Πολιτική

Μητσοτάκης Αναστασιάδης Σύνοδος Κορυφής: Ζητούν ξεκάθαρη στάση με αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Μητσοτάκης Αναστασιάδης Σύνοδος Κορυφής: Ζητούν ξεκάθαρη στάση με αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Μητσοτάκης Αναστασιάδης Σύνοδος Κορυφής: Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί τόνισαν ότι δεν γίνεται η Τουρκία να συνεχίζει να παραβιάζει τα δικαιώματα των δύο κρατών - μελών.
Μητσοτάκης Αναστασιάδης Σύνοδος Κορυφής: Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί τόνισαν ότι δεν γίνεται η Τουρκία να συνεχίζει να παραβιάζει τα δικαιώματα των δύο κρατών - μελών.

Το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία έθεσαν τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστάσιάδης σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα δικαιώματά μας και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση»

Πιο συγκεκριμένα, ο Μπάρεντ Λέιτς έγραψε το εξής: «Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη». Μάλιστα, σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να είναι ξεκάθαρες οι επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.

Οι ίδιες αρμόδιες πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών – μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση. Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο, ενώ τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ – Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αυστηρό το μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη

«Συλλογικά πρέπει να απαντά η ΕΕ κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ειδικότερα, στο tweet που ανήρτησε ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τα ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της, η Ένωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά και αποφασιστικά με συγκεκριμένους όρους».

Μια κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής σε τεταμένη ατμόσφαιρα

Οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ συναντώνται σήμερα Παρασκευή 17 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες για μια Σύνοδο Κορυφής σε τεταμένη ατμόσφαιρα, κρίσιμη για την ανάκαμψη της οικονομίας της Γηραιάς Ηπείρου που πλήττεται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Οι διαπραγματεύσεις προαναγγέλλονται μακροσκελείς και δύσκολες και αυτή η έκτακτη διήμερη, ίσως και τριήμερη, Σύνοδος Κορυφής, η πρώτη από τον Φεβρουάριο με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, μπορεί να μην είναι η τελευταία.

Δείτε σχετικό βίντεο από τη Σύνοδο Κορυφής μετά το 45ό λεπτό:

Μερικοί από τους πρωταγωνιστές είναι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Η Γερμανία προεδρεύει της Ένωσης από την 1η Ιουλίου και θα προσπαθήσει να πείσει τους ομολόγους της ότι επείγει να υιοθετηθεί το μαζικό σχέδιο αρωγής 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα 500 δισεκατομμύρια από τα οποία θα είναι επιχορηγήσεις οι οποίες δεν θα επιστραφούν από τα κράτη που θα τις λάβουν.

Από την άλλη, μετά την αποχώρηση των Βρετανών, ο Ολλανδός πρωθυπουργός εμφανίζεται ως ο ηγέτης των λεγόμενων «οικονόμων» χωρών (η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και σε μικρότερο βαθμό η Φινλανδία). Μολονότι δεν αμφισβητούν το ότι πρέπει να υπάρξει ανάκαμψη, διατύπωσαν πολλές αντιρρήσεις για τις προβλέψεις του σχεδίου στήριξης. Παράλληλα, αυτή η Σύνοδος Κορυφής θα είναι ένα τεστ για τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον πρώτο μεσολαβητή αυτής της συνάντησης. Τον Φεβρουάριο επικρίθηκε ότι δεν κατάφερε να διχάσει τους «οικονόμους» ώστε να τους αποσπάσει μια συμφωνία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments