Διεθνή

Εκτός γάμου τέσσερα στα δέκα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ευρώπη – Τι ποσοστά έχει η Ελλάδα

Εκτός γάμου τέσσερα στα δέκα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ευρώπη  – Τι ποσοστά έχει η Ελλάδα
Έρευνα γάμος: Tο ποσοστό των παιδιών που γεννήθηκαν εκτός γάμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη χρονιά του 2018 εκτινάχθηκε σημαντικά.

Εκτός γάμου γεννήθηκαν περισσότερα από τέσσερα στα δέκα παιδιά το 2018 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας να δείχνουν μεγάλη αύξηση του ποσοστού τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των παιδιών που γεννήθηκαν εκτός γάμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη χρονιά του 2018 εκτινάχθηκε στο ποσοστό των  42% από 25% το 2000, όπως σημειώνει  και το ΑΜΠΕ, καταγράφοντας αύξηση 17 ποσοστιαίων μονάδων. Βέβαια σε αυτή την σημαντική αύξηση εντάσσεται και η χώρα μας με αρκετά υψηλά ποσοστά ειδικά τον τελευταίο χρόνο.

Αύξηση και στην Ελλάδα για τα παιδιά που γεννιούνται εκτός γάμου

Η εξέλιξη αυτή «σηματοδοτεί νέα πρότυπα για τον σχηματισμό οικογενειών μαζί με το πιο παραδοσιακό μοντέλο όπου τα παιδιά γεννιούνταν εντός γάμου», αναφέρει η Eurostat. Στην Ελλάδα ωστόσο έχει σημειωθεί, επίσης, μια σημαντική αύξηση των παιδιών που γεννιούνται χωρίς οι γονείς τους να είναι παντρεμένοι  και από το 4% το 2000 στο 11,1% το 2018, αλλά το ποσοστό αυτό ήταν με διαφορά το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα αμέσως χαμηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Κροατία (20,7%) καθώς και τη Λιθουανία και την Πολωνία (26,4% και στις δύο χώρες).

Ποιες είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό γεννήσεων εκτός γάμου

Το 2018 δυο χρόνια πριν, οι γεννήσεις εκτός γάμου ήταν περισσότερες από τις γεννήσεις εντός γάμου σε οχτώ χώρες της ΕΕ. Συγκεκριμένα αυτό έκανε τη Γαλλία να φτάσει σε ποσοστό  (60%), τη Βουλγαρία (59%), τη Σλοβενία (58%), την Πορτογαλία (56%), τη Σουηδία (55%), τη Δανία και την Εσθονία (54% και οι δύο) και την Ολλανδία (52%). Οι εκτός γάμου γεννήσεις αυξήθηκαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ την περίοδο 2000 – 2018, με λίγες εξαίσεις την Εσθονία, τη Λετονία και τη Σουηδία, όπου παρέμειναν σχετικά σταθερές, με μείωση μικρότερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Πορτογαλία και η Ισπανία ήταν οι δύο χώρες, στις οποίες σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά των παιδιών εκτός γάμου(κατά 33,7 και 29,6 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments