Πολιτική

Politico Μαργαρίτης Σχοινάς: Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν βάζει τα θεμέλια για μια ευρωπαϊκή πολιτική υγείας

Politico Μαργαρίτης Σχοινάς: Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν βάζει τα θεμέλια για μια ευρωπαϊκή πολιτική υγείας
Politico Μαργαρίτης Σχοινάς: Στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορωνοϊού αναφέρεται το Politico. Τι τονίζει ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Συνέντευξη στο Politico. παραχώρησε ο  αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Χρειάστηκαν χρόνια και μια πανδημία για να καταλήξουμε στο ότι «η Ευρώπη της Υγείας» είναι κάτι το οποίο χρειαζόμαστε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σχοινάς. Σημειώνεται, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα μια ευρωπαϊκή στρατηγική με σκοπό να επιταχυνθεί η ανάπτυξη, η παρασκευή και η διάθεση εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Όπως είπε ο κ. Σχοινάς η πολιτική υγείας συμβολίζει την Ευρώπη που προστατεύει και ενδυναμώνει. Η πολιτική υγείας μπορεί να αποτελέσει ασπίδα αλλά και ευκαιρία για τις επιχειρήσεις μας, τη φαρμακοβιομηχανία, τις κυβερνήσεις μας, τους επαγγελματίες του κλάδου και τους πολίτες, τόνισε ο κ. Σχοινάς, ο οποίος επισήμανε ακόμη ότι πρόκειται για αναπόσπαστο τμήμα του τρόπου ζωής μας.

Καλωσόρισε την ιδέα για «Ευρώπη της Υγείας»

Ο κ. Σχοινάς καλωσόρισε ακόμη την ιδέα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που υποστηρίχθηκε από τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, για μια «Ευρώπη της Υγείας», τη στιγμή που, όπως σημείωσε, για πολλά χρόνια βασική επιλογή της Ευρώπης ήταν να μην έχει πολιτική υγείας. Το Politico επίσης σημειώνει ότι «το να σώζει ζωές είναι σχεδόν κυριολεκτικά η δουλειά του καθώς ο αντιπρόεδρος επιβλέπει την πολιτική της υγείας την περίοδο του κορωνοϊού».

Σύμφωνα με τον Έλληνα αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η πανδημία εγκαινίασε «μία νέα αρχή» για την ευρωπαϊκή πολιτική της υγείας: υπάρχει το πρόγραμμα EU4Health (Η ΕΕ για την Υγεία), το σχέδιο για τον καρκίνο και η στρατηγική για τα φάρμακα που αναμένεται αργότερα εντός του έτους καθώς και η στρατηγική για τα εμβόλια που παρουσιάστηκε σήμερα. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν «σημαντική αλλαγή πορείας» και έρχονται να καλύψουν το χάσμα που αναδείχτηκε στη διάρκεια της πανδημίας ανάμεσα στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών και τις περιορισμένες αρμοδιότητες της Ευρώπης σε θέματα Υγείας.

Υπενθυμίζεται, πως μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Σχοινάς είπε ότι αρκετοί βιάστηκαν να υποτιμήσουν την διαχείριση του κορωνοϊού από την Ευρώπη. “Αποδείξαμε ότι είχαν λάθος.  Μετά από 3 μήνες ηρεμίας, στους οποίους η σημερινή σύνθεση της Επιτροπής ανέδειξε σοβαρά ζητήματα όπως η Πράσινη Συμφωνία, η πρόταση για την Τεχνητή Νοημοσύνη κ.α., ακολούθησαν 3 μήνες με προβλήματα, αλλά καταφέραμε το ακατόρθωτο και αντιμετωπίσαμε την μεγαλύτερη κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.  Στην αρχή η κάθε χώρα είχε τις δικές της θέσεις, μετά οριοθετήσαμε τις διαφωνίες και καταφέραμε να εργαστούμε όλοι μαζί στην εξεύρεση μιας κοινής λύσης και αυτό το πετύχαμε. Καταφέραμε να συμπεριλάβουμε στην πρόταση του Ταμείο Ανάκαμψης τα καλύτερα στοιχεία από όλες τις προτάσεις, όχι μόνο τις γερμανικές ή γαλλικές ιδέες”, σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments