Αθλητισμός

Κανονισμοί ποδοσφαίρου αλλαγές: Οι μεγάλες διαφοροποιήσεις των τελευταίων χρόνων

Κανονισμοί ποδοσφαίρου αλλαγές: Οι μεγάλες διαφοροποιήσεις των τελευταίων χρόνων
Κανονισμοί ποδοσφαίρου αλλαγές: Από το goal-line technology, στο VAR και από εκεί στις 5 αλλαγές λόγω του κορωνοϊού, πολλά έχουν αλλάξει στο ποδόσφαιρο την τελευταία δεκαετία.

Το ποδόσφαιρο επιστρέφει δειλά-δειλά μετά τη διακοπή λόγω του κορωνοϊού έστω κι αν η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει γίνει γνωστό ότι ξεκινούν το γερμανικό και το πορτογαλικό πρωτάθλημα, σε εξέλιξη βρίσκονται πρωταθλήματα μικρότερων χωρών που δεν σταμάτησαν καθόλου (π.χ. Λευκορωσία), ενώ σε συζητήσεις βρίσκονται οι ομάδες όλων των άλλων πρωταθλημάτων για την επανέναρξή τους.

Σίγουρα υπάρχουν αντιδράσεις αφού πολλοί παίκτες, προπονητές και παράγοντες έχουν δηλώσει ότι δεν είναι ασφαλές ακόμα να γίνει η επιστροφή, αλλά τα πράγματα φαίνεται ότι οδηγούνται εκεί. Το σίγουρο είναι πως οι αγώνες θα διεξάγονται χωρίς κόσμο στο γήπεδο, με πολλές προφυλάξεις, όπως μάσκες και γάντια για τους αναπληρωματικούς και απολύμανση στις μπάλες και στον υπόλοιπο εξοπλισμό.

Η FIFA, μετά από απόφαση του IFAB, του αρμόδιου οργάνου που καθορίζει τις αλλαγές των κανονισμών στο ποδόσφαιρο, προχώρησε σε έκτακτα μέτρα για να προστατέψει την υγεία των ποδοσφαιριστών που θα γυρίσουν από πολυήμερη απραξία. H Παγκόσμια Ομοσπονδία ενέκρινε την πρόταση για να έχει δικαίωμα μια ομάδα να κάνει 5 αλλαγές ανά αγώνα, στις διοργανώσεις που θα ολοκληρωθούν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Προφανής στόχος της -θετικής- αυτής αλλαγής είναι η λιγότερη καταπόνηση των παικτών που θα κληθούν να δώσουν πολλούς μαζεμένους αγώνες σε διάστημα λίγων μηνών.

Οι αλλαγές των κανονισμών είναι:

  • Κάθε ομάδα θα έχει δικαίωμα να κάνει το πολύ μέχρι και 5 αλλαγές σε κάθε παιχνίδι.
  • Για να μειωθούν οι καθυστερήσεις, κάθε ομάδα θα έχει το πολύ τρεις ευκαιρίες να κάνει τις αλλαγές αυτές κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης.
  • Οι αλλαγές μπορούν να γίνουν και κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας του ημιχρόνου.
  • Αν και οι δύο ομάδες κάνουν μία αλλαγή στο ίδιο χρονικό σημείο, τότε αυτή θα μετράει σαν μία ευκαιρία για αλλαγή για κάθε ομάδα.
  • Οι αλλαγές που δεν χρησιμοποιήθηκαν και οι ευκαιρίες για να πραγματοποιηθούν θα μεταφέρονται και σε όσα παιχνίδια πάνε στην παράταση.
  • Σε κάθε διοργάνωση που επιτρέπει βάσει κανονισμών μία επιπλέον αλλαγή στην παράταση, οι ομάδες θα έχουν μία ακόμα χρονική ευκαιρία για να την πραγματοποιήσουν. Οι αλλαγές μπορεί να γίνουν πριν από την έναρξη της παράτασης ή στο ημίχρονο της.

Με αφορμή αυτή την απόφαση, ας θυμηθούμε σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου την τελευταία περίπου δεκαετία που διαμόρφωσαν το παιχνίδι, όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Επίσης, στο τέλος της αναφοράς μας, μπορείτε να δείτε συνοπτικά και τις αλλαγές στους κανονισμούς όσον αφορά την επόμενη σεζόν 2020/21.

Η τεχνολογία εισέβαλε και στο ποδόσφαιρο

Δύο μεγάλες αλλαγές που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια έχουν να κάνουν με την τεχνολογία. Πρώτο το goal-line technology (τεχνολογία γραμμής τέρματος) και στη συνέχεια το VAR (όπως συνηθίσαμε ήδη να το λέμε) έχουν μπει στη ζωή των πρωταγωνιστών του παιχνιδιού και των ποδοσφαιρόφιλων.

Το goal-line technology, που καθορίζει αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος για να κατακυρωθεί ένα γκολ, είναι κομμάτι των επίσημων κανόνων του ποδοσφαίρου από τον Ιούλιο του 2012. Βέβαια, η εφαρμογή του έχει περιοριστεί στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις και μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (π.χ Πρέμιερ Λιγκ, Μπουντεσλίγκα, Σέριε Α, Λιγκ 1, Τσάμπιονσιπ Αγγλίας), καθώς η εγκατάστασή του κοστίζει. Από το 2014, χρησιμοποιείται στα Μουντιάλ ανδρών και γυναικών.

Το VAR, πιο σωστά ο Video Assistant Referee, ο βοηθός διαιτητή στο βίντεο, ήρθε πιο αργά. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε στον αγώνα των δεύτερων ομάδων των Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς και της Ορλάντο Σίτι στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ.

Ένα μεγάλο τεστ για το VAR ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 2017, ενώ από εκεί και μετά υπάρχει τόσο στα μεγάλα, όσο και σε μικρότερα πρωταθλήματα, όπως στην ελληνική Superleague. Το IFAB ενέταξε το VAR στους επίσημους κανόνες του ποδοσφαίρου το 2018, τη χρονιά που χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Θυμίζουμε ότι το VAR χρησιμοποιείται μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις:

  • Στα γκολ (περιπτώσεις οφσάιντ, επιθετικού φάουλ, αν ένας παίκτης στείλει την μπάλα στα δίχτυα με το χέρι),

  • στις κόκκινες κάρτες,

  • στα πέναλτι

  • και στη λάθος υπόδειξη σε παίκτη (για παράδειγμα κάρτα η οποία δόθηκε σε έναν παίκτη μιας ομάδας, αλλά θα έπρεπε να δοθεί σε συμπαίκτη του. Δεν μπορεί η αλλαγή της απόφασης ή η υπόδειξη να αφορά ποδοσφαιριστή της αντίπαλης ομάδας).

Σε ό,τι φορά τις κάρτες, το VAR εμπλέκεται μόνο στην περίπτωση που ο διαιτητής δεν υπέδειξε μια κόκκινη κάρτα, όχι κίτρινη ή δεύτερη κίτρινη.

Ως γνωστόν, για το VAR υπάρχουν διαφορετικές γνώμες, πολλοί ειδικά στην αρχή της χρησιμοποίησής του, είπαν ότι αλλάζει το χαρακτήρα του παιχνιδιού και ότι αφαιρεί την ταχύτητα. «Το ποδοσφαίρο χάνει την ομορφιά του. Είναι σαν να παίζουμε πόλο» είχε δηλώσει ο Τζανλουίτζι Μπουφόν.

«Είναι καταστροφή. Μπαίνει γκολ και δεν ξέρουμε αν πρέπει να πανηγυρίσουμε ή όχι. Χάνεται το πάθος και το συναίσθημα» έχει πει χαρακτηριστικά ο Σάμι Κεντίρα. Βέβαια, κάθε αλλαγή φέρνει αντιδράσεις αφού έχουμε συνηθίσει τον προηγούμενο τρόπο που παίζεται το παιχνίδι.

Στη «ζυγαριά»

Σίγουρα, υπάρχουν φάσεις που η εξέλιξη του αγώνα σταματάει πιο πολύ από ό, τι χρειάζεται. Πρέπει, όμως, να σκεφτούμε ότι οι διαιτητές έχουν πάνω τους μεγάλη πίεση να πάρουν τη σωστή απόφαση, ειδικά από τη στιγμή που έχουν και δεύτερη και τρίτη ευκαιρία να δουν μια δύσκολη φάση. Σκεφτείτε πόσες φορές φίλοι που βλέπουμε ένα ματς, κρίνουμε ένα ριπλέι στην τηλεόραση τελείως διαφορετικά.

Τελικά, μάλλον είναι καλύτερο να υπάρχει μια μικρή αργοπορία, παρά να κατακυρωθεί ένα γκολ-φάντασμα που θα κρίνει έναν τίτλο ή να ακυρωθεί ένα γκολ ως οφσάιντ που θα έσωζε μια ομάδα από τον υποβιβασμό, για παράδειγμα.

Οι αλλαγές πριν τη σεζόν που διανύουμε

Αρκετές ήταν οι αλλαγές που επισημοποιήθηκαν πριν τη σεζόν 2019/20, την τρέχουσα σεζόν που έχει σημαδευτεί και από την πανδημία του κορωνοϊού. Η ΕΠΟ έχει συγκεντρώσει τις μεταβολές στους κανονισμούς σε μια περιληπτική αναφορά. Ξεχωρίζουν η αλλαγή κανονισμού στις περιπτώσεις τραυματισμού ενός ποδοσφαιριστή που πρέπει να αποχωρεί από το κοντινότερο σημείο που μπορεί να βγει εκτός αγωνιστικού χώρου για να μην καθυστερεί το παιχνίδι και η δυνατότητα για την επιτιθέμενη ομάδα να παίξει την μπάλα μέσα στην περιοχή της από ελεύθερο χτύπημα.

  • Ένας ποδοσφαιριστής που αντικαθίσταται πρέπει να αποχωρεί από το πλησιέστερο σημείο της γραμμής του ορίου, εκτός αν υποδεικνύεται διαφορετικά από τον διαιτητή.

  • Τα εσωτερικά ρούχα μπορούν να είναι πολύχρωμα ή με μοτίβα εφόσον έχουν το ίδιο χρώμα με το χρώμα των μανικιών της βασικής φανέλας.

  • Ο διαιτητής δεν μπορεί να αλλάξει μια απόφαση για επανέναρξη του παιχνιδιού όταν έχει ξαναρχίσει το παιχνίδι ωστόσο, σε συγκεκριμένες περιστάσεις μπορεί να δείξει κίτρινη ή κόκκινη κάρτα για ένα προηγούμενο συμβάν.

  • Εφόσον ο διαιτητής έχει αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο για να πραγματοποιήσει έλεγχο μέσω VAR ή για να καλέσει τους ποδοσφαιριστές να επιστρέψουν στον αγωνιστικό χώρο στο τέλος του ημιχρόνου, επιτρέπεται η αλλαγή μιας απόφασης.

  • Οι αξιωματούχοι ομάδας που επιδεικνύουν απρεπή συμπεριφορά μπορούν να παρατηρηθούν με κίτρινη ή κόκκινη κάρτα. Εφόσον δεν είναι δυνατή η ταυτοποίηση του παραβάτη, τότε η κίτρινη ή κόκκινη κάρτα επιδεικνύεται στον επικεφαλής προπονητή που βρίσκεται στην τεχνική περιοχή.

  • Σε περίπτωση που καταλογίζεται λάκτισμα από το σημείο του πέναλτι, τότε μπορεί να γίνει αξιολόγηση/περίθαλψη του ποδοσφαιριστή που εκτελεί το λάκτισμα για την ομάδα και στη συνέχεια να παραμείνει στον αγωνιστικό χώρο και να εκτελέσει το λάκτισμα.

  • Διευκρίνηση της διαφοράς μεταξύ του διαλείμματος για «ανάκτηση δυνάμεων» και του διαλείμματος για τη «λήψη υγρών».

  • Η ομάδα που κερδίζει το στρίψιμο του νομίσματος, μπορεί να επιλέξει να εκτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα.

  • Ελεύθερο διαιτητή – το ελεύθερο διαιτητή για τον τερματοφύλακα (εφόσον το παιχνίδι έχει διακοπεί στην περιοχή του πέναλτι) ή για έναν ποδοσφαιριστή της ομάδας που άγγιξε τελευταία την μπάλα στο σημείο που αγγίχτηκε τελευταία η μπάλα. Όλοι οι άλλοι ποδοσφαιριστές (και των δύο ομάδων) πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 4 μέτρων.

  • Ελεύθερο διαιτητή εφόσον η μπάλα αγγίζει τον διαιτητή (ή άλλο αξιωματούχο του αγώνα) και μπαίνει στο τέρμα, αλλάζει η κατοχή ή ξεκινάει επιθετική κίνηση.

  • Ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να σημειώνει τέρμα ρίχνοντας την μπάλα με τα χέρια στο τέρμα της αντίπαλης ομάδας.

  • Το κείμενο για τον χειρισμό της μπάλας με το χέρι επαναδιατυπώνεται ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευκρίνεια/συνέπεια με τις σαφείς οδηγίες για τις περιπτώσεις τιμωρίας ή μη του χειρισμού της μπάλας με το χέρι χωρίς πρόθεση.

  • Επιβεβαίωση ότι ένα παράπτωμα «παράτυπου» χειρισμού της μπάλας με το χέρι από έναν τερματοφύλακα στην περιοχή του πέναλτι που υπερασπίζεται, δεν τιμωρείται με κίτρινη ή κόκκινη κάρτα.

  • Εφόσον, μετά από μια επαναφορά της μπάλας από τα πλάγια ή μια εκ προθέσεως πάσα από έναν συμπαίκτη, ο τερματοφύλακας λακτίζει ανεπιτυχώς ή προσπαθεί να λακτίσει την μπάλα για να την απελευθερώσει στο παιχνίδι, τότε ο τερματοφύλακας μπορεί να χειριστεί την μπάλα με το χέρι.

  • Ο διαιτητής μπορεί να καθυστερήσει να επιδείξει μια κίτρινη ή κόκκινη κάρτα μέχρι την επόμενη διακοπή εφόσον η ομάδα που δεν υποπίπτει σε παράπτωμα εκτελέσει ένα γρήγορο ελεύθερο λάκτισμα και δημιουργήσει μια ευκαιρία για την επίτευξη τέρματος.

  • Η κίτρινη κάρτα για «παράτυπο» πανηγυρισμό για την επίτευξη τέρματος παραμένει ακόμα και εάν το τέρμα ακυρωθεί.

  • Κατάλογος παραπτωμάτων για προειδοποιήσεις/κίτρινες κάρτες/κόκκινες κάρτες για αξιωματούχους ομάδας.

  • Όλες οι προφορικές λεκτικές παραβάσεις τιμωρούνται με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα.

  • Το λάκτισμα ενός αντικειμένου τιμωρείται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο τιμωρείται η ρίψη ενός αντικειμένου.

  • Μετά την εκτέλεση ενός έμμεσου ελεύθερου λακτίσματος, ο διαιτητής μπορεί να σταματήσει να δείχνει το σήμα του έμμεσου ελεύθερου λακτίσματος (δηλαδή να κατεβάσει το χέρι του) εφόσον είναι σαφές ότι το τέρμα δεν μπορεί να σημειωθεί απευθείας (π.χ. από τα περισσότερα έμμεσα ελεύθερα λακτίσματα από οφσάιντ).

  • Για τα ελεύθερα λακτίσματα μιας αμυνόμενης ομάδας στην περιοχή του πέναλτι που υπερασπίζεται, η μπάλα παίζεται αφού λακτιστεί και ξεκάθαρα κινείται. Δεν χρειάζεται να έχει βγει από την περιοχή του πέναλτι.

  • Όταν υπάρχει ένα τείχος αμυνόμενων από 3 τουλάχιστον ποδοσφαιριστές, όλοι οι ποδοσφαιριστές της επιτιθέμενης ομάδας πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από το τείχος. Καταλογίζεται έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα σε περίπτωση που δεν τηρήσουν την απόσταση.

  • Τα δοκάρια, το οριζόντιο δοκάρι και τα δίχτυα δεν πρέπει να κινούνται κατά την εκτέλεση ενός λακτίσματος πέναλτι και ο τερματοφύλακας δεν πρέπει να τα αγγίζει.

  • Ο τερματοφύλακας πρέπει να έχει τουλάχιστον μέρος του ενός ποδιού επάνω στη γραμμή του τέρματος, ή στην ίδια ευθεία με αυτή, όταν εκτελείται ένα λάκτισμα από το σημείο του πέναλτι – δεν μπορεί να στέκεται πίσω από τη γραμμή.

  • Εφόσον ένα παράπτωμα σημειωθεί αφού ο διαιτητής έχει δώσει σήμα για την εκτέλεση ενός λακτίσματος από το σημείο του πέναλτι και το λάκτισμα δεν εκτελείται, τότε πρέπει να εκτελεστεί μετά την επίδειξη οποιασδήποτε κίτρινης ή κόκκινης κάρτας.

  • Οι αντίπαλοι πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 2 μέτρων τουλάχιστον από το σημείο της πλάγιας γραμμής στο οποίο εκτελείται η επαναφορά της μπάλας, ακόμα και αν ο ποδοσφαιριστής που εκτελεί την επαναφορά βρίσκεται πίσω από τη γραμμή.

  • Κατά την εκτέλεση ενός από τέρματος λακτίσματος, η μπάλα είναι στο παιχνίδι όταν λακτιστεί και κινείται ξεκάθαρα. Δεν απαιτείται να έχει βγει από την περιοχή του πέναλτι.

Οι αλλαγές για τη σεζόν που έρχεται

Για τη νέα σεζόν που έρχεται το Διεθνές Συμβούλιο έχει ήδη κυκλοφορήσει τις αλλαγές που θα υπάρξουν. Οι σημαντικότερες αφορούν διευκρινίσεις όσον αφορά τα γκολ που σημειώνονται μετά από ακούσιο χέρι επιτιθέμενου και αλλαγές στο πρωτόκολλο του VAR.

Το IFAB αποφάσισε ότι «το τυχαίο χέρι από έναν επιτιθέμενο παίκτη θα πρέπει να τιμωρείται μόνο αν οδηγεί σε γκολ ή μια προφανή ευκαιρία για τον παίκτη ή και την ομάδα του να σκοράρει. Για τον προσδιορισμό της ποινής για χέρι, ο βραχίονας σταματά στο κάτω μέρος της μασχάλης».

Με βάση αυτή την αλλαγή, κάποιο από τα γκολ που ακυρώθηκαν την τρέχουσα σεζόν, θα μετρούσαν αν ίσχυε ήδη το παραπάνω. Βέβαια, όπως σημειώνουν, πολλοί αναλυτές, η εφαρμογή του κανονισμού θα κριθεί και στην πράξη. Πώς δηλαδή θα την εφαρμόζουν οι διαιτητές μέσα στο γήπεδο.

Σε σχέση με το VAR, η αλλαγή που γίνεται είναι στην πραγματικότητα μια σύσταση για έλεγχο των μόνιτορ από τους ίδιους τους διαιτητές. Μάλλον, αυτό έχει να κάνει με την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ όπου έχει παρατηρηθεί ότι ο πρώτος διαιτητής δεν πάει να δει τη φάση στην οθόνη, αλλά εμπιστεύεται τη γνώμη του VAR, ακόμα και σε δύσκολες φάσεις. Οπότε το IFAB στέλνει έμμεσα ένα μην στους Άγγλους διαιτητές…

«Συμφωνήθηκε ότι δεν είναι σκόπιμο να υπάρξει περισσότερη ευρύτητα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, όπως, για παράδειγμα, η πρόσβαση στις συνομιλίες μεταξύ διαιτητών των αγώνων κατά την αναθεώρηση, αλλά ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την ενίσχυση της επικοινωνίας με σκοπό τη βελτίωση της κατανόησης της διαδικασίας εξέτασης και της τελικής απόφασης του διαιτητή», αναφέρεται από την πλευρά του IFAB.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μια περίληψη των αλλαγών που θα ισχύουν από το 2020/21, σε μετάφραση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου από το αγγλικό κείμενο.

  • Το οριζόντιο και τα κάθετα δοκάρια μπορούν να είναι ένας συνδυασμός των τεσσάρων βασικών σχημάτων.

  • Οι κίτρινες κάρτες και οι προειδοποιήσεις δεν μεταφέρονται στην διαδικασία για την ανάδειξη νικητή με κτυπήματα πέναλτι.

  • Το σκόπιμο παίξιμο της μπάλας με το χέρι, από έναν αμυνόμενο ποδοσφαιριστή, θεωρείται «εσκεμμένο παίξιμο» για σκοπούς offside.

  • Παίξιμο της μπάλας με το χέρι: Το όριο μεταξύ του ώμου και του βραχίονα ορίζεται ως το κάτω μέρος της μασχάλης.

  • Το «τυχαίο – απροσδόκητο» παίξιμο της μπάλας με το χέρι από έναν επιθετικό ποδοσφαιριστή (ή συμπαίκτη του), τιμωρείται μόνο εάν συμβεί «αμέσως» πριν από ένα τέρμα ή μια προφανή ευκαιρία επίτευξης τέρματος.

  • Ένας τερματοφύλακας μπορεί να δεχτεί μια κίτρινη κάρτα ή να αποβληθεί για «αντικανονικό» άγγιγμα της μπάλας αν αυτό συμβεί για παίξιμο της μπάλας δεύτερη φορά μετά από μια επανέναρξη του παιχνιδιού (π.χ. από τέρματος λάκτισμα, ελεύθερο λάκτισμα κ.λπ.) ακόμα κι αν το άγγιγμα γίνει με το χέρι / βραχίονα.

  • Κάθε παράβαση όχι μόνο μια σωματική επαφή (π.χ. αντικανονικό μαρκάρισμα) που «παρεμποδίζει ή σταματά μια υποσχόμενη επίθεση» πρέπει να τιμωρείται με κίτρινη κάρτα.

  • Ένας ποδοσφαιριστής που δεν τηρεί την απαιτούμενη απόσταση των 4 μέτρων, σε ένα ελεύθερο διαιτητή, θα πρέπει να δεχτεί κίτρινη κάρτα.

  • Αν ο διαιτητής εφαρμόσει το πλεονέκτημα ή επιτρέψει να εκτελεστεί «γρήγορα» ένα ελεύθερο λάκτισμα για μια παράβαση «παρεμπόδισης ή στέρησης μιας υποσχόμενης επίθεσης», δεν δείχνει κίτρινη κάρτα.

  • Μια παράβαση από τον τερματοφύλακα δεν τιμωρείται εάν κατά την εκτέλεση ενός πέναλτι δεν σημειωθεί τέρμα ή αν η μπάλα γυρίσει πίσω αφού κτυπήσει στο δοκάρι (χωρίς να την έχει αγγίξει ο τερματοφύλακας) εκτός αν η παράβαση επηρέασε ξεκάθαρα τον ποδοσφαιριστή που εκτέλεσε το πέναλτι.

  • Ο τερματοφύλακας προειδοποιείται για την πρώτη παράβαση. Η δεύτερη και κάθε άλλη επόμενη παράβαση (-σεις) τιμωρείται με κίτρινη κάρτα.

  • Ο ποδοσφαιριστής που εκτελεί το πέναλτι τιμωρείται αν ο τερματοφύλακας κι ο ποδοσφαιριστής που το εκτελεί διαπράξουν μια παράβαση ακριβώς την ίδια στιγμή.

  • Για την επανεξέταση μιας φάσης από το VAR απαιτείται μόνο ένα «σήμα οθόνης TV».

  • Η θέση ενός ποδοσφαιριστή σε μια επανέναρξη του παιχνιδιού, είναι η θέση των ποδιών ή οποιουδήποτε μέρους του σώματος που αγγίζει το έδαφος (εξαιρούνται αυτά που περιγράφονται στον Κανονισμό 11- Offside)

  • Εάν σε ένα από τέρματος λάκτισμα ή ελεύθερο λάκτισμα, ο τερματοφύλακας «σηκώνει» την μπάλα ψηλά στον αέρα και ένας συμπαίκτης του, του την επιστρέφει με το κεφάλι ή το στήθος και ο τερματοφύλακας την πιάνει, το λάκτισμα (από τέρματος λάκτισμα ή ελεύθερο λάκτισμα) επαναλαμβάνεται. Δεν υπάρχει πειθαρχική ποινή (εκτός και αν αυτό επαναλαμβάνεται).

  • Πρωτόκολλο VAR: Το κείμενο στην ενότητα «Επανεξέταση» έχει προσαρμοστεί για να τονίσει την προοπτική ότι οι περισσότερες ανασκοπήσεις VAR θα είναι «επί τόπου ανασκοπήσεις» (OFR).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments