Οικονομία

Νέος Πτωχευτικός Κώδικας: Τα σημεία τριβής μεταξύ κράτους και τραπεζών

Νέος Πτωχευτικός Κώδικας: Τα σημεία τριβής μεταξύ κράτους και τραπεζών
Νέος Πτωχευτικός Κώδικας: Το σχέδιο νόμου έχει δοθεί στη δημοσιότητα και η ελληνική νομοθεσία επιδιώκει, όπως έχει επισήμως ανακοινωθεί, να εισαγάγει αρκετές καινοτομίες.

Έντονα είναι τα σημεία τριβής μεταξύ κράτους και τραπεζών αναφορικά με τον Νέο Πτωχευτικό Κώδικα, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Όπως προβλέπει, μεταξύ άλλων, το προσχέδιο, θα συσταθεί δημόσιος φορέας ο οποίος θα εξαγοράζει την πρώτη κατοικία ευάλωτων δανειοληπτών ενώ οι δανειολήπτες θα μένουν με ενοίκιο σε αυτήν και θα έχουν το δικαίωμα επαναγοράς της.

Αυτό που φοβούνται οι τράπεζες, σύμφωνα με την «Καθημερινή», είναι το ενδεχόμενο η προσπάθεια της κυβέρνησης να αμβλύνει τις επιπτώσεις που θα έχει η πλήρης άρση προστασίας της α΄κατοικίας σε ευάλωτους δανειολήπτες να αφήνει τελικά παράθυρα για επανάληψη φαινομένων τύπου νόμου Κατσέλη. Ωστόσο, το τρίπτυχο με τον Νέο Πτωχευτικό, την κατάργηση του νόμου Κατσέλη και την πλήρη άρση προστασίας της α΄κατοικίας τίθενται ως ως καθοριστικά προαπαιτούμενα στις σχέσεις της χώρας μας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Πότε θα απαλλάσσεται οριστικά ο δανειολήπτης από τα χρέη του;

Όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ, τα σημεία τριβής σχετίζονται με το πότε θα απαλλάσσεται οριστικά ο πτωχευμένος δανειολήπτης από τα χρέη του. Η κυβέρνηση προτείνει την οριστική απαλλαγή ένα χρόνο μετά την πτώχευση ενώ οι τράπεζες ζητούν να απαλλάσσεται μετά την τριετία και στο μεσοδιάστημα ο οφειλέτης να υποχρεώνεται σε καταβολές ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα.

Επίσης, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι η εξαγορά θα γίνεται πριν από τον εκπλειστηριασμό, ενώ οι τράπεζες ζητούν ο δημόσιος φορέας να συμμετέχει στον πλειστηριασμό μαζί με όποιον άλλον ενδιαφερόμενο. Παράλληλα, η δυνατότητα ενός φυσικού προσώπου να ρυθμίσει τα χρέη του εξωδικαστικά μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί. Το σχέδιο του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα δίνει αυτή τη δυνατότητα τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα.

Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή, σύμφωνα με το flash, βρίσκει αντίθετες τις τράπεζες που θεωρούν ότι μπορεί να λειτουργήσει καταχρηστικά από κακοπληρωτές προκειμένου να κερδίσουν χρόνο πριν από την πτώχευση. Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνουν οι τράπεζες, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να επιδιώκουν τη ρύθμιση των χρεών τους αποκλειστικά και μόνο με την τράπεζα και εφόσον δεν καταλήγουν σε διακανονισμό να οδηγούνται στην πτώχευση, προσφεύγοντας στο δικαστήριο.

Πώς θα προστατεύεται η α’ κατοικία;

Διαφωνία υπάρχει και για την αξία της α’ κατοικίας που θα προστατεύεται. Με βάση το προσχέδιο του Πτωχευτικού, αυτή ανέρχεται έως 200.000 ευρώ εάν πρόκειται για άγαμο οφειλέτη και προσαυξάνεται κατά 40.000 όταν ο οφειλέτης είναι έγγαμος και κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τρία. Από την πλευρά τους, τράπεζες θεωρούν ότι πρόκειται για υπερβολικά γενναιόδωρο όριο και αντιπροτείνουν 75.000 ευρώ πριν από την προσαύξηση με βάση τα προστατευόμενα μέλη, σημειώνοντας ότι σήμερα το 90% των δανείων καλύπτει αξία κατοικίας μικρότερη των 200 χιλιάδων ευρώ.

Τι είναι και τι θα κάνει ο δημόσιους φορέας που θα αγοράζει την α’ κατοικία;

Διαφωνία υπάρχει και στον τρόπο βάσει του οποίου ο δημόσιος φορέας που θα δημιουργηθεί, θα αγοράζει την α’ κατοικία νοικοκυριών που θεωρούνται ευάλωτα. Το Υπουργείο Οικονομικών προτείνει η αγορά του ακινήτου από τον φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης να γίνεται πριν από τον πλειστηριασμό του ακινήτου και έπειτα από σχετική ειδοποίηση της τράπεζας. Αντίθετα οι τράπεζες προτείνουν το δημόσιο να αγοράζει το ακίνητο μέσω της διαδικασίας του πλειστηριασμού, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αποτραπούν τυχόν καθυστερήσεις από την πλευρά του Δημοσίου και δεν θα διαταραχθεί η διαδικασία των ρευστοποιήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments