Ελλάδα

Επικίνδυνη πτώση στον παιδικό εμβολιασμό

Επικίνδυνη πτώση στον παιδικό εμβολιασμό
Η πανδημία του κορωνοϊού μεγάλωσε την ανησυχία για τα νούμερα του παιδικού εμβολιασμού.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα αντιεμβολιασμού. Δυστυχώς όλο και περισσότεροι γονείς πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας ότι τα εμβόλια που πρέπει να κάνουν τα παιδιά τους δεν θα τους κάνουν καλό στην υγεία τους. Το αποτέλεσμα είναι πολλά μικρά παιδιά να μην έχουν κάνει ούτε τα βασικά για να αποφύγουν τις παιδικές ασθένειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση του παιδικού εμβολιασμού είναι μεγάλη και προκαλεί έντονη ανησυχία στους επιστημονικούς κύκλους.

Η απομόνωση και η καραντίνα είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η πτώση στα νούμερα του παιδικού εμβολιασμού στη χώρα μας. Αυτό ελοχεύει μεγάλους κινδύνους καθώς δεν είναι καθόλου απίθανο να εμφανιστούν ξανά ασθένειες που είχαν εξασθενήσει. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ενδεικτικά ο παιδικός εμβολιασμός προλαμβάνει νόσους όπως Πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος (μηνιγγίτιδα, σηψαιμία), πνευμονιοκοκκική νόσος, ηπατίτιδα Β, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά, ροταϊός, καρκίνος τραχήλου της μήτρας. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω infographic του pagenews.gr τα πράγματα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα με τον παιδικό εμβολιασμό.

Η Μαρία Θεοδωρίδου καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μιλώντας στην εφημερίδα των συντακτών είχε τονίσει ότι αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο τότε είναι πολύ πιθανό να επανεμφανιστούν αρρώστιες που είχαν εξαφανιστεί για πολλά χρόνια. «Δεν θέλουμε να δούμε, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, την επιστροφή εξαφανισμένων ασθενειών. Δεν θέλουμε να δούμε σαρωτικές περιπτώσεις ιλαράς, κοκκύτη και άλλα νοσήματα που συνδέονται με το αναπνευστικό».

Στη συνέχεια απευθυνόμενη στους γονείς των παιδιών τόνισε ότι «Μην ξεθυμηθείτε τα παιδικά εμβόλια. Πιάστε την αλυσίδα από εκεί που την αφήσατε και μην την εγκαταλείπετε». Ανάλογη αντίδραση είχε και η Carissa Etienne, γενική διευθύντρια των παναμερικανικών γραφείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Εάν πέσουμε πίσω στους προγραμματισμένους εμβολιασμούς, ειδικότερα τους παιδικούς, ρισκάρουμε εξάρσεις, οι οποίες σημαίνουν πίεση των συστημάτων υγείας με ασθένειες που μπορούν να προληφθούν εν μέσω πανδημίας».

«Καταγράφεται μια κάμψη των εμβολιασμών, η οποία είναι επικίνδυνη. Τα εμβόλια που δεν έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες πρέπει να αναπληρωθούν άμεσα», επισήμανε αναφερόμενη στα στοιχεία για τη χώρα μας. Η πτώση, εξηγούσε, φαίνεται από τον αριθμό των εμβολίων που έχουν συνταγογραφηθεί την περίοδο του απαγορευτικού κυκλοφορίας λόγω του φόβου που δημιουργήθηκε από τις συστάσεις της πολιτείας στους γονείς για τη μετακίνησή τους στους παιδίατρους.

Φυσικά οι αρχές δεν θα μπορούσαν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Ύστερα από σχετικές επιστολές της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος εξέδιδε εγκύκλιο για τον παιδικό εμβολιασμό. Ο ίδιος έκανε την εκτίμηση ότι η πτώση αυτή στη χώρα μας αλλά και διεθνώς «προσεγγίζει το 50% στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 2 ετών και υπερβαίνει το 70% στις μεγαλύτερες ηλικίες» και απέδιδε την καθοδική αυτήν πορεία «στον φόβο του κοινού για πιθανή έκθεση στον ιό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments