Πολιτική

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι 7 αποφάσεις για τη φαρμακευτική πολιτική

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι 7 αποφάσεις για τη φαρμακευτική πολιτική
Υπουργείο Υγείας: Μετά από σύσκεψη, όπου παρόντες ήταν έξι υπουργοί, παρουσιάστηκαν οι 7 κυβερνητικές αποφάσεις για τα φάρμακα.

Μετά από ευρεία σύσκεψη χθες στο υπουργείο Υγείας, όπου παρόντες ήταν έξι υπουργοί της κυβέρνησης, έγιναν γνωστές οι 7 αποφάσεις για τη φαρμακευτική πολιτική.

Σύμφωνα με το υπουργείο, βασικός στόχος είναι να υπάρξει εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, έλεγχος της συνταγογράφησης, αλλά ταυτόχρονα να δοθεί και η δυνατότητα στους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα φάρμακα. Επίσης, αναμένεται να υπάρξουν και μέτρα που θα στηρίζουν την ανάπτυξη στον τομέα του φαρμάκου, ώστε να επεκταθεί η παραγωγή και οι φαρμακευτικές εταιρείες να προχωρήσουν σε προσλήψεις.

Έξι υπουργοί παρόντες

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ενώ παρέστησαν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, o υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, η Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη και οι εκπρόσωποι των φορέων της φαρμακοβιομηχανίας, Ολύμπιος Παπαδημητρίου (Πρόεδρος ΣΦΕΕ), Μιχάλης Χειμώνας, (Γενικός Διευθυντής ΣΦΕΕ), Θεόδωρος Τρύφων (Πρόεδρος ΠΕΦ), Δημήτρης Δέμος (Αντιπρόεδρος ΠΕΦ), Agata Jakoncic (Πρόεδρος PIF), Γιώργος Τουσίμης (Αντιπρόεδρος PIF) και Δημήτρης Γιαννακόπουλος (Πρόεδρος ΣΑΦΕΕ).

Σύμφωνα με το ethnos.gr, η πολυπληθής παρουσία υπουργών πάντως για το θέμα των φαρμάκων φαίνεται πως αποτελεί μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου στην αγορά ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τον κλάδο ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στο συγκεκριμένο σάιτ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανακοινώθηκαν εφτά κυβερνητικές αποφάσεις για τα φάρμακα. Ειδικότερα το αρμόδιο υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στα εξής:

 • Στην εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης.
 • Στην υλοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα Νοσοκομεία.
 • Στη δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού στον ΕΟΠΥΥ, που θα αφορά δαπάνες πρόληψης (εμβόλια)
 • Στη διείσδυση γενοσήμων και βιοομοειδών φαρμάκων στην αγορά.
 • Στην επίσπευση και διεύρυνση των διαπραγματεύσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων.
 • Στην αύξηση του ποσού συμψηφισμού δαπανών έρευνας και ανάπτυξης με το clawback.
 • Στην εξασφάλιση κονδυλίων για την κάλυψη της δαπάνης των ανασφάλιστων πολιτών.

Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του παρουσίασε τις προτεραιότητες της φαρμακευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία έχει ως βασικούς στόχους:

 1. Την ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση σε φαρμακευτική φροντίδα όλων των πολιτών, που θα οδηγεί σε καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.
 2. Την αποδοτική χρήση των διαθέσιμων πόρων, δίνοντας έμφαση στην αξία της παρέμβασης (value based healthcare). Τη μείωση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών μέτρων.
 3. Τη δημιουργία ενός φιλικού, βιώσιμου και προβλέψιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τη φαρμακευτική βιομηχανία, που θα συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην αύξηση της απασχόλησης.
 4. Την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη και εξωστρέφεια της εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής φαρμάκων.
 5. Σύγχρονα συστήματα καθορισμού τιμών και αποζημίωσης φαρμάκων – Διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments