Ελλάδα

Λέσβος: Διάσωση 36 μεταναστών και προσφύγων από το Λιμενικό

Λέσβος: Διάσωση 36 μεταναστών και προσφύγων από το Λιμενικό
Λέσβος: Μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Πέτρας, όπου θα παραμείνουν μέχρι να ελεγχθούν ιατρικά από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, και στη συνέχεια θα οδηγηθούν στα Μεγάλα Θέρμα για να μπουν σε καραντίνα.

Λέσβος: Τριάντα έξι πρόσφυγες και μετανάστες (16 άνδρες, 10 γυναίκες και 10 παιδιά) καταγωγής Ιράν και Αφγανιστάν διασώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής από το Λιμενικό Σώμα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των τουρκικών ακτών και των βορειοδυτικών ακτών της Λέσβου. Μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Πέτρας, όπου θα παραμείνουν μέχρι να ελεγχθούν ιατρικά από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, και στη συνέχεια θα οδηγηθούν στα Μεγάλα Θέρμα για να μπουν σε καραντίνα.

Τρεις επιβαίνοντες, εκ των οποίων δυο γυναίκες έγκυες, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είναι πολύ καλά στην υγεία τους οπότε και επέστρεψαν στο λιμάνι της Πέτρας. Η σημερινή είναι η τρίτη βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνει στη Λέσβο μέσα στον Ιούνιο. Συνολικά στη Λέσβο τον Ιούνιο πέρασαν 108 πρόσφυγες και μετανάστες. Στα υπόλοιπα νησιά του βορείου Αιγαίου οι ροές παραμένουν μηδενικές από τον περασμένο Μάρτιο.

Δίκαιη κατανομή προσφύγων ζητά η Ιταλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Να κατανεμηθούν δίκαια οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε όλα τα ευρωπαϊκή κράτη ζητά η Ιταλία από την Ένωση. Με επιστολή της στις Βρυξέλλες η Ιταλία ζητά να γίνει δίκαιη κατανομή των προσφύγων και μεταναστών στα ευρωπαϊκά κράτη, επισημαίνοντας ότι με το αίτημά της συντάσσονται τα συνοριακά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα. Την επιστολή έκανε γνωστή η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Serra», η οποία αναφέρει ότι οι μεταναστευτικές ροές αναμένεται να αυξηθούν μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί από τις κυβερνήσεις στα λιμάνια, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Η επιστολή επικαλείται ως βασική αρχή «την προστασία της ανθρώπινης ζωής» και μέσω αυτής ζητείται να «ξεπεραστεί το κριτήριο της ευθύνης της πρώτης χώρας εισόδου του αιτούντος άσυλο».

Παράλληλα, ζητά να σχεδιαστεί μια πολιτική «που θα βασίζεται σε δίκαιο επιμερισμό των βαρών μεταξύ όλων των κρατών-μελών, ιδίως εν όψει μαζικών ή έκτακτων μεταναστευτικών ροών». «Μόνο οι διαδικασίες προκαταρκτικού ελέγχου που εγγυώνται τους απαραίτητους ελέγχους υγείας και ασφάλειας πρέπει να παραμείνουν στην ευθύνη της χώρας πρώτης εισόδου» σημειώνεται σε αυτήν. Επίσης, σύμφωνα με την «Corriere della Serra», οι πέντε χώρες ζητούν συνεργασία για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Για τον λόγο αυτόν, στην επιστολή τονίζεται πως «οι επιστροφές πρέπει να διασφαλιστούν μέσω ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφής (Cerm), ο οποίος να βασίζεται στην ενισχυμένη συνεργασία με τρίτες χώρες – κυρίως της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής – στον τομέα των επιστροφών και των επανεισδοχών, με σεβασμό στους υφιστάμενους διμερείς μηχανισμούς». svg%3E

Πιέσεις και από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ):

Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ καλεί και αυτός την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει σε μια συμφωνία για την επανεγκατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται στην Μάλτα. Συγκεκριμένα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (OIM) σημειώνει πως οι υπόλοιπες χώρες της Ένωσης πρέπει να δείξουν «αλληλεγγύη» αποδεχόμενες στο έδαφός τους ένα μέρος από αυτούς. «Ένα σύστημα μετεγκατάστασης που θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και να γίνει δεκτό από τις χώρες αυτές είναι απαραίτητο επειγόντως προκειμένου να εξέλθουμε τελικά από έναν αέναο κύκλο ad hoc διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων», εκτιμούν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ.

«Η ικανότητα υποδοχής ορισμένων μεσογειακών χωρών τίθεται υπό επιπλέον πίεση λόγω των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων που έχουν υιοθετηθεί λόγω της νόσου Covid-19. Αναγνωρίζοντας αυτή τη σημαντική δυσκολία, έχουμε προτείνει την υποστήριξή μας προκειμένου να καταστεί δυνατή μια γρήγορη και αποτελεσματική διαχείριση των νέων αφίξεων», διευκρινίζουν. Παράλληλα, σημειώνεται πως η Μάλτα αντιμετωπίζει ένα κύμα αφίξεων μεταναστών που αναχωρούν από τη Λιβύη. Αν οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν δείξουν την αλληλεγγύη τους επιτρέποντας την επανεγκατάσταση ενός μέρους των μεταναστών, το νησιωτικό κράτος έχει απειλήσει ότι θα μπλοκάρει τις χρηματοδοτήσεις που προορίζονται για την επιχείρηση «Ειρήνη». svg%3E

Τι είναι η επιχείρηση «Ειρήνη»:

Η Επιχείρηση «Ειρήνη» που επισήμως συστάθηκε την 1η Απριλίου, παίρνει τα ηνία από την επιχείρηση «Σοφία», η οποία είχε ξεκινήσει το 2015, όμως με μόνη εντολή να φροντίζει για την τήρηση του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στις εξαγωγές όπλων προς τη Λιβύη. Τα πλοία που συμμετέχουν στην αποστολή, ανάμεσά τους και ελληνικά, θα επεμβαίνουν σε περιοχές μακριά από τις διαδρομές που επιλέγουν οι διακινητές μεταναστών, ένας όρος που είχαν θέσει η Αυστρία και η Ουγγαρία, ώστε να μην προσελκύσουν τους διακινητές. Η «Ειρήνη» είναι η βασική συνεισφορά της Ένωσης στις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης στην μαστιζόμενη από τον πόλεμο Λιβύη. Χρειάστηκε χρόνος για την κινητοποίηση των απαραίτητων δυνάμεων για την ενεργοποίηση της νέας ναυτικής αποστολής, λόγω εμποδίων που προέκυψαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η αντιαεροπορική φρεγάτα «Jean Bart» του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας και ένα αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας του Λουξεμβούργου έχουν ήδη ριχτεί στην «μάχη».  Η Ελλάδα και η Ιταλία συμμετέχουν στην αποστολή με ένα πλοίο η κάθε μία, ενώ η Μάλτα παράσχει ομάδα πληρώματος. Εκτός από το Λουξεμβούργο, η Γερμανία και η Πολωνία συμβάλουν επίσης με ένα αεροσκάφος περιπολίας η κάθε μία. Επιπλέον πλοία και αεροσκάφη είναι διαθέσιμα για υποστήριξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments