Διεθνή

SpaceX: Εκτοξεύθηκε η επανδρωμένη πτήση στο διάστημα – Μια ιστορική στιγμή

SpaceX: Εκτοξεύθηκε η επανδρωμένη πτήση στο διάστημα – Μια ιστορική στιγμή
SpaceX: Με απόλυτη επιτυχία εκτοξεύθηκε η επανδρωμένη πτήση στο διάστημα, με τους επιστήμονες να γράφουν ιστορία.

SpaceX: Το Σάββατο (30/5) εκτοξεύθηκε, επιτυχώς, η επανδρωμένη πτήση στο διάστημα, για να θέσει σε τροχιά δύο αστροναύτες της NASA. Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια εκτόξευσης με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα.

Η εκτόξευση επρόκειτο να γίνει την προηγούμενη Τετάρτη μα αναβλήθηκε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι της αποστολής ακύρωσαν την αντίστροφη μέτρηση 17 μόλις λεπτά πριν ανάψουν οι κινητήρες του πυραύλου Falcon 9 στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στη Φλόριντα.

Πλέον, όμως, η διαδικασία, την οποία παρακολούθησε από κοντά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κύλησε ομαλά και η αποστολή είναι σε πορεία προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η αποστολή;

Η αποστολή αυτή έχει τραβήξει πάνω της όλα τα βλέμματα, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ στέλνουν αστροναύτες στον ISS έπειτα από 9 χρόνια. Η τελευταία φορά ήταν το 2011, όταν αποσύρθηκαν τα διαστημικά λεωφορεία της NASA. Είναι, επίσης, η πρώτη φορά που ο αμερικανικός διαστημικός οργανισμός χρησιμοποιεί μια ιδιωτική εταιρία για να μεταφέρει πλήρωμά του στο διάστημα.

Μέσα σε εκκωφαντικό θόρυβο που έφθασε χιλιόμετρα μακριά στις ακτές της Φλόριντα, ένας πύραυλος Falcon 9 της εταιρείας SpaceX του Έλον Μασκ απογειώθηκε στις 15.22 τοπική ώρα (22.22 ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα λεπτά της πτήσης εκτυλίχθηκαν χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με την απευθείας αναμετάδοση της αποστολής της NASA.

Ποιοι είναι οι αστροναύτες που πηγαίνουν στο διάστημα;

Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αποκολλήθηκε όπως ήταν προγραμματισμένο, έπειτα από πτήση δύο λεπτών, καθώς ο πύραυλος πετούσε με ταχύτητα 4000χλμ/ώρα. Και ο δεύτερος όροφος εξακολουθούσε να προωθεί την κάψουλα Crew Dragon προς τον προορισμό της, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η εκτόξευση έγινε από την ιστορική πλατφόρμα 39Α, η οποία έχει παραχωρηθεί από τη NASA στην SpaceX. Από αυτή είχαν απογειωθεί ο Νιλ Αρμστρονγκ και η πλειοψηφία των αποστολών του προγράμματος «Απόλλων» για τη Σελήνη.

Μέσα στην κάψουλα Crew Dragon βρίσκονται οι αστροναύτες Μπομπ Μπένκερ και Νταγκ Χάρλι. Προορισμός είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) όπου ο 53χρονος Χάρλι και ο 49χρονος Μπένκερ θα παραμείνουν για ένα χρονικό διάστημα 1 – 4 μηνών προτού επιστρέψουν με το Crew Dragon στη Γη.

Εξερράγη άλλος πύραυλος κατά τη διάρκεια δοκιμών

Όσο η SpaceX ετοιμαζόταν για την επανδρωμένη πτήση, απογοητευτική ήταν η δοκιμή για τον πύραυλο Starship καθώς εξερράγη. Η έκρηξη σημειώθηκε στο πλαίσιο δοκιμών στο Τέξας για την προώθηση του σχεδίου μεταφοράς ανθρώπων και φορτίων στο φεγγάρι και τον Άρη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments