Ελλάδα

Τουρκικές προκλήσεις: Μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου μετά τη συμφωνία για την ΑΟΖ

Τουρκικές προκλήσεις: Μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου μετά τη συμφωνία για την ΑΟΖ
Τουρκικές προκλήσεις: Σε 69 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησε η Τουρκία σε μία μόλις ημέρα.

Με παραβιάσεις του ελληνικού ενάεριου χώρου πάνω από το Αιγαίο απάντησαν οι Τούρκοι στην ιστορική συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Ιόνιο Πέλαγος. Συγκεκριμένα οι γείτονες πραγματοποίησαν από χτες 69 παραβιάσεις. Το κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων προκάλεσε και πέντε εικονικές αερομαχίες ελληνικών και τουρκικών μαχητικών πάνω από το Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την ΑΟΖ που υπεγράφη χτες, Τρίτη 9 Ιουνίου:

Η πρώτη Συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα για θαλάσσιες ζώνες, ΑΟΖ, είναι αυτή που υπεγράφη χτες στην Αθήνα με την Ιταλία, από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια και Λουίτζι Ντι Μάιο. Η Συμφωνία αυτή, που έχει συναφθεί στη βάση της UNCLOS (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών), επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας. Με τη σημερινή Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.

Χτες, υπογράφηκε επίσης η Κοινή Δήλωση Ελλάδας – Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου. Με τη δήλωση αυτή, τα δυο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών. (Βιώσιμη διαχείριση). Υπογράφηκε, τέλος, Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν τη μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αυτονόητη σημασία της αναφοράς στην Κοινή Γνωστοποίηση του δικαιώματος επέκτασης παντού της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης. Τα υπάρχοντα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων περιγράφονται με σαφήνεια, αλλά πλέον περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών, όσο και ως προς τα είδη που μπορούν να αλιεύουν, ενώ εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments