Πολιτική

Αγιά Σοφιά: «Ηχηρή» παρέμβαση Πομπέο για το θέμα της αλλαγής καθεστώτος

Αγιά Σοφιά: «Ηχηρή» παρέμβαση Πομπέο για το θέμα της αλλαγής καθεστώτος
Αγιά Σοφιά: Ο Μάικ Πομπέο έστειλε μήνυμα διατήρησης του υπάρχοντος καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς. Τι αναφέρει στη δήλωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο έστειλε μήνυμα στην Τουρκία για τα σχέδια που έχει να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί. Ουσιαστικά, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε τη διατήρηση της Αγίας Σοφιάς ως μουσείο και τη μη μετατροπή της σε τζαμί.

Ο Μάικ Πομπέο έσπευσε να προειδοποιήσει ότι «οι ΗΠΑ εκλαμβάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς ως υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτηρίου».

«Να συνεχίσει να διατηρεί την Αγιά Σοφιά ως μουσείο»

Στη δήλωσή του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τονίζει: «Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσβάσιμη σε όλους».

Είχε προηγηθεί παρέμβαση του αρμόδιου για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες πρέσβη των ΗΠΑ, Σαμ Μπράουνμπακ που καλέσει την Τουρκία «να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO».

Όπως σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter, «η Αγία Σοφία έχει τεράστια πνευματική και πολιτιστική σημασία για δισεκατομμύρια πιστούς διαφορετικών θρησκειών σε όλο τον κόσμο. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να τη διατηρήσει ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και να διατηρήσει την προσβασιμότητα σε όλους υπό το υπάρχον μουσειακό καθεστώς της».

Παρέμβαση και από τον Βαρθολομαίο

Σε παρέμβαση για το σχέδιο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί προχώρησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα πως αν πραγματοποιηθούν αυτά τα σχέδια, θα είχε ως αποτέλεσμα «να στραφούν εκατομμύρια χριστιανοί διεθνώς ενάντια στο Ισλάμ». Στο κήρυγμά του μετά τη Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Αποστόλων Φερίκιοϊ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ο τουρκικός λαός έχει την ευθύνη της ανάδειξης αυτής της οικουμενικότητας του μνημείου. Η Αγιά Σοφιά ως μουσείο αποτελεί τόπο και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ. Μια πιθανή μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο ενάντια στο Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα. Έχουμε την προσδοκία ότι στο τέλος θα επικρατήσει η σύνεση και η λογική», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments