Ελλάδα

Όταν ο Σωτήρης Τσιόδρας μιλούσε πριν 11 χρόνια για τον ιό Η1Ν1

Όταν ο Σωτήρης Τσιόδρας μιλούσε πριν 11 χρόνια για τον ιό Η1Ν1
Ένα σπάνιο βίντεο - ντοκουμέντο, 11 χρόνια πριν δείχνει τον καθηγητή λοιμωξιολογίας να μιλά για τη γρίπη Η1Ν1.

Εδώ και δυο μήνες εκτός από την πανδημία του κορωνοιού, μονοπωλεί τον ενδιαφέρον μας και ένας σπουδαίος άνθρωπος, μα προπάντων ένας σπουδαίος επιστήμονας. Πολλά έχουν γραφτεί για το πρόσωπο του Σωτήρη Τσιόδρα, τόσο από τον εγχώριο Τύπο όσο και από τον ξένο, πολλά αφιερώματα και πάντα έχουν να πουν έναν καλό λόγο για τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, το πρόσωπο – κλειδί της πανδημίας στη χώρα μας.

Ωστόσο, ένα σπάνιο βίντεο- ντοκουμέντο, 11 χρόνια πριν, βγήκε ξανά στο φως της δημοσιότητας. Ο Σωτήρης Τσιόδρας, το 2009, είχε μιλήσει -ανάμεσα σε άλλους ειδικούς- για τη γρίπη, σε μία εκπομπή με τον τίτλο «Η1Ν1 η επιστροφή – Η αλήθεια για τη γρίπη» που είχε επιμεληθεί ο δημοσιογράφος Κώστας Σπυρόπουλος με την ομάδα του.

Ο κ. Τσιόδρας μιλά ως επίκουρος καθηγητής και λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Βέβαια πειράματα που έγιναν σε πειραματόζωα, έδειξαν ότι ταυτόχρονη μόλυνση με τους τρεις ιούς γρίπης, τους δύο κλασικούς γρίπης Α και τον καινούριο ιό, ο ιός αυτός επικρατούσε των υπολοίπων και τους εκτόπιζε κατά κάποιον τρόπο και συνέχιζε να μεταδίδεται, ενώ οι άλλοι σιγά σιγά εκφυλίζονταν. Αυτό πιστευούμε ότι θα γίνει και στην πατρίδα μας», λέει μεταξύ άλλων για τη γρίπη ΗΝΙ1 ο κ. Τσιόδρας.

«Μετα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή, υπολογίζουμε ότι ένα 20% του ελληνικού πληθυσμού να μολυνθεί από τον ιό και να έχει κλινική συμπτωματολογία, επίσης υπολογίζουμε ένα εύρος θανάτων που θα είναι όσο είναι και για τον υπόλοιπο κόσμο», σημειώνει σε άλλο σημείο. Στη συγκεκριμένη εκπομπή, τονίζεται η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις που θα πρέπει να κρατούν οι άνθρωποι μεταξύ τους, έτσι ώστε να προστατεύονται από τον ιό, θυμίζοντας έντονα τη σημερινή πραγματικότητα που βιώνουμε με τον κορωνοϊό.

Δείτε το βίντεο με τον Σωτήρη Τσιόδρα:

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments