Διεθνή

Τζορτζ Φλόιντ: Η Αμερική «φλέγεται» – Ο Τραμπ σε απομόνωση

Τζορτζ Φλόιντ: Η Αμερική «φλέγεται» – Ο Τραμπ σε απομόνωση
Τζορτζ Φλόιντ: Για δέκατη συνεχόμενη μέρα συνεχίζονται οι μαζικές, συγκρουσιακές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ που έχουν ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολις. Μετά τον Ντέρεκ Σόβιν και οι άλλοι τρεις αστυνομικοί που ήταν παρόντες στη δολοφονία κατηγορούνται, ενώ η εξέγερση έχει φέρει τον Ντόναλντ Τραμπ σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Η Τζιάνα Φλόιντ, η 6χρονη κόρη του αδικοχαμένου Τζορτζ Φλόιντ, δήλωσε ενώ ήταν στους ώμους του καλύτερου φίλου του πατέρα της και πρώην ΝΒΑer Στέφεν Τζάκσον: «Ο μπαμπάκας μου άλλαξε τον κόσμο». Αυτή η φράση έγινε είδηση σε όλο τον κόσμο αφού ο καθένας μπορεί να δει ότι η δολοφονία του Φλόιντ ήταν η αφορμή για να αναγεννηθεί το κίνημα Black Lives Matter που είχε εμφανιστεί στην Αμερική και τα προηγούμενα χρόνια πάλι λόγω δολοφονιών από αστυνομικούς, ενώ η συζήτηση για τον ρατσισμό και το πως μπορεί να εξαλειφθεί έχει γενικευτεί.

Η μικρή Τζιάνα στους ώμους του Τζάκσον

Οι διαδηλώσεις έχουν απλωθεί σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ για δέκατη συνεχόμενη μέρα και δεν φαίνεται να μπορεί να τις σταματήσει κανείς, όσα μέτρα καταστολής κι αν παίρνει ο Ντόναλντ Τραμπ που συνεχώς πιέζει τους κυβερνήτες με αναρτήσεις, τηλέφωνα και δηλώσεις να αντιμετωπίσουν σκληρότερα τους διαδηλωτές. Η πίεση των διαδηλώσεων φαίνεται και στην απόφαση να διευρυνθεί το κατηγορητήριο και στους άλλους τρεις αστυνομικούς που ήταν παρόντες στη δολοφονία του Φλόιντ.

Διεύρυνση του κατηγορητηρίου

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά το βράδυ της Τετάρτης, ο εισαγγελέας της πολιτείας Μινεσότα ανακοίνωσε τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τους λευκούς αστυνομικούς που δολοφόνησαν τον 46χρονο Φλόιντ, με τη δίωξη στον Ντέρεκ Σόβιν να γίνεται αυστηρότερη, ενώ πλέον καταγγελίες απαγγέλθηκαν και στους τρεις συναδέλφους του που φαίνονται και αυτοί στα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει να πατάνε τον άτυχο Αφροαμερικανό.

Ο Ντέρεκ Σόβιν θα διωχθεί για ανθρωποκτονία β’ βαθμού, δηλαδή φόνο εν βρασμώ ψυχής και όχι φόνο εξ αμελείας, όπως είχε κατηγορηθεί προηγουμένως. Η κατηγορία αυτή επισύρει και αυστηρότερες ποινές. Βέβαια, οι διαδηλωτές ζητούν να τιμωρηθεί για τη δολοφονία χωρίς κανένα ελαφρυντικό, καθώς για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα πίεζε στον λαιμό τον Φλόιντ που εκλιπαρούσε για τη ζωή του λέγοντας ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει.

O Τραμπ σε δεινή θέση

Ο Ντόναλντ Τραμπ για άλλη μια φορά έχει επιλέξει να κάνει κινήσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα, οι οποίες όμως οδηγούν τον ίδιο σε δυσκολότερη θέση. Ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ τον «άδειασε» καθώς υποστήριξε ότι δεν συμφωνεί με το κατέβασμα του στρατού στον δρόμο απέναντι στους διαδηλωτές, στη συνέχεια ξεκίνησαν φήμες ότι ο Έσπερ θα χάσει τη θέση του, αλλά μια τέτοια κίνηση θα έδειχνε πόσο απεγνωσμένος είναι ο Τραμπ. Τελικά, αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «Μέχρι τώρα ο υπουργός Έσπερ παραμένει υπουργός Έσπερ και αν ο πρόεδρος Τραμπ χάσει την εμπιστοσύνη του θα το μάθουμε όλοι στο μέλλον».

Άνθρωποι του αθλητισμού και του πολιτισμού έχουν ξεσηκωθεί απέναντι στη στάση του Αμερικανού προέδρου, διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει από το Λονδίνο μέχρι την Αθήνα υπέρ της εξέγερσης στην Αμερική, ο Αμερικανός πρόεδρος «κατρακυλάει» στις δημοσκοπήσεις έχοντας απέναντί του τον Τζον Μπάιντεν των Δημοκρατικών (που αν δεν μιλούσε κιόλας θα είχε πάρει μεγαλύτερη διαφορά…). Το κίνημα που έχει ξεσπάσει έχει φέρει τον Αμερικανό πρόεδρο σε πραγματικά δεινή θέση.

Viral έγινε το βίντεο όπου αναγκάζει τη Μελάνια Τραμπ να χαμογελάσει, καθώς τους βλέπουν οι κάμερες, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που γέλασαν όταν ο Τραμπ είπε ότι πήγε στο διάσημο καταφύγιο του Λευκού Οίκου για… επιθεώρηση.

Από την άλλη, οι διαδηλωτές επιμένουν. Ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Φλόιντ και να σταματήσουν οι ρατσιστικές δολοφονίες από τη μεριά της Αστυνομίας.

Ακόμα και η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ κατήγγειλε  τον «δομικό ρατσισμό» και την «άνευ προηγουμένου επίθεση» εναντίον δημοσιογράφων στις Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέσω του τεράστιου κινήματος διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ κατά των φυλετικών διακρίσεων και την αστυνομική βία. «Οι φωνές που απαιτούν να μπει τέλος στους φόνους άοπλων Αφροαμερικανών πρέπει να ακουστούν. Οι φωνές που απαιτούν το τέλος της αστυνομικής βίας πρέπει να ακουστούν. Και οι φωνές που ζητούν να τερματιστεί ο ενδημικός, ο δομικός ρατσισμός στην αμερικανική κοινωνία πρέπει να ακουστούν».

Όλοι καταλαβαίνουν ότι η θυσία του Τζορτζ Φλόιντ μπορεί να μην πάει χαμένη και να υπάρξει μια πραγματική αλλαγή στις ΗΠΑ. Άλλωστε, το είπε η Τζιάνα: «Ο μπαμπάκας μου άλλαξε τον κόσμο»…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments