Πολιτική

Παπαφλωράτος: «Ο Νετανιάχου δεν έχασε,αλλά δεν είναι και απόλυτος κερδισμένος»–Τι δείχνει η κάλπη στο Ισραήλ

Παπαφλωράτος: «Ο Νετανιάχου δεν έχασε,αλλά δεν είναι και απόλυτος κερδισμένος»–Τι δείχνει η κάλπη στο Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: screenshot ΕΡΤ//Ιδιαίτερη σημασία έχει, σύμφωνα με τον Παπαφλωράτο, η σημαντική αύξηση των ποσοστών των αραβικών κομμάτων, τα οποία σχεδόν διπλασίασαν τη δύναμή τους

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Το πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές, η ενίσχυση των αραβικών κομμάτων και τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης – Ο ρόλος των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν μπορεί να θεωρηθεί ηττημένος από την εκλογική αναμέτρηση στο Ισραήλ, ωστόσο δεν εξασφαλίζει και την απόλυτη επικράτηση, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός εμφανίζεται να προηγείται χωρίς να διαθέτει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Την ίδια στιγμή, η ενίσχυση των αραβικών κομμάτων αναδεικνύεται σε μία από τις σημαντικότερες εκπλήξεις της κάλπης, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα για την επόμενη ημέρα.

Αυτή είναι η εικόνα που περιέγραψε ο Παπαφλωράτος, αναλύοντας τα αποτελέσματα και τα πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Νετανιάχου προηγείται, αλλά χωρίς αυτοδυναμία

Όπως εξήγησε, το κόμμα του Νετανιάχου εμφανίζεται να προηγείται με σαφή διαφορά έναντι του κόμματος του αντιπάλου του, Άιζενκοτ. Ωστόσο, ο ευρύτερος κυβερνητικός συνασπισμός δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δύσκολων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, ο Άιζενκοτ δεν φαίνεται να εξασφαλίζει το ποσοστό που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις εξόδου, αν και ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης ενδέχεται να διεκδικήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, εφόσον ο Νετανιάχου αποτύχει.

Η έκπληξη με την άνοδο των αραβικών κομμάτων

Ιδιαίτερη σημασία έχει, σύμφωνα με τον Παπαφλωράτο, η σημαντική αύξηση των ποσοστών των αραβικών κομμάτων, τα οποία σχεδόν διπλασίασαν τη δύναμή τους. Πρόκειται για πολιτικούς σχηματισμούς που εκπροσωπούν πολίτες του Ισραήλ αραβικής καταγωγής, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού της χώρας.

Όπως σημείωσε, τα συγκεκριμένα κόμματα και οι ψηφοφόροι τους βρίσκονταν επί χρόνια στο περιθώριο της πολιτικής ζωής, αλλά πλέον επανέρχονται στο προσκήνιο, διεκδικώντας ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις. Προς το παρόν, πάντως, δεν διαφαίνεται διάθεση συνεργασίας ούτε από τα μεγάλα πολιτικά στρατόπεδα ούτε από τα ίδια τα αραβικά κόμματα.

Στο τραπέζι και οι επαναληπτικές εκλογές

Ο Παπαφλωράτος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες, εφόσον οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγήσουν σε βιώσιμη κυβερνητική λύση. Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να ευνοήσει τον Νετανιάχου.

Παράλληλα, καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα τα σενάρια για ενδεχόμενο πλήγμα στο Ιράν και το κατά πόσο οι ΗΠΑ θα εμπλακούν ή το Ισραήλ θα συμμετάσχει σε μια τέτοια επιχείρηση.

Τέλος, αναφερόμενος στην ψήφο των στρατιωτικών, σημείωσε ότι η συμμετοχή στις εκλογές είχε φτάσει σχεδόν το 80%, ενώ οι μέχρι τότε πληροφορίες έδειχναν ότι οι ψήφοι τους κατανέμονταν σε μεγάλο βαθμό ανάμεσα στο Λικούντ και το κόμμα του Άιζενκοτ, καθώς οι δύο πλευρές δεν εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις ως προς τις βασικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής.

Πηγή: pagenews.gr

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο