Διεθνή

Ωκεανοί: Χαρτογραφήθηκε το 20% – Στόχος για το 100% έως το 2030

Ωκεανοί: Χαρτογραφήθηκε το 20% – Στόχος για το 100% έως το 2030
Ωκεανοί: Μια μεγάλη επιστημονική «μάχη» είναι σε εξέλιξη, καθώς έχει μπει ως στόχος να χαρτογραφηθεί ολόκληρη η έκταση των ωκεανών μέχρι το 2030.

Είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος δεν γνωρίζει πολλά πράγματα για το τι συμβαίνει στον βυθό των ωκεανών. Όμως, από το 2017 μια μεγάλη επιστημονική «μάχη» είναι σε εξέλιξη καθώς όπως ανακοινώθηκε η χαρτογράφηση έφτασε σχεδόν στο 20% από το 6% πριν τρία χρόνια και το 14% την περσινή χρονιά. Ο μεγάλος στόχος είναι μέχρι το 2030 να έχει χαρτογραφηθεί το 100% των ωκεανών.

Πιο αναλυτικά, τα τελευταία τρία χρόνια έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο εγχείρημα από το ιαπωνικό Nippon Foundation και τον GEBCO, έναν διεθνή οργανισμό, που εξειδικεύεται στις χαρτογραφήσεις του βυθού. Την Κυριακή 21 Ιουνίου, λοιπόν, ανακοινώθηκε πως αυτό το 6% προ τριετίας και 14% πέρυσι έχει γίνει σχεδόν 20% φέτος. Οι επιστήμονες, δηλαδή, έχουν καταφέρει να χαρτογραφήσουν, πλέον, το 1/5 των ωκεανών, και ο μεγάλος στόχος είναι φτάσουν στο 100% μέχρι το 2030.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι βυθομετρικά δεδομένα από 14,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα προστέθηκαν στους χάρτες του GEBCO μόνο κατά το 2019. Πρόκειται για μία τεράστια έκταση, διπλάσια της Αυστραλίας, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι των ωκεάνιων πυθμένων εξακολουθεί να παραμένει αχαρτογράφητο -και κανένας δεν γνωρίζει τι μπορεί να γίνει γνωστό στην ανθρωπότητα τα επόμενα δέκα χρόνια με βάση αυτό το φιλόδοξο πλάνο.

Στον παρακάτω χάρτη, εξάλλου, με μαύρο χρώμα αποτυπώνονται οι περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχουν ακόμη άμεσες μετρήσεις του σχήματος του πυθμένα του ωκεανού. Με αποχρώσεις του μπλε αποτυπώνεται το βάθος του νερού.

Υποθαλάσσιο βουνό «hotspot» βιοποικιλότητας

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες δεν είναι εντελώς στο σκοτάδι σε ό,τι έχει να κάνει με τις μαύρες περιοχές. Οι δορυφόροι έχουν προσφέρει πολλά στην έρευνα, αφού, με εξειδικευμένα όργανα, ορισμένα διαστημικά σκάφη μπορούν να εξάγουν συμπεράσματα για την υποθαλάσσια τοπογραφία.

Το τεράστιο εγχείρημα που είναι σε εξέλιξη, ωστόσο, θα δώσει πολλές περισσότερες λεπτομέρειες και αναλύσεις, που θα βοηθήσουν τη ναυσιπλοΐα και το πόντισμα των υποβρύχιων καλωδίων. Κυρίως, όμως, θα βοηθήσουν στη διαχείριση της αλιείας και στην προστασία των θαλάσσιων ειδών, καθώς κάθε ένα από τα υποθαλάσσια βουνά αποτελεί ένα θησαυρό βιοποικιλότητας.

Ποιοι είναι οι ωκεανοί

Να θυμίσουμε ότι πέντε είναι οι ωκεανοί της γης: ο Ειρηνικός, ο Ατλαντικός, ο Ινδικός, ο Ανταρκτικός και ο Αρκτικός ωκεανός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments