Κόσμος

Βρετανοί ερευνητές κορωνοϊός: Η χρήση της μάσκας μπορεί να αποτρέψει νέες εξάρσεις του ιού

Βρετανοί ερευνητές κορωνοϊός: Η χρήση της μάσκας μπορεί να αποτρέψει νέες εξάρσεις του ιού
Βρετανοί ερευνητές κορωνοϊός: Η μελέτη βασίστηκε σε δύο μαθηματικά-επιδημιολογικά μοντέλα εκτιμά ότι από μόνα τους τα lockdown δεν μπορούν να σταματήσουν την αναζωπύρωση του ιού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις Βρετανών επιστημόνων η χρήση μάσκας από τον πληθυσμό μιας χώρας μπορεί να περιορίσει την μετάδοση του κορωνοϊού σε ελέγξιμο στάδιο ακόμη και να αποτρέψει μελλοντικά επιδημικά κύματα της νόσου. Μάλιστα εάν η διαρκής χρήση της μάσκας συνδυαστεί και με επιμέρους περιοριστικά μέτρα και την τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων. Ένα βασικό χαρακτηριστικό που έχει ο νέος κορωνοιός που συνεχίζει να επεκτείνεται και να σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους είναι ότι μπορεί κάποιος να νοσεί αλλά να μην παρουσιάζει συμπτώματα, με τον κίνδυνο έτσι να μεταφέρει την ασθένεια σε άλλους.

Η μελέτη από ερευνητές των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και του Γκρίνουιτς, η οποία βασίστηκε σε δύο μαθηματικά-επιδημιολογικά μοντέλα και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών «Proceedings of Royal Society A», εκτιμά ότι από μόνα τους τα lockdown δεν μπορούν να σταματήσουν την αναζωπύρωση του ιού. Αλλά η ευρεία χρήση ακόμη και αυτοσχέδιων μασκών μπορεί να «φρενάρει» δραστικά την εξάπλωση του, αρκεί αρκετοί άνθρωποι να τις φορούν εκτός σπιτιού.

«Οι αναλύσεις μας υποστηρίζουν την άμεση και καθολική υιοθέτηση των μασκών προσώπου από το κοινό», ανέφερε ο ερευνητής δρ Ρίτσαρντ Στατ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Όπως είπε, η ευρεία χρήση μάσκας, σε συνδυασμό με την κοινωνική αποστασιοποίηση και ορισμένα περιοριστικά μέτρα, «αποτελούν ένα αποδεκτό τρόπο για τη διαχείριση της πανδημίας και την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας», ακόμη και πολύ καιρό πριν αναπτυχθεί και καταστεί ευρέως διαθέσιμο κάποιο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της νόσου.

Τα συμπεράσματα της μελέτης συνάδουν με την πρόσφατη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προς τις κυβερνήσεις να ζητήσουν από όλους τους πολίτες τους να φοράνε μάσκες στους δημόσιους χώρους, όπου είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η νέα μελέτη συμπέρανε ότι αν οι άνθρωποι φοράνε μάσκες οποτεδήποτε βγαίνουν έξω, ιδίως σε χώρους όπου βρίσκονται πολλοί άνθρωποι, είναι διπλάσια η αποτελεσματικότητα μείωσης του δείκτη R αναπαραγωγής/μετάδοσης του ιού, από ό,τι αν οι μάσκες φοριούνται από κάποιον μόνο όταν εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα της νόσου. Σε όλα τα σενάρια που εξετάσθηκαν, η χρήση ρουτίνας της μάσκας από τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού μειώνει τον δείκτη-κλειδί R πάντα κάτω από το όριο του 1, πράγμα που εξομαλύνει την επιδημική καμπύλη και καθιστά περιττό ένα νέο γενικευμένο lockdown. Αυτό, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, «πιθανώς εξηγεί γιατί μερικές χώρες, όπου η χρήση μάσκας από το κοινό είναι σχεδόν 100%, έχουν εμφανίσει σημαντικά μικρότερους ρυθμούς εξάπλωσης της Covid-19 και λιγότερους σχετικούς θανάτους».

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments