνομά του/καθώς χιλιάδες οι νεκροί στο πέρασμά του».

ΝΙΝΟ – « Η Αγάπη»

Ο τραγουδιστής, θέλοντας να συμμετέχει, με τον δικό του τρόπο, την μάχη ενάντια στον κορωνοϊο, έγραψε αυτό το τραγούδι τα έσοδα τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν σε φιλανθρωπικό σκοπό. Πρόκειται για ένα χειροποίητο κομμάτι το οποίο δημιουργήθηκε αποκλειστικά από τον ίδιο καθώς έγραψε τη μουσική και στίχους, έπαιξε όλα τα όργανα και φυσικά το τραγούδησε.

Δημήτρης Μητσοτάκης – «Τα κορωνοϊκά»

Όχι ένα, ούτε δύο αλλά τέσσερα διαφορετικά τραγούδια με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού έγραψε ο Δημήτρης Μητσοτάκης τον οποίο γνωρίσαμε πριν χρόνια μέσα από το συγκρότημα των Ενδελέχεια. Σε ένα από αυτά μάλιστα αναφέρεται στο θέμα της επιτακτικής ανάγκης του κλεισίματος των εκκλησιών ως απαραίτητο μέτρο προστασία. Με χιουμοριστική έως σαρκαστική συχνά διάθεση αλλά στόχο να υπογραμμίσει σοβαρά γεγονότα ο τραγουδοποιός κατέθεσε το δικό του δυναμικό παρών στην εγχώρια μουσική δημιουργία της καραντίνας.

Κύπριοι καλλιτέχνες – «Το τραγούδι μας»

Ο Κύπριος συνθέτης Σταύρου Σταύρου απηύθυνε μέσω Facebook πρόσκληση στους διαδικτυακούς του φίλους να απαντήσουν σε μια ανάρτησή του με μια λέξη της επιλογής τους. Ο στόχος, που τελικά επιτεύχθηκε, ήταν να γραφτεί μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ένα τραγούδι. Μια ομάδα συνθετών μελοποίησε τους στίχους του κομματιού στην ερμηνεία του οποίου συμμετείχαν 22 τραγουδιστές μεταξύ των οποίων η Σαλίνα Γαβαλά, ο Γιώργος Παπαδόπουλος κ.α.

Σοφία & Μαίρη Κιοσκέρογλου – «Ντάρι Ντάρι «Κορωνοϊός»

Δυο νεαρά κορίτσια που ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική, θέλοντας να προσφέρουν μια ανάσα ξεγνοιασιάς, στην δύσκολη εποχή που βιώνουμε, έφτιαξαν μια διασκευή του γνωστού νησιώτικου «Ντάρι – Ντάρι» με στίχους ειδικά προσαρμοσμένους στην νέα πραγματικότητα του κορωνοϊού. Τραγουδούν λοιπόν και παίζουν στο λαούτο «Ντάρι ντάρι, ντάρι ντάρι, κορονοϊός σαλπάρει, Ντάρι ντάρι, ντάρι ντάρι, θα μας πάρει θα μας πάρει…»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments