Οικονομία

Τουρισμός: Οι ημερομηνίες – σταθμός για την επανεκκίνηση του τουρισμού – Αναλυτικά σε καρτέλες

Τουρισμός: Οι ημερομηνίες – σταθμός για την επανεκκίνηση του τουρισμού – Αναλυτικά σε καρτέλες
Τουρισμός: Δείτε το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού. Οι ημερομηνίες - σταθμός, αναλυτικά το πλάνο «Restart Tourism» σε καρτέλες. Πανηγυρίζουν τα διεθνή ΜΜΕ για την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Τουρισμός: Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης μίλησε για το πλάνο «Restart Tourism» και παρουσίασε τους άξονες πάνω στους οποίους θα γίνει η επανεκκίνηση μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρχει κανένα τεστ και καραντίνα για τους τουρίστες εξωτερικού. Μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, τα διεθνή ΜΜΕ πανηγυρίζουν για το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα.

Το BBC αναφέρεται στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνοντας τη φράση ότι του για «διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστίας και υγείας» που έχει κερδίσει η χώρα μας. «Είναι μία μεγάλη φήμη» είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «υγειονομική ασπίδα, σε κάθε τόπο φιλοξενίας και το μεράκι του Έλληνα που πάντα τον εμπνέει ο Ξένιος Δίας». Το ρεπορτάζ του BBC, αφού αναφέρεται και σε άλλα μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των μεταφορών, επισημαίνει ότι θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ κορωνοϊού σε τουρίστες.

Στο αντίστοιχο ρεπορτάζ του Guardian σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα υποδεχτεί τους τουρίστες δύο εβδομάδες νωρίτερα του αναμενομένου, κεφαλαιοποιώντας, όπως αναφέρει, τον «απροσδόκητα επιτυχημένο χειρισμό της πανδημίας». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και εδώ στη μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των μεταφορών για το επόμενο 5μηνο, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά και τα θερινά σινεμά, ένα must για κάθε ελληνικό καλοκαίρι, όπως τονίζει.

Ανάλογο ρεπορτάζ για την «πολυαναμενόμενη τουριστική σεζόν στην Ελλάδα» φιλοξενεί και το αμερικανικό ABC News, το οποίο κάνει περιγράφει με λεπτομέρεια όσα εξήγγειλαν ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης. Παρόμοιο ρεπορτάζ έχει και το μεγάλο ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg.

Το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος του τουρισμού

Με βάση τις ανακοινώσεις του Χάρη Θεοχάρη, διαβάστε τι ανοίγει και πότε:

  • 25 Μαΐου ξεκινάει το yachting
  • 1 Ιουνίου ανοίγουν κάμπινγκ και κατασκηνώσεις και ξενοδοχεία πόλης 12μηνης λειτουργίας
  • 15 Ιουνίου τα υπόλοιπα καταλύματα
  • 15 Ιουνίου θα επιτραπούν ταξίδια από το εξωτερικό μόνο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
  • 1 Ιουλίου επιτρέπονται οι πτήσεις και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.

Θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ ελέγχων έναντι του κορωνοϊού και όχι υποχρεωτική καραντίνα και τεστ.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοχάρης, απελευθέρωση των πτήσεων σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση τεστ για κορωνοϊό στους επιβάτες, ούτε υποχρεωτική καραντίνα. Αυτό ισχύει για χώρες οι οποίες δεν έχουν επιδημιολογική επιβάρυνση και βέβαια δεν αποκλείει, όπως εξήγησε, κάποιους δειγματοληπτικούς ελέγχους για επιδημιολογικούς σκοπούς.

Για το πρώτο στάδιο απελευθέρωσης στις 15 Ιουνίου προβλέπεται:

• Απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς «Ελευθέριος Βενιζέλος»

• Απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά

Επιπλέον αξιολογούνται κριτήρια όπως η οδική πρόσβαση, μεσαίας απόστασης αεροπορικώς, ομογενειακές κοινότητες

Για το δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης την 1η Ιουλίου προβλέπεται

• Απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια

• Απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από όλες τις χώρες

• Θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά

• Οι χώρες που θα εξαιρεθούν θα ανακοινωθούν εγκαίρως

• Οι χώρες που εξαιρέθηκαν από το 2ο στάδιο απελευθέρωσης θα παρακολουθούνται αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, θα υπάρξει ανάπτυξη επιχειρησιακών πλάνων για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς: Συγκεκριμένα για την ενίσχυση ικανότητας υποδομών υγείας δρομολογείται η εγκατάσταση συνολικά 20 νέων αναλυτών για tests στα νησιά και εξασφαλίζονται 600 κλίνες COVID στα νησιά. Επιπλέον για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς θα υπάρξει κάλυψη από κοντινούς προορισμούς με εξασφάλιση χρόνου μεταφοράς <2ώρες και αξιοποίηση των υποδομών της ηπειρωτικής Ελλάδας

Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι θα εφαρμοστούν υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων, τουριστικών Λεωφορείων, τη λειτουργία επιχειρήσεων ενοικιάσεων αυτοκινήτων, τις θαλάσσιες μεταφορές στα επιβατηγά / επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία, τις αεροπορικές μεταφορές, εντός του αεροπλάνου, τις αεροπορικές μεταφορές στη λειτουργία αεροδρομίου (terminal) και τον ελεγχο στις πύλες εισόδου (π.χ. ερωτηματολόγιο, test δειγματοληπτικά)

Για τα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων εστιάζουν στα εξής:

  • Επέκταση δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο
  • Μείωση ενοικίου επιχειρήσεων 40% έως και τον Αύγουστο
  • Νέος μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης «SURE» μέχρι και τον Σεπτέμβριο
  • Ενίσχυση των εποχιακά απασχολούμενων
  • Επιστρεπτέα προκαταβολή
  • Μείωση προκαταβολής φόρου
  • Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη-αλκοολούχα ποτά και το τουριστικό πακέτο
  • ΤΕΠΙΧ ΙΙ Επιχειρηματική Χρηματοδότηση / Ταμείο Εγγυοδοσίας Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε και στα μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού μέσα από το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού (ΟΑΕΔ), και εταιρικά Holiday Vouchers για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Ενδεικτικά, ως προς το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» και το πλαίσιο αφορά ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ, για ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία, με 250.000 δικαιούχους και κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις (1 εκατ. διανυκτερεύσεις κατ’ ελάχιστο).

Δείτε ολόκληρο το σχέδιο για τον τουρισμό εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments