Πως Να

Πώς να καθαρίσω τον φούρνο από τα λίπη

Πώς να καθαρίσω τον φούρνο από τα λίπη
Όταν ο φούρνος της κουζίνας γεμίσει λεκέδες από καμένα λίπη και μυρωδιές, είναι η στιγμή που αντιλαμβάνεσαι πως κάτι πρέπει να κάνεις και άμεσα.

Είναι λογικό ο φούρνος της κουζίνας να λερώνεται και να γεμίζει με διάφορες μυρωδιές όταν χρησιμοποιείται καθημερινά ή πολύ συχνά. Για να μην συμβαίνει αυτό, χρειάζεται ένα καλό καθάρισμα μετά από κάθε μαγείρεμα.

Και σε περίπτωση που δεν έχει καθαριστεί ο φούρνος μετά από κάθε χρήση του, υπάρχουν μερικές χρήσιμες, εύκολες και οικιακές λύσεις για το καθάρισμα. Μάλιστα, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με φυσικό τρόπο και όχι με καθαριστικά που περιέχουν χημικές ουσίες. Όσο για το αν καθαρίζει αποτελεσματικά, η απάντηση είναι θετική.

Με αμμωνία

Βάλτε σε ένα γυάλινο μπολ, 1/2 φλ. υγρή αμμωνία και τοποθετήστε το σε κρύο φούρνο, σύμφωνα με το spirossoulis. Κλείστε την πόρτα και αφήστε το εκεί όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί καθαρίστε όλο το εσωτερικού του φούρνου με νωπό πανί.

Με ξίδι και σόδα 

Φτιάξτε ένα αποτελεσματικό, άκρως οικολογικό, καθαριστικό για τον φούρνο σας, αλλά προτού το χρησιμοποιήσετε κατεβάστε τον γενικό διακόπτη της κουζίνας. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι μαγειρική σόδα, λευκό ξίδι, νερό, ένα σφουγγάρι, ένα κουτάλι και ένα πλαστικό μπουκάλι με αντλία σπρέι.

Με ένα νωπό σφουγγάρι «περάστε» όλο το εσωτερικό του φούρνου. Πασπαλίστε με ένα κουτάλι τη μαγειρική σόδα στις επιφάνειες του φούρνου. Γεμίστε το πλαστικό μπουκάλι με το λευκό ξίδι και ψεκάστε όλο το εσωτερικό του φούρνου (όχι στις τρύπες εξαερισμού). Όταν το ξίδι πέσει πάνω στη σόδα, το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει. Αφήστε το να αντιδράσει για 10 λεπτά.

Στη συνέχεια ξύστε τους σκληρούς λεκέδες ελαφρά με τη σπάτουλα καθαρίσματος. Σκουπίστε με σφουγγάρι και αφήστε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή για να στεγνώσει. Τα όξινα καθαριστικά (με ξίδι ή λεμόνι) διαλύουν τα λίπη και εξαφανίζουν τις μυρωδιές.

Με σόδα και αλάτι 

Αφαιρέστε τις σχάρες και αφήστε τες να μουλιάσουν σε ζεστό νερό με σαπουνάδα. Σε ένα μπολ ανακατέψτε ίσα μέρη ζεστού νερού με μαγειρική σόδα, μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή πάστα. Αν ο φούρνος είναι υπερβολικά βρόμικος προσθέστε στο μείγμα και ίση ποσότητα χοντρού αλατιού. Μπορείτε, αν θέλετε να προσθέσετε λίγο λευκό ξίδι ή απορρυπαντικό πιάτων.

Όταν το διάλυμα είναι έτοιμο, τρίψτε τις επιφάνειες με ένα σφουγγάρι. Αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά και καθαρίστε τις σχάρες τρίβοντάς τις με ένα συρμάτινο σφουγγαράκι. Ξεπλύνετε και αφήστε τις να στεγνώσουν. Τελειώνοντας, περάστε όλον τον φούρνο με ένα βρεγμένο πανί και θα δείτε τις βρομιές να εξαφανίζονται.

Πάντως, για να μην γίνουν πραγματικά δύσκολοι οι λεκέδες του φούρνου, συνετό είναι να τον σκουπίζεις κάθε φορά μετά το μαγείρεμα με ένα βρεγμένο πανί, για να φεύγουν τα «φρέσκα» λίπη. Και ένα χρήσιμο tip είναι πως τα πανάκια από μικροϊνες είναι πολύ αποτελεσματικά. Οπότε, μην αφήνεις τους ίδιους λεκέδες να ψήνονται ξανά και ξανά γιατί θα είναι πολύ πιο δύσκολο να καθαριστούν στο τέλος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments