Πολιτική

Τσίπρας συνέλευση ΣΕΒ: Την κυβέρνηση Μητσοτάκη ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνία

Τσίπρας συνέλευση ΣΕΒ: Την κυβέρνηση Μητσοτάκη ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνία
Τσίπρας συνέλευση ΣΕΒ: Στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας. Διαβάστε αναλυτικά την τοποθέτησή του.

Επίθεση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνία και όχι για την ουσία.

Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα που περιγράφει την κατάσταση στη χώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, κατά την ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, το απόγευμα της Δευτέρας 15/6. «Είναι σαν να έχετε ορίσει διευθυντή σε ένα εργοστάσιο σας, έναν άνθρωπο ο οποίος με το που ανέλαβε, συρρίκνωσε την παραγωγή, ακύρωσε την προγραμματισμένη επέκταση της μονάδας που διευθύνει, και καταγράφει κάθε μήνα και μεγαλύτερη ζημιά. Αλλά ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εσείς βλέπετε κάθε μέρα αυτόν τον άνθρωπο σε πρωτοσέλιδα, sites και δελτία ειδήσεων, να παρουσιάζεται σαν να είναι ο executive of the year.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ανακαλύπτετε ότι αυτός ο άνθρωπος έχει ξοδέψει κεφάλαια της εταιρείας που επρόκειτο να επενδυθούν, σε φίλους και υποστηρικτές του στα ΜΜΕ για την προσωπική του προβολή, χωρίς μάλιστα να έχει ενημερώσει τους μετόχους της εταιρείας. Σας διαβεβαιώνω, οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις δεν είναι καθόλου συμπτωματική».

Το παραπάνω αποδεικνύει ότι, όπως είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «στο μόνο πράγμα που υπάρχει σχέδιο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι στη διαμόρφωση μιας εικονικής πραγματικότητας από μια κυβέρνηση που επενδύει τα πάντα στην επικοινωνία»

Απέναντι στο «βλέποντας και κάνοντας» της ΝΔ που θα φέρει «νέους κύκλους λιτότητας, νέα καταστροφή του παραγωγικού δυναμικού, νέους ανέργους, νέα λουκέτα», η αξιωματική αντιπολίτευση, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, κατέθεσε «ένα σχέδιο που κεντρικό στόχο έχει να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις απώλειες από την κρίση που έφερε η πανδημία. Ώστε να μπορούμε την επόμενη μέρα να βάλουμε τα θεμέλια για μια ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».

«Εμείς προτείνουμε», εξήγησε αναλυτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Την περαιτέρω ενδυνάμωση του συστήματος Υγείας, όπως ξεκίνησε επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη στήριξη των εργαζομένων, την ενίσχυση των επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, την ολική προστασία των αδύναμων που θα βιώσουν τις συνέπειες της πρωτοφανούς κρίσης. Την απευθείας, μη επιστρεπτέα, ενίσχυση των επιχειρήσεων με 3 δις ευρώ συνολικά, η οποία θα μπορούσε να διαμορφωθεί για κάθε επιχείρηση στις δύο χιλιάδες ευρώ ανά εργαζόμενο. Την συγκρότηση ενός «σχεδίου Ηρακλής για τις επιχειρήσεις», ενός εγγυοδοτικού προγράμματος δηλαδή με εγγυήσεις από 80 ως και 100%, σε ειδικές περιπτώσεις.

Την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής, τα οποία είχε δρομολογήσει ή υλοποιούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ε65, η Πατρών-Πύργου, ο βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, το μετρό Θεσσαλονίκης και η γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας.

Έργα, τα οποία με ευθύνη της κυβέρνησης πάνε 2,5 χρόνια πίσω και θα στερήσουν από τη χώρα 40 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και εισροή ευρωπαϊκών πόρων, με συνέπειες και στην παραγωγικότητα της οικονομίας. Είναι αδιανόητο, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, να θεωρεί η κυβέρνηση πετυχημένα τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων όταν:

«Στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν ενταχθεί μόλις 2 χιλιάδες επιχειρήσεις και στην επιστρεπτέα προκαταβολή (που αποτελεί κρατικό δάνειο) μόνο 53 χιλιάδες επιχειρήσεις από το σύνολο των 750 χιλιάδων επιχειρήσεων της χώρας. Οι τράπεζες ενεργούν με βάση κριτήρια που αφορούν τους καιρούς της «ομαλότητας» για να αποκλείσουν την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων από τα εργαλεία παροχής ρευστότητας.

Και από κοντά οι υπουργοί να τους προσφέρουν επιχειρήματα στην υλοποίηση αυτής της πρακτικής, μιλώντας για επιχειρήσεις – «ζόμπι» και επιχειρηματίες – «μπαταχτσήδες». Όταν οι τράπεζες εν τέλει ενθυλακώνουν χρήμα από τα προγράμματα στήριξης για να τα διοχετεύουν μόνο στο πελατειακό τους φιλέτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές τράπεζες, με βάση τα στοιχεία που έχουν δώσει, μέχρι τον Μάρτιο, είχαν αντλήσει ρευστότητα 16 δισ. ευρώ από στοχευμένα προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΚΤ.

Από αυτά έριξαν στην αγορά μόνο 4,3 δισ., εκ των οποίων τα 3,5 δισ. πήγαν στο πελατειακό τους φιλέτο. Σύμφωνα δε με νεότερα στοιχεία, ως τον Μάιο οι τράπεζες είχαν πάρει συνολικά 28 δισ. αλλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν αποκλεισμένες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments