Ελλάδα

Κορωνοϊός νέα μέτρα: Μετά τον διπλασιασμό των κρουσμάτων σκέψεις για νέες ρυθμίσεις

Κορωνοϊός νέα μέτρα: Μετά τον διπλασιασμό των κρουσμάτων σκέψεις για νέες ρυθμίσεις
Κορωνοϊός νέα μέτρα: Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων. Σκέψεις για νέες ρυθμίσεις από τους ειδικούς. Δεν θα προχωρήσουμε σε νέο λοκντάουν δηλώνει ο υπουργός Υγείας

Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων στους ειδικούς, που επεξεργάζονται νέα σχέδια. Ιδίως μετά την χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα τα οποία υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με πριν δύο μέρες. Η επιτροπή λοιμωξιολόγων ζητά να εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα από την κυβέρνηση.

Κι ενώ χθες, Τρίτη, η κυβέρνηση δημοσίευσε την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία απαγορεύονται προσωρινά τα πανηγύρια στο σύνολο της Επικράτειας για προληπτικούς λόγους, η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, εισηγούμενη την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Υποχρεωτική γενικευμένη χρήση μάσκας

Με άλλα λόγια, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων ζητεί την επαναφορά του μέτρου χρήσης της προστατευτικής μάσκας στα καταστήματα των εμπορικών κέντρων καθώς και την επέκτασή του σε όλους τους κλειστούς χώρους, όπως σούπερμαρκετ και δημόσιες υπηρεσίες.

Πλέον, το «μπαλάκι» βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία θα αποφασίσει αν θα επιβληθεί η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους, ακολουθώντας έτσι την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται η χρήση μάσκας να καταστεί υποχρεωτική… παντού, δηλαδή σε όσους χώρους, ανοικτούς ή κλειστούς, παρατηρείται συνωστισμός.

Την ώρα που οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε μπροστά στην απειλή δεύτερου κύματος, 58 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ, από τα οποία τα 34 είναι «εισαγόμενα» και τα υπόλοιπα 24 εγχώρια. Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει πλέον στα 3.883, ενώ δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος.

Απέκλεισε νέο λοκντάουν ο Κικίλιας

«Γνωρίζαμε όλοι, και εμείς και οι επιστήμονές μας και οι ειδικοί, ότι με το άνοιγμα των συνόρων μας θα είχαμε μία μερική αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό ήταν γνωστό, είναι προφανές», τόνισε χθες βράδυ ο υπουργός Υγειας, Βασίλης Κικίλιας. Ωστόσο ανέφερε πως η χώρα μας δεν θα άντεχε ένα δεύτερο lockdown.

«Όπως επιτύχαμε την προηγούμενη περίοδο, έτσι πρέπει και τώρα, με τήρηση των μέτρων και με προσοχή, ειδικά από της ευπαθείς ομάδες, μπορούν να αποτραπούν τα χειρότερα», σημείωσε ο Υπ. Υγείας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Όπως τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, σε ό,τι αφορά τα πολλά εισαγόμενα κρούσματα, κυρίως από τα χερσαία σύνορα της χώρας, «πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση, η οποία αξιολογείται διαρκώς. Δεν έχουμε αντίστοιχα κρούσματα μέσω των πτήσεων ή με τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις μέσω Ιταλίας».

«Ξέραμε ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, ανοίγοντας τα σύνορα μας, αλλά έπρεπε να υπολογίσουμε και την οικονομία μας και τον τουρισμό. Να μην κλειστεί κανένας μέσα, να απολαύσουμε τις θάλασσες μας, το καλοκαίρι μας, αλλά να αποφύγουμε τους συνωστισμούς είτε στα πανηγύρια, είτε σε θρησκευτικές τελετές, σε κηδείες και λιτανείες», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας στις επικρίσεις πολιτών ότι η Κυβέρνηση θέλει «να κλείσει στα σπίτια τους Έλληνες, για να κάνουν τα μπάνια τους οι τουρίστες».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας εάν είναι πιθανή νέα μεγάλη έξαρση τον χειμώνα, «σε ένα δεύτερο οριζόντιο lockdown δεν μπορούμε να οδηγηθούμε. Όλες οι χώρες, και σε χειρότερη κατάσταση από εμάς, προχωρούν σε τμηματικά μέτρα. Εμείς έχουμε και δεύτερο σχέδιο και τρίτο και άλλα πλάνα για να αντιμετωπιστεί κάθε κατάσταση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments