Πολιτική

Μενδώνη Αγιά Σοφιά: Έχουμε επενδύσει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ για συντήρηση οθωμανικών μνημείων

Μενδώνη Αγιά Σοφιά: Έχουμε επενδύσει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ για συντήρηση οθωμανικών μνημείων
Μενδώνη Αγιά Σοφιά: «H στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις κινήσεις του Προέδρου της Τουρκίας είναι σαφής και ξεκάθαρη ενώ έχει αποτυπωθεί σε όλα τα επίπεδα».

Τοποθετήθηκε σχετικά με τις προκλητικές κινήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Αγιά Σοφιά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Προκλητική και απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε στη Βουλή πως «η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις κινήσεις του Προέδρου της Τουρκίας είναι σαφής και ξεκάθαρη ενώ έχει αποτυπωθεί σε όλα τα επίπεδα». Από την άλλη, υπογράμμισε πως, σε αντίθεση με τη στάση της γειτονικής χώρας, η Ελλάδα έχει επενδύσει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία 20ετία για την προστασία μνημείων της οθωμανικής περιόδου στη χώρα μας.

Η υπουργός προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις από το βήμα της Ολομέλειας, απαντώντας σε σχετικές αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη που μίλησε για μια «προκλητική και απαράδεκτη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει ένα οικουμενικής αξίας και σημασίας δημιούργημα, του παγκόσμιου πολιτισμού σε τζαμί» σημειώνοντας πως «πέρα την ιστορική και συναισθηματική αξία για μας τους Έλληνες, αλλά και για το σύνολο των χριστιανών σε όλο τον κόσμο, είναι ένα μνημείο που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, ενταγμένο από το 1985 στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO».

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει επενδύσει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ στην αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων της οθωμανικής περιόδου

«Όπως έχω δηλώσει η κίνηση αυτή του Ερντογάν είναι μία πρόκληση για όλους, διότι ένα μνημείο παγκόσμιας αξίας με πολύ σοβαρούς, με τεράστιους συμβολισμούς, μετατρέπεται σε ένα ισλαμικό τέμενος για να εξυπηρετήσει τις προσωπικές πολιτικές του Προέδρου της Τουρκίας και με αυτόν τον τρόπο να ικανοποιήσει το εσωτερικό του ακροατήριο», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η κα Μενδώνη, θέλοντας να καταδείξει τη διαφορά του τι σημαίνει σεβασμός στον Πολιτισμό και την Ιστορία ανέφερε πως το «υπουργείο Πολιτισμού από το 2000 μέχρι σήμερα, αυτή την εικοσαετία, έχει επενδύσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ στην αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων της οθωμανικής περιόδου, από τζαμιά, τεκέδες, τεμένη, μαυσωλεία, όλη την γκάμα των μνημείων της περιόδου αυτής, ακριβώς διότι σέβεται με τον ίδιο τρόπο τα μνημεία που ανήκουν στην ελληνική επικράτεια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments