Αθλητισμός

Γιούργκεν Κλοπ: Ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε τη Λίβερπουλ

Γιούργκεν Κλοπ: Ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε τη Λίβερπουλ
Γιούργκεν Κλοπ: Η Λίβερπουλ είναι από το βράδυ της Πέμπτης 25 Ιουνίου η πρωταθλήτρια της Premier League. Ύστερα από 30 χρόνια η «κατάρα» έσπασε και οι «Reds» ανέβηκαν στο θρόνο τους, με την επιτυχία αυτή να πιστώνεται στον Γιούργκεν Κλοπ.

«Είναι απίστευτο. Δεν έχω λόγια. Είναι κάτι μεγαλύτερο από αυτό που είχα ονειρευτεί. Το να γίνω πρωταθλητής με αυτόν τον σύλλογο είναι εκπληκτικό. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Μοιάζει με ψέμα» ψελλίζει ο Γιούργκεν Κλοπ σε συνέντευξή του στον Γκρέιαμ Σούνες και πνίγεται στα δάκρυά του. Μαζί του και οι απανταχού φίλαθλοι της Λίβερπουλ που βλέπουν την ομάδα της καρδιάς τους να επιστρέφει εκεί που ανήκει. Στην κορυφή. 

Ναι, είναι αλήθεια. Οι “κόκκινοι” μόλις έχουν εξασφαλίσει και μαθηματικά τον τίτλο του πρωταθλητή Αγγλίας. Το πιο όμορφο “παραμύθι” παίρνει σάρκα και οστά. Τριάντα χρόνια μετά το πρωτάθλημα του Κένι Νταγκλίς το 1990, η κούπα επιστρέφει στο Μέρσεϊσαϊντ. Όλα αυτά με υπογραφή Γιούργκεν Κλοπ.

Ο Γερμανός τεχνικός είναι αδιαμφισβήτητα αυτός που πιστώνεται την μεταμόρφωση της Λίβερπουλ τα τελευταία χρόνια. Μετακόμισε στο λιμάνι στις 8 Δεκεμβρίου 2015 αναλαμβάνοντας τα ηνία του κλαμπ από τον Μπρένταν Ρότζερς και έκτοτε τα πάντα άλλαξαν. «Ελπίζω και εγώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια να πάρουμε κάποιον τίτλο… Τώρα έχουμε την ευθύνη να γράψουμε νέα ιστορία» είχε αναφέρει στις πρώτες του δηλώσεις τότε. Πέντε χρόνια μετά κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε. Έχοντας φτιάξει μια απίστευτη ομάδα με νοοτροπία νικητή τόσο εντός, όσο και εκτός Αγγλίας, σηκώνει την μία κούπα μετά την άλλη. Champions League (2019), Super Cup Ευρώπης (2019), Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (2019) και τώρα Premier League.

Όλο και κάτι προσθέτει στο παλμαρέ του ενώ κάνει τον κόσμο να υποκλίνεται στην ομάδα που έχει δημιουργήσει. Η “συνταγή” του είναι απλή. Πιστεύει στους ποδοσφαιριστές του. Έχει εντάξει στο ρόστερ του παίκτες με προσωπικότητα και ποιότητα, που μπορούν να αφομοιώσουν τη φιλοσοφία του. «Χωρίς τους παίκτες δεν μπορώ να κάνω τίποτα» δήλωσε μεταξύ άλλων για την κατάκτηση της κορυφής ο 53χρονος, ο οποίος θα έλεγε κανείς πως έδωσε με τον τρόπο αυτόν, την δική του απάντηση, σε όσους είχαν ερωτηματικά για την μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται, πως τον περασμένο Αύγουστο ο Κλοπ επέλεξε να μην αγοράσει κανέναν παίκτη. Ένιωθε ότι η ομάδα του ήταν αρκετά καλή για να πορευτεί και να διακριθεί έτσι όπως ήταν. Μερικούς μήνες μετά νιώθει πιο δικαιωμένος από ποτέ για την απόφασή του αυτή.

Πώς έφτασε η Λίβερπουλ στην κορυφή;

Όταν ο Γιούργκεν Κλοπ ανέλαβε τον πάγκο των “Reds” η ομάδα βρισκόταν στην όγδοη θέση του πρωταθλήματος, όπου και έμεινε ως το τέλος της σεζόν. Οι δύο τέταρτες θέσεις το 2016-2017 και το 2017-2018, έδειξαν ότι το έργο του Κλοπ αναπτύχθηκε περισσότερο έξω από τα σύνορα της Αγγλίας παρά εντός έδρας, αν και οι τίτλοι ήταν ακόμα μακριά. Ο χαμένος τελικός του Europa League εναντίον της Σεβίλλης το 2016 και ο επίσης χαμένος τελικός του Champions League το 2018 εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης, δεν στεναχώρησαν τον ποδοσφαιρικό λαό της αλλά αντιθέτωςε τον έκαναν να ελπίζει σε κάτι καλύτερο. Στην τέταρτη σεζόν του στο λιμάνι, το παιχνίδι του Γερμανού στο γήπεδο κέρδιζε ολοένα και περισσότερο τον θαυμασμό ενώ έφερε και αποτέλεσμα. Τίτλο. Και μάλιστα την κατάκτηση του Champions League το 2019 απέναντι στην Τότεναμ.

Αυτό ήταν και το πρώτο τρόπαιο του Κλοπ στην Λίβερπουλ. Ακολούθησαν το Ευρωπαϊκό Σούπερ Κύπελλο και το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων, τον περασμένο Δεκέμβριο. Την Πέμπτη 25 Ιουνίου, έφτασε και η πρώτη Premier League, τριάντα χρόνια μετά το τελευταίο πρωτάθλημα και η οποία κατακτήθηκε ύστερα από έναν χρόνο που 97 βαθμοί δεν ήταν αρκετοί για να ξεπεράσουν την Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Ο έμπειρος τεχνικός υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό του ως ποδοσφαιριστής στη Μάιντς το 1989, παίζοντας ως ένας σκληρός επιθετικός, χωρίς ιδιαίτερη τεχνική, προτού αλλάξει θέση και γίνει αμυντικός.

Στην καριέρα του ως προπονητής, επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τον Βόλφγκανγκ Φρανκ, έναν από τους πρώτους Γερμανούς τεχνικούς που επέλεγε στην άμυνα τέσσερις παίκτες σε ζώνη και μεσαία γραμμή σε ρόμβο. Δύο φορές την εβδομάδα έκανε 250 μίλια για να βρεθεί στην Κολωνία και να παρακολουθήσει μαθήματα στη θρυλική σχολή προπονητών του Έριχ Ρουτεμέλερ. Τον Φεβρουάριο του 2001, ανέλαβε την Μάιντς, στη συνέχεια την Ντόρτμουντ ενώ πλέον καθοδηγεί την Λίβερπουλ. Δεν έχει κρύψει ποτέ το όνειρό του να βρεθεί στο τιμόνι της εθνικής Γερμανίας.

Στις 16 Ιουνίου, ο Κλοπ συμπλήρωσε 53 χρόνια ζωής. Και πριν ακόμη από τον τίτλο είχε καταφέρει να περάσει στην Ιστορία της Λίβερπουλ. Στις 4 Δεκεμβρίου 2019, με την επιτυχία στο ντέρμπι ενάντια στην Έβερτον (5-2), ο Γερμανός προπονητής των «κόκκινων», έφτασε τις 100 νίκες σε 159 αγώνες στη Premier League. Ποτέ στην Ιστορία του συλλόγου, δεν υπήρξε κάποιος που έχει καταφέρει κάτι ανάλογο. Στην Ιστορία της Premier League, μόνο ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει να επιδείξει καλύτερο ρεκόρ, φτάνοντας τις 100 νίκες σε μόλις 142 αγώνες πρωταθλήματος. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι “Reds” εξασφάλισαν το 19ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους επτά αγωνιστικές πριν από το φινάλε σημειώνοντας ρεκόρ. Μέχρι στιγμής Μάντσεστερ Σίτι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν πετύχει το ίδιο αλλά πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος. Οι «πολίτες» τη σεζόν 2017-2018 και οι «κόκκινοι διάβολοι» το 2000-2001. Επίσης, μετρούν 23 σερί νίκες στο «Anfield» (ρεκόρ για την ιστορία της Premier League) και κυνηγούν το απόλυτο στα τρία εναπομείναντα ματς με Άστον Βίλα, Μπέρνλι και Τσέλσι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments