Διεθνή

Ακρίδες Ιταλία: Μετά το κορωνοϊό τα έντομα εξαπλώνονται στη χώρα

Ακρίδες Ιταλία: Μετά το κορωνοϊό τα έντομα εξαπλώνονται στη χώρα
Ακρίδες Ιταλία: Οι Ιταλοί πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τις ακρίδες που εξαπλώνονται και καταστρέφουν βοσκότοπους.

Η Ιταλία είναι ανάμεσα στις χώρες που ταλαιπωρήθηκε όσο λίγες από τον κορωνοϊό. Πολλές περιοχές της χώρας τέθηκαν σε τοπική καραντίνα και σύντομα όλη η χώρα μπήκε σε καθεστώς lockdown. Πλέον η γειτονική χώρα όπως και άλλες στην Ευρώπη έχουν χαλαρώσει τα μέτρα και προσπαθούν να επιστρέψουν σε μια κανονικότητα. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο για κανέναν καθώς σε πλήρη κανονικότητα θα επιστρέψουμε μόνο όταν βρεθεί το εμβόλιο.

Εκτός από τον κορωνοϊό οι Ιταλοί έχουν να αντιμετωπίσουν άλλο ένα πρόβλημα. Αυτό δεν είναι άλλο από τις ακρίδες. Τα συγκεκριμένα έντομα έχουν κάνει την εμφάνιση τους και έχουν καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη Σαρδηνία. Οι αγρότες από την πλευρά τους βλέπουν, ανήμποροι να αντιδράσουν, τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έντομα αυτά έχουν καταστρέψει ήδη 150.000 στρέμματα βοσκοτόπων στην κεντρική επαρχία Νουόρο, ενώ οι ακρίδες αυξάνονται σημαντικά λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, δήλωσε ο Μισέλ Αρμπάου του παραρτήματος Σαρδηνίας της ιταλικής ένωσης αγροτών Coldiretti.

“Εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες”

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο Μισέλ Αρμπάου τόνισε ότι «Οι γεωργοί έχασαν τα βοσκοτόπια του καλοκαιριού και ένα μέρος από τον σανό για το φθινόπωρο και τον χειμώνα (…) και οι πολλοί λίγοι άνθρωποι που είχαν μικρές καλλιέργειες τις εγκατέλειψαν εντελώς». Στη διάρκεια του καλοκαιριού η εμφάνιση ακρίδων στη Σαρδηνία είναι συνηθισμένο φαινόμενο, όμως φέτος ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος από τον κανονικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι τα έντομα κατέστρεψαν περίπου 25.000 στρέμματα γης στη χειρότερη επιδρομή τους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν την ανάπτυξη των εντόμων και το εύρος των περιοχών που αυτά κατακλύζουν, σύμφωνα με τον Ιγνάσιο Φλόρις, καθηγητή εντομολογίας στο πανεπιστήμιο Sassari στη βορειοδυτική Σαρδηνία.

Η μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια έχει ως αποτέλεσμα το έδαφος να γίνεται άγονο και ξερό, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για να ανάπτυξη των εντόμων, τα οποία προτιμούν ξηρά μέρη για να αφήνουν τα αβγά τους, επεσήμανε. Οι πιο συχνές εναλλαγές ακραίων καιρικών φαινομένων -περιλαμβανομένης της ξηρασίας του 2017, των υπερβολικών βροχοπτώσεων το 2018 και της εμφάνισης και των δύο ακραίων φαινομένων το 2019 στη Σαρδηνία- επίσης προκαλούν μεγαλύτερες επιδρομές ακρίδων, δήλωσε και ο Αρμπάου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments