Διεθνή

Μπάιντεν Αγιά Σοφιά: «Καλώ τον Ερντογάν να ανακαλέσει την απόφασή του»

Μπάιντεν Αγιά Σοφιά: «Καλώ τον Ερντογάν να ανακαλέσει την απόφασή του»
Μπάιντεν Αγιά Σοφιά: Δηλώσεις για τις εξελίξεις έκανε και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρεία των ΗΠΑ, εκφράζοντας τη λύπη του και ζητώντας από τον Τούρκο πρόεδρο να ανακαλέσει την απόφασή του.

Θέση για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί παίρνει και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρεία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο Γερουσιαστής εκφράζει τη λύπη του ενώ καλεί τον Τούρκο πρόεδρο να ανακαλέσει την απόφασή του, σημειώνοντας πως η Αγιά Σοφιά είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και πρέπει να διατηρηθεί σε μουσειακό καθεστώς όπως είναι σήμερα.

Στην ανακοίνωση του, ο Δημοκρατικός υποψήφιος εκφράζει τη λύπη του, τονίζοντας ότι το μουσειακό καθεστώς του μνημείου εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση σε όλους.

Η ανακοίνωση

«Η Αγιά Σοφία είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα και μια πολύτιμη ιερή τοποθεσία για ανθρώπους πολλών θρησκειών. Τα τελευταία 85 χρόνια, η Αγιά Σοφία υπήρξε ένα μουσείο, που επέτρεπε σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να το επισκεφτούν, να το θαυμάσουν και να προσευχηθούν σε αυτόν τον ιερό χώρο που από το 1985 αποτελεί επίσης μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Λυπάμαι για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγιά Σοφία σε τζαμί και καλώ τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του και να διατηρήσει αυτόν τον ιερό χώρο υπό το σημερινό καθεστώς του μουσείου διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση σε όλους», σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Πολλές αντιδράσεις έχουν δει το φως της δημοσιότητας από την χθεσινή ανακοίνωση του ΣτΕ της Τουρκίας. Εκτός από τον Μπάιντεν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ  στις ΗΠΑ σχολίασε την απόφαση και κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να διατηρήσει ότι η Αγιά Σοφιά θα παραμείνει ανοιχτή σε όλους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να διατηρήσει την προσβασιμότητα σε όλους τους επισκέπτες.

Συγκεκριμένα, την απογοήτευση των ΗΠΑ για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους. Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, η κ. Ορτέιγκους κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την προσβασιμότητα σε όλους τους επισκέπτες.

«Κατανοούμε ότι η τουρκική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση της πρόσβασης στην Αγία Σοφία για όλους τους επισκέπτες και ανυπομονούμε να ακούσουμε τα σχέδιά της για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσβάσιμη χωρίς εμπόδια σε όλους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments