Πολιτική

Κάμερες σχολεία: Δεν θα εφαρμοστεί η τροπολογία Κεραμέως

Κάμερες σχολεία: Δεν θα εφαρμοστεί η τροπολογία Κεραμέως
Κάμερες σχολεία: Δεν θα γίνει η live μετάδοση των μαθημάτων αφού οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών «μπλόκαραν» την τροπολογία της υπουργού Παιδείας.

Κάμερες σχολεία: Οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, που σήμερα πραγματοποίησαν και νέα συλλαλητήρια κατά του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου, «μπλόκαραν» την τροπολογία για τις κάμερες που δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη.  Χθες Δευτέρα, λίγες ώρες μετά την επιστροφή των μαθητών του Γυμνασίου, αλλά και των μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου στα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν την οδηγία του υπουργείου Παιδείας για τη live μετάδοση του μαθήματος.

Μόλις τελείωσαν τα μαθήματα στα περισσότερα σχολεία της χώρας χθες, πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, οι οποίοι σε όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης τοποθετήθηκαν κατά της τροπολογίας Κεραμέως και της εφαρμογής της. Από τη στιγμή, μάλιστα, που στην τροπολογία αναφέρεται ρητά ότι η ζωντανή μετάδοση του μαθήματος «δύναται να πραγματοποιηθεί», είναι στο χέρι του κάθε εκπαιδευτικού αν θα την ακολουθήσει.

Η απόφαση των εκπαιδευτικών είναι ξεκάθαρη αφού το έχουν δείξει με κάθε τρόπο. Ελάχιστοι είναι αυτοί που μπήκαν στη διαδικασία να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αλλά και αυτοί που θέλουν να το πραγματοποιήσουν, δεν θα μπορούν καθώς τα τεχνικά μέσα στα σχολεία το καθιστούν αδύνατο.

Μαζί γονείς και μαθητές

Σε πολλές περιπτώσεις , οι εκπαιδευτικοί είχαν μαζί τους και τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά και τα ίδια τα παιδιά τα οποία ήταν αντίθετα στην απευθείας αναμετάδοση του μαθήματος. Έτσι τουλάχιστον στην παρούσα φάση η τροπολογία Κεραμέως παραμένει μόνο στα χαρτιά με τους εκπαιδευτικούς να επικαλούνται τόσο νομικούς όσο και παιδαγωγικούς λόγους. Από την πλευρά του, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας που ήρθε αντιμέτωπο με μία μαζική άρνηση από την πλευρά των εκπαιδευτικών κάνει πίσω τουλάχιστον μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Την ίδια ώρα νέο έγγραφο εστάλη από το υπουργείο Παιδείας προς τους διευθυντές των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς, το οποίο περιλαμβάνει οδηγίες για την απευθείας μετάδοση των μαθημάτων από την αίθουσα.

Το έγγραφο αναφέρει τα εξής:

Ο/η Διευθυντής/ντρια όλων των σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και η ομάδα υποστήριξης του κάθε σχολείου, όπως αυτή έχει οριστεί μέσω του myschool, θα συνεχίσουν να έχουν τον ρόλο της πρώτης γραμμής υποστήριξης σχετικά με τη σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία. Στη δεύτερη γραμμή παραμένει η Κεντρική Ομάδα Τηλεκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ., με την οποία δύναται να επικοινωνήσει η ομάδα υποστήριξης, είτε στο [email protected], είτε καλώντας στο 210-3443949 (καθημερινά από 9πμ-5μμ).

Στην περίπτωση που κάποιος/α εκπαιδευτικός δεν έχει λάβει τον ατομικό σύνδεσμο εγκατάστασης από το Υ.ΠΑΙ.Θ., η ομάδα υποστήριξης καλείται να προβεί στις εξής ενέργειες:

Να επιβεβαιώσει ότι οι αντίστοιχες ηλεκτρονικές διευθύνσεις (email) είναι σωστά καταχωρισμένες στο myschool. Επισημαίνεται ότι όταν κάποια ηλεκτρονική διεύθυνση επικαιροποιηθεί, δεν απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες. Ο ατομικός σύνδεσμος θα αποσταλεί στη νέα διεύθυνση.

Να επιβεβαιώσει ότι ο/η εν λόγω εκπαιδευτικός δεν έχει εγγραφεί στη δωρεάν έκδοση (free Webex Meetings Plan) της Webex. Στην περίπτωση που έχει ήδη εγγραφεί δωρεάν, η ομάδα υποστήριξης καλείται να τον/την παραπέμψει στις Συχνές Ερωτήσεις στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘ, όπου θα βρει αναλυτικές οδηγίες για την απεγκατάσταση και τα επόμενα βήματα.

Τέλος, ο/η κάθε εκπαιδευτικός, σε συνεργασία με την ομάδα υποστήριξης, δύναται να χρησιμοποιεί τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό (ηλεκτρονικό υπολογιστή, ταμπλέτα ή κινητό τηλέφωνο) και λαμβάνει τα παρακάτω απαραίτητα μέτρα:

α) Για τη μετάδοση του ήχου, η συσκευή θα πρέπει να είναι σταθερά τοποθετημένη κοντά στον/στην εκπαιδευτικό. Ο/Η εκπαιδευτικός διατηρεί το δικαίωμα σίγασης της φωνής μαθητή/τριας ή ακόμα και διακοπής της μετάδοσης εάν το κρίνει απαραίτητο.

β) Στην περίπτωση που επιλεγεί η μετάδοση εικόνας, η λήψη θα πρέπει να εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στον/στην εκπαιδευτικό ή/και στον πίνακα της αίθουσας διδασκαλίας. Δεν επιτρέπεται να εστιάζει σε μαθητές/τριες που βρίσκονται στην αίθουσα διδασκαλίας. Εφόσον κάποιος/α μαθητής/τρια προσέρχεται στον πίνακα, και, επομένως, εντός του πλαισίου της μεταδιδόμενης εικόνας, ο/η εκπαιδευτικός καλείται να διακόψει τη μετάδοση εικόνας.

Επισημάνσεις για τα προσωπικά δεδομένα

Στο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα καθηγητών και μαθητών επισημαίνονται τα εξής:

α) Τα προσωπικά δεδομένα των εκπαιδευτικών (συγκεκριμένα το ονοματεπώνυμο και το e-mail αυτών) δύνανται να κοινοποιούνται στο συνεργαζόμενο με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων πάροχο υπηρεσιών πληροφορικής και διαδικτυακού χώρου, αποκλειστικά και μόνο προκειμένου να καταστεί τεχνικά δυνατή η σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία, μέσω της σχετικής πλατφόρμας, και αποκλειστικά για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19. Εν συνεχεία θα διαγραφούν από τους εν λόγω παρόχους.

β) Τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών/τριών, γονέων ή/και κηδεμόνων (συγκεκριμένα το e-mail αυτών) αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας από τη σχολική μονάδα λόγω της ιδιότητάς τους ως μαθητών/τριών ή/και γονέων ή κηδεμόνων και της σχέσης τους, αντίστοιχα, με το Ελληνικό Δημόσιο ή με τον ιδιωτικό φορέα στον οποίο έχει χορηγηθεί η άδεια λειτουργίας της ιδιωτικής σχολικής μονάδας, είναι δε αναγκαία για την εκπλήρωση των σκοπών και υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου ή του προαναφερθέντος ιδιωτικού φορέα, κατά τις κείμενες διατάξεις, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της εκπαιδευτικής δραστηριότητας κατά την περίοδο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19.

Για τους μαθητές

Επιπλέον, οι μαθητές/τριες κατά τη συμμετοχή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση κοινοποιούν σε συνεργαζόμενο με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ή με τον προαναφερθέντα ιδιωτικό φορέα ιδιωτικής εκπαίδευσης πάροχο υπηρεσιών πληροφορικής και διαδικτυακού χώρου, κατ’ επιλογήν τους, όνομα ή όνομα χρήστη, αποκλειστικά προκειμένου να καταστεί τεχνικά δυνατή η σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία, μέσω της σχετικής πλατφόρμας και σύνδεσης με αυτήν μέσω λογισμικού πλοήγησης (browser), και αποκλειστικά για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19, και εν συνεχεία θα διαγραφούν από́ τους εν λόγω παρόχους.

Ακόμη και εάν οι μαθητές/τριες επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή της Webex, και όχι τη σύνδεση μέσω λογισμικού πλοήγησης, και πάλι στο πεδίο email δεν απαιτείται το προσωπικό τους email, αλλά μπορεί να συμπληρωθεί ένα τυχαίο, εικονικό email, π.χ. [email protected], το οποίο ομοίως κοινοποιείται αποκλειστικά για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19, και εν συνεχεία θα διαγραφεί από́ τους εν λόγω παρόχους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments