Πολιτική

Δένδιας Αγία Σοφία: «Πρόκληση» για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά

Δένδιας Αγία Σοφία: «Πρόκληση» για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά
Δένδιας Αγία Σοφία: Ο υπουργός Εξωτερικών, ενημέρωσε μάλιστα για την εξέλιξη τους υπουργούς Εξωτερικών που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα οι οποίοι συνεδρίασαν με τηλεδιάσκεψη ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα γίνει τη Δευτέρα.

Πρόκληση για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά καθώς και για την UNESCO χαρακτήρισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, την απόφαση του τουρκικού ανωτάτου δικαστηρίου που ακυρώνει το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, για την προστασία της Αγίας Σοφίας διά της μετατροπής της σε Μουσείο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ενημέρωσε μάλιστα για την εξέλιξη τους υπουργούς Εξωτερικών που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα οι οποίοι συνεδρίασαν με τηλεδιάσκεψη ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα γίνει τη Δευτέρα.

«Στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών που προέρχονται από το @EPP Ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για την πρόκληση που συνιστά για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και για την @UNESCO, η απόφαση που ακυρώνει το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, για την προστασία της Αγίας Σοφίας διά της μετατροπής της σε Μουσείο», έγραψε στο twitter.

Η παρέμβαση UNESCO

Σημειώνεται πως χτες, Πέμπτη, η UNESCO προέτρεψε την Άγκυρα να διεξαγάγει «διάλογο» προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας. Η Unesco τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments