Οικονομία

Επίδομα 534 ευρώ: Δικαιούνται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες – Αναλυτικά τα ποσά

Επίδομα 534 ευρώ: Δικαιούνται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες – Αναλυτικά τα ποσά
Επίδομα 534 ευρώ: Δικαιούχοι του επιδόματος των 534 ευρώ είναι όσοι βρίσκονται σε περιοριστικά μέτρα ή σε αναστολή μετά και τις 18 Μαΐου. Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που άνοιξαν μέχρι και τις 18 Μαΐου θα δικαιούνται 300 ευρώ.

Έπειτα από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ανακοινώθηκε η καταβολή επιδόματος των 534 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τις ατομικές επιχειρήσεις το βράδυ της Τρίτης 16 Ιουνίου. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός  σταθμός MEGA, οι αιτήσεις θα γίνονται μέχρι τις 25 Ιουνίου στην ιστοσελίδα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ και θα αφορούν τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις μέχρι 20 άτομα προσωπικό, ενώ θα εξαιρούνται όπως και πριν (με το επίδομα των 800 ευρώ) οι ανώνυμες εταιρείες.

Ποιοι είναι όμως οι δικαιούχοι;

Δικαιούχοι του επιδόματος των 534 ευρώ είναι όσοι βρίσκονται σε περιοριστικά μέτρα ή σε αναστολή μετά και τις 18 Μαΐου. Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που άνοιξαν μέχρι και τις 18 Μαΐου θα δικαιούνται 300 ευρώ. Η αποζημίωση των 300 και των 534 ευρώ είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για όσους είναι πληττόμενοι ενώ δεν τους είχαν επιβληθεί περιορισμοί. Όπως αναφέρει ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος σχετικά με τα συγκεκριμένα επιδόματα, αυτά αφορούν πολύ λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα των προηγούμενων μηνών. «Είναι σαφώς περιορισμένη η γκάμα», είπε χαρακτηριστικά.

Έως και τον Σεπτέμβριο μπορούν να λαμβάνουν το επίδομα των 534 ευρώ οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και καταλύματα, εποχικής λειτουργίας

Οι εργαζόμενοι στα εποχικά ξενοδοχεία μπορούν να λάβουν την ειδική αποζημίωση σκοπού των 534 ευρώ από το κράτος όλους τος καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Τουρισμού, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, έχουν δικαίωμα λήψης του επιδόματος για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Πρόκειται για υπαλλήλους σε εποχικά καταλύματα και ξενοδοχεία, οι οποίοι όμως δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με άλλον εργοδότη.

Σε περίπτωση, κατά την οποία η αναστολή σύμβασης εργασίας ανακαλείται οριστικά, η αποζημίωση ειδικού σκοπού υπολογίζεται κατ’ αναλογία των ημερών αναστολής

Υπενθυμίζεται, ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή. Στο μεταξύ, από το απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησε η πίστωση των χρημάτων για όσους εργαζόμενους παρέμειναν σε αναστολή εργασίας και τον Μάιο. Πρόκειται για 526.000 δικαιούχους, οι οποίοι μοιράστηκαν το ποσό των 208 εκατομμυρίων ευρώ. Εξ αυτών, οι περίπου 216.000 έλαβαν το σύνολο των 534 ευρώ, καθώς έμειναν σε αναστολή εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», «εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 208.149.798 ευρώ, από τον Ε.Φ. 1033-501-0000000, ΑΛΕ 2310989899 οικονομικού έτους 2020, προκειμένου να προχωρήσει η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους δικαιούχους (αναστολές Μαΐου), το σύνολο των οποίων ανέρχεται σε 526.051».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments