Οικονομία

Δάνεια 25.000 ευρώ δικαιούχοι: Ποιοι θα πάρουν τις μικροχρηματοδοτήσεις

Δάνεια 25.000 ευρώ δικαιούχοι: Ποιοι θα πάρουν τις μικροχρηματοδοτήσεις
Δάνεια 25.000 ευρώ δικαιούχοι: Υπερψηφίσθηκε επί της Αρχής στην ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για το «Πλαίσιο χορήγησης  μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο για το «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Οικονομικών υπερψηφίσθηκε με ευρεία πλειοψηφία, επί της Αρχής στην ολομέλεια της Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω νομοσχέδιο υπερψηφίσθηκε από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ το καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, αν και η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου επί των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου, θα διεξαχθεί στην ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό εργαλείο

Όσοι θέλουν να συστήσουν τη δική τους επιχείρηση, θα μπορούν να δανειοδοτηθούν μέσω των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων που θα δημιουργηθούν και στη χώρα μας. Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες αποκλειστικού σκοπού με στόχο τη χορήγηση πιστώσεων έως 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Σύμφωνα με ό,τι ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση του σχεδίου, «είναι ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό εργαλείο που έρχεται να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα και πλήττει, κυρίως, όσους βρίσκονται στο ξεκίνημα της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Πρόκειται για ένα σύστημα των μικροπιστώσεων που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες καθώς έχει αναγνωριστεί πως προωθεί σημαντικά την αυτοαπασχόληση, συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας και βοηθάει τους επιχειρηματίες να πετύχουν οικονομική ανεξαρτησία.

Δικαιούχοι των μικροχρηματοδοτήσεων είναι:

  • οι πολύ μικρές επιχειρήσεις,
  • τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων,
  • τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα,
  • τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς και
  • τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θεσπίζονται κανόνες που αφορούν στην ανάληψη, άσκηση και εποπτεία της δραστηριότητας χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, στη διαφάνεια των όρων και τις απαιτήσεις ενημέρωσης σχετικά με τις δραστηριότητες χορήγησής τους και στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δικαιούχων και των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων.

Το Σχέδιο Νόμου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών:

  • Είναι συνεκτικό, καθώς ενσωματώνει πρόνοιες που διασφαλίζουν τη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητά του.
  • Είναι συμβατό με τις ευρωπαϊκές πρακτικές, όπως θα σας αναλύσω εκτενέστερα στη συνέχεια.
  • Είναι ρεαλιστικό, χωρίς να δημιουργεί περίεργα νομοθετικά και βαριά μορφώματα.
  •  Είναι κοινωνικό, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην ανάσχεση ακραίων κοινωνικών ανισοτήτων   και να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Είναι καινοτόμο, καθώς εισάγει ένα εντελώς νέο, σύγχρονο και δυναμικό εργαλείο παροχής ρευστότητας.
  • Είναι αυστηρό, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια.
  • Είναι ελκυστικό, αφού προβλέπονται συγκεκριμένες φορολογικές απαλλαγές με σκοπό την παροχή κινήτρων.
  • Είναι ευέλικτο, ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, να περιοριστεί η παραοικονομία και να προωθηθεί η υγιής επιχειρηματική κουλτούρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments