Ελλάδα

Αμβρόσιος Άρειος Πάγος: Επικύρωσε την καταδίκη του πρώην Μητροπολίτη για ομοφοβικό κείμενο

Αμβρόσιος Άρειος Πάγος: Επικύρωσε την καταδίκη του πρώην Μητροπολίτη για ομοφοβικό κείμενο
Αμβρόσιος Άρειος Πάγος: Οριστική είναι πλέον η καταδίκη του πρώην Μητροπολίτη για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου, καθώς το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει.

Ο Άρειο Πάγος επικύρωσε την καταδίκη για τον πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας για παράβαση του αντρατσιστικού νόμου, καθώς ο Αμβρόσιος είχε δημοσιεύσει κείμενο με ακραίο ομοφοβικό λόγο. Στο κείμενο αυτό που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του τον Δεκέμβριου του 2015 υπό τον τίτλο «ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ! Ας μιλήσουμε έξω από τα δόντια ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ», ο πρώην Μητροπολίτης καλούσε το ποίμνιο να απομονώσει τους ομοφυλόφιλους και μάλιστα με βίαιο τρόπο.

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με την ΕφΣυν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται σε επίπεδο ανώτατου δικαστηρίου μια τόσο σημαντική απόφαση που βάζει όριο στον εμπρηστικό ρατσιστικό λόγο. Παράλληλα, η απόφαση αυτή δικαιώνει τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, εννιά μέλη της οποίας μήνυσαν τον Αμβρόσιο. Άλλωστε ο πρώην μητροπολίτης έχει παραδεχτεί ενώπιον του δικαστηρίου ότι το επίδικο κείμενό του αναφερόταν στους ομοφυλόφιλους πολιτικούς και σε όσους πολιτικούς υποστηρίζουν την ομοφυλοφιλία, όπως και γενικά στους ομοφυλόφιλους, διαψεύδοντας ο ίδιος την πρωτόδικη απόφαση που βασιζόταν στο σκεπτικό ότι οι επίμαχες φράσεις αφορούν μόνο τους πολιτικούς.

Για την αθωωτική πρωτόδικη απόφαση, που είχε προκαλέσει αντιδράσεις είχαν ασκήσει έφεση η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αιγίου και ο εισαγγελέας Εφετών Πατρών. Στη δεύτερη δίκη, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου καταδίκασε τον μητροπολίτη σε φυλάκιση επτά μηνών με τριετή αναστολή για «δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους» και για «κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος». Με την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, το δεύτερο αδίκημα καταργήθηκε και έτσι ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε μόνο για το πρώτο αδίκημα.

Ο ίδιος ο Αμβρόσιος δεν φαίνεται να προσπάθησε να λειάνει την τοποθέτησή του καθώς είχε φτάσει στο σημείο να λέει ενώπιον του δικαστηρίου ότι «το »φτύστε τους» είναι το λιγότερο. Αν είχα όπλο, και μπορούσα από τον νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε Αν παρόμοια φρασεολογία χρησιμοποιούσαν οι ναζί, τότε μπράβο».

Οι παρεμβάσεις του Αλιβιζάτου και του Αργυρόπουλου

Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος είχε καταθέσει ως μάρτυρας Πολιτικής Αγωγής σημειώνοντας: «Είναι θεμιτή η θέση της Εκκλησίας ότι η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία και έχουν δικαίωμα να τη διατυπώνουν οι ιεράρχες. Το να λέει όμως ένας μητροπολίτης στο ποίμνιό του «φτύστε τους» είναι περίπου άμεση πρόκληση, που δημιουργεί άμεσα αποτελέσματα. Θέτει σε κίνδυνο όχι απλώς την ελευθερία τους, αλλά τη σωματική τους ακεραιότητα».

Επίσης, ο καθηγητής Αργυρόπουλος είχε καταθέσει ότι οι προτροπές του μητροπολίτη είναι πρόσφορες να προκαλέσουν διακρίσεις και εχθροπάθεια και με αυτές διασαλεύεται η δημόσια τάξη, η οποία στο κράτος δικαίου νοείται μόνο ως απόλαυση ίσων δικαιωμάτων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments