Πολιτική

Ομιλία Μητσοτάκη στην εκδήλωση πρωτοβουλίας δράσης του «Σταύρος Νιάρχος»

Ομιλία Μητσοτάκη στην εκδήλωση πρωτοβουλίας δράσης του «Σταύρος Νιάρχος»
Κυριάκος Μητσοτσοτάκης: Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το «παρών» σε ειδική εκδήλωση του υπουργείου Υγείας δίνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση λόγω του νέου κορωνοϊού.

Ο πρωθυπουργός θα προαναγγείλει πως σύντομα «η προεδρία της κυβέρνησης θα θέσει σε χρήση μία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εκεί θα γεφυρώνονται οι ανάγκες κάθε φορέα του Δημοσίου με τις δωρεές των ιδιωτών. Και, στη συνέχεια, θα παρακολουθείται βήμα -βήμα η υλοποίηση του κοινού έργου. Έτσι, και ο κάθε χορηγός θα είναι σίγουρος για την πορεία της προσφοράς του, αλλά και το κράτος θα ελέγχει αν καλύπτονται με σωστό τρόπο τα κενά που υπάρχουν». Στόχος θα είναι βεβαίως η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα όλων αυτών των διαδικασιών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καλωσορίσει την προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους περίπου 28 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τον κορωνοϊό που «θα χρηματοδοτήσουν τις υποδομές των νέων ΜΕΘ και ΜΑΦ αλλά και δύο κεντρικές μονάδες μοριακού ελέγχου με τα αντιδραστήριά τους που θα εγκατασταθούν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα».

Θα χαρακτηρίσει επίσης «άθλο» τον διπλασιασμό των δομών ΜΕΘ και ΜΑΦ υπό έκτακτες και πιεστικές συνθήκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και θα τονίσει πως το δημόσιο σύστημα «φανέρωσε τις τεράστιες αλλά αναξιοποίητες δυνάμεις του».

Η δωρεά

Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, θα διατεθεί για τη δημιουργία μονάδων που θα στεγάσουν 174 υπερσύγχρονες νέες κλίνες εντατικής θεραπείας, σε 15 δημόσια νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, 155 κλίνες θα δημιουργηθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι υπόλοιπες 19 θα υπάγονται σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.

Η δωρεά καλύπτει τον σχεδιασμό, την κατασκευή, ανακατασκευή ή ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, όπου θα εγκατασταθούν οι νέες κλίνες, με αποτέλεσμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ενισχυθεί με σύγχρονες υποδομές συνολικού εμβαδού 8.000 τετραγωνικών μέτρων. Το Δημόσιο θα αναλάβει να εξοπλίσει και να στελεχώσει τις νέες δομές, αξιοποιώντας κρατικούς πόρους και ιδιωτικές χορηγίες, οι οποίες έχουν εξασφαλιστεί. Τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα και η πλειονότητά τους αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος έξι μηνών.

Η γεωγραφική κατανομή των κλινών αποσκοπεί στην ενίσχυση τόσο των μεγάλων πληθυσμιακών κέντρων όσο και της περιφέρειας. Στην Αττική και στα νησιά του Αιγαίου θα εγκατασταθούν 98 κλίνες, στη Μακεδονία – Θράκη 44, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία επτά και στην Κρήτη 25.

Πέραν τούτου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδοτεί σειρά από πρωτοβουλίες για την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό ή την αναβάθμιση των δυνατοτήτων και των υποδομών του συστήματος υγείας στη χώρα μας. Μέσω της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» καλύπτει έργα και προγράμματα ο προϋπολογισμός των οποίων υπερβαίνει τα 380 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments