Ελλάδα

Άρση μέτρων – άνοιγμα σχολείων: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των μαθητών

Άρση μέτρων – άνοιγμα σχολείων: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των μαθητών
Μερικές ώρες έμειναν μέχρι να ακουστεί ξανά το κουδούνι του σχολείου και οι μαθητές να κάτσουν στα θρανία τους. Μια επιστροφή διαμορφωμένη στα όσα επιτάσσουν οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με την πανδημία του κορωνοϊού.

Άρση μέτρων – άνοιγμα σχολείων: Στα θρανία επιστρέφουν, μετά από σχεδόν δύο μήνες, οι πρώτοι μαθητές των σχολείων όλης της Ελλάδας, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των έκτακτων μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον κορωνοϊό. Η αρχή θα γίνει αύριο, Δευτέρα 11 Μαΐου, με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Την επόμενη εβδομάδα, 18 Μαΐου, θα ακολουθήσουν οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, ο οποίος πραγματοποίησε τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την COVID-19 στη θέση του Σωτήρη Τσίοδρα, έκανε ειδική μνεία σ’ όσα πρέπει να προσέξουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί. «Τα παιδιά μας, οι αυριανοί πολίτες είναι το πιο πολύτιμο κομμάτι της κοινωνίας μας. Και κάθε κρίση μάς δίνει την ευκαιρία να μάθουν ή να καλλιεργήσουν αρετές, όπως η σύνεση ή η συμπόνια»

Κάλεσε δε τους γονείς να ενημερώσουν τα παιδιά σωστά, ώστε να μειωθούν οι φόβοι και το άγχος. «Να γίνουν κήρυκες των μέτρων προφυλάξεις. Τα παιδιά μας είναι μιμητές και θα συμπεριφερθούν με τον ίδιο τρόπο που βλέπουν να συμπεριφερόμαστε κι εμείς» Επανέλαβε μάλιστα, ότι τα παιδιά δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με τους ενήλικες, καθώς πλήττονται σε μικρότερο βαθμό από την COVID-19, ενώ σημείωσε ότι η θνητότητα στις ηλικίες έως 20 ετών είναι σχεδόν μηδενική.

Στο ίδιο πλαίσιο, κάλεσε τους γονείς να μην πιστεύουν στα fake news του διαδικτύου, να αναγνωρίσουν άμεσα τυχόν συμπτώματα του ιού στα παιδιά τους και να επικοινωνήσουν με τον γιατρό. Υπογράμμισε επίσης, τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών στο συχνό πλύσιμο των χεριών. «Να τους δείξουν την σωστή τεχνική για πλένουν τα χέρια τους η οποία θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Το πλύσιμο θα πρέπει να γίνεται πριν και μετά το φαγητό, μετά το βήχα ή το φτέρνισμα ή όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα ή τα χέρια είναι ορατά λερωμένα».

Ποια τα μέτρα που ισχύουν για τα σχολεία:

  • Περιορίζεται ο συνωστισμός κατά την προσέλευση-αποχώρηση, φροντίζοντας να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των μαθητών. Δεν πραγματοποιείται συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν από την έναρξη του προγράμματος,. Η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται στις αίθουσες.
  • Οι σχολικές αίθουσες πρέπει να διαμορφωθούν έτσι, ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των μαθητών στο πλαίσιο του εφικτού, δηλαδή ένας μαθητής ανά θρανίο.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά σχολική αίθουσα ορίζεται στους 15. Τάξεις ή τμήματα τάξεων με περισσότερους των 15 μαθητών χωρίζονται σε υποτμήματα ίσης δυναμικής και εφαρμόζουν εκ περιτροπής διδασκαλία.
  • Η απόσταση μεταξύ των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρο. Αν μία αίθουσα δεν επαρκεί για την τήρηση αυτής της απόστασης, τότε το τμήμα ανεξαρτήτως αριθμού των μαθητών χωρίζεται σε υποτμήματα.

Τι θα γίνει με τα διαλείμματα:

  • Σταδιακή και με σειρά έξοδος των μαθητών στο προαύλιο
  • Διαφορετικοί χώροι για τους μαθητές κάθε τμήματος στο προαύλιο
  • Φυσικός αερισμός των αιθουσών στο διάλειμμα
  • Απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα, όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά έως το τέλος της σχολικής χρονιάς, ενώ υπάρχει δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλία για όσους ανήκουν σε οικογένεια, ένα μέλος της οποίας συγκαταλέγεται στις ευπαθείς ομάδες ή ανήκουν σε οικογένεια, ένα μέλος της οποίας είναι άρρωστο.

Ανοίγουν και για τα φροντιστήρια:

Τέλος, στις 11 Μαΐου ανοίγουν εκ νέου και τα φροντιστήρια αλλά μόνο για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στα σχολεία θα ισχύουν αυστηρά μέτρα πρόληψης και προφύλαξης μαθητών και διδασκόντων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments