Διεθνή

Νότια Κορέα κορωνοϊός: Νέα εκτίμηση αναζωπύρωσης του ιού – Έως και 800 κρούσματα την ημέρα

Νότια Κορέα κορωνοϊός: Νέα εκτίμηση αναζωπύρωσης του ιού – Έως και 800 κρούσματα την ημέρα
Νότια Κορέα κορωνοϊός: Αν η αυστηρή τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν τηρηθεί στο έπακρο και συνεχίζει να επικρατεί ο συνωστισμός τα κρούσματα ενδεχομένως να αυξηθούν ραγδαία και μάλιστα πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Ο φονικός ιός όπου και ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2019 στην ηπειρωτική Κίνα εν μια νυκτί, η υγειονομική αυτή κρίση που έχει προκαλέσει τα “πάνω- κάτω” σε ολόκληρο τον πλανήτη, ίσως έχει και συνέχεια… Έχει ειπωθεί πολλάκις από την επιστημονική κοινότητα ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρουσιαστεί νέο κύμα της πανδημίας. Έτσι, μια νέα εκτίμηση έρχεται από την Νότια Κορέα σύμφωνα με την οποία η χώρα θα αντιμετωπίσει ένα ακόμη κύμα μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό, με τον τραγικό αριθμό των έως και 800 νέων κρουσμάτων ημερησίως, και μάλιστα τον Ιούλιο. Γνωστός ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αν η κυβέρνηση δεν υιοθετήσει αυστηρότερους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, το νέο κύμα είναι κοντά.

Έπειτα από την ανακοίνωση της παράτασης των μέτρων πρόληψης και υγιεινής κατά του κορωνοϊού, από τις υγειονομικές αρχές της χώρας, μέχρι ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων της ασθένειας να πέσει σε μονοψήφιο νούμερο, ο κίνδυνος για νέο ξέσπασμα εκτοξεύθηκε

Παράλληλα άλλοι ειδικοί  της επιστημονικής κοινότητας διερωτώνται αν οι Νοτιοκορεάτες θα έχουν την υπομονή να δεχθούν την επιστροφή αυστηρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ο Κι Μοράν, καθηγητής ελέγχου του καρκίνου και δημόσιας υγείας στο Εθνικό Κέντρο Καρκίνου, χρησιμοποίησε ένα μαθηματικό μοντέλο βάσει της κατάστασης που επικρατούσε στη Νότια Κορέα στις 11 Ιουνίου. Τότε ο ρυθμός αναπαραγωγής (R) της covid-19 ήταν 1,79, κάτι που σημαίνει ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μεταδίδει την ασθένεια σε 1,79 άλλους.

  • Αν ο ρυθμός παραμείνει στο επίπεδο αυτό ως τις 25 Ιουνίου θα καταγράφονται στη χώρα 254 νέα κρούσματα ημερησίως και στις 9 Ιουλίου 826, βάσει του μοντέλου του Κι.
  • Στο καλύτερο σενάριο του υποδιπλασιασμού του ρυθμού αναπαραγωγής, στις 25 Ιουνίου θα καταγραφούν 23 νέα κρούσματα και στις 9 Ιουλίου 4.

“Η πιθανότητα μόλυνσης (P) μειώνεται με τη χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών, όμως ο αριθμός των επαφών (C), ένας από τους δύο παράγοντες που καθορίζουν τον R, μπορεί να μειωθεί μόνο με εντατικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης”, εξήγησε ο Κι.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων επιμένει να βρίσκεται σε διψήφιους αριθμούς αφού εντοπίστηκαν διάφορες εστίες της covid-19 γύρω από τη Σεούλ. Χθες Κυριακή αναφέρθηκαν 37 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 12.121 με 277 θανάτους. “Εξακολουθούμε να διατηρούμε σε ισχύ προληπτικά μέτρα στην περιοχή της Σεούλ, αν και ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων κυμαίνεται γύρω στα 50 καθημερινά, και συνεχίζουμε ενεργά την ιχνηλάτηση προκειμένου να θέσουμε υπό έλεγχο τους αριθμούς”, επεσήμανε από την πλευρά του ο Κουόν Τζουν- γουκ, υποδιευθυντής των Κορεατικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης (KCDC).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments