Διεθνή

ΗΠΑ κορωνοϊός: Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 140.000 – Συνεχίζονται να αυξάνονται τα κρούσματα

ΗΠΑ κορωνοϊός: Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 140.000 – Συνεχίζονται να αυξάνονται τα κρούσματα
ΗΠΑ κορωνοϊός: Από τα τέλη Ιουνίου τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται όπως και οι θάνατοι.

Στη δίνη του ιού συνεχίζουν να είναι οι ΗΠΑ, καθώς οι νεκροί και τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία. Ειδικότερα, οι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό στις ΗΠΑ ξεπέρασαν σήμερα τους 140.000, καθώς εδώ και δύο εβδομάδες συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα στις 42 από τις 50 Πολιτείες, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters. Παράλληλα, από τα τέλη Ιουνίου τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται και τώρα, έξι εβδομάδες αργότερα, αυξάνονται επίσης και οι θάνατοι, σύμφωνα με αυτήν την ανάλυση του πρακτορείου. Κάθε εβδομάδα στις ΗΠΑ πεθαίνουν περίπου 5.000 άνθρωποι από τον κορωνοϊό.

Παράλληλα ο Καναδάς έχει καταγράψει συνολικά 8.800 θανάτους από την αρχή της πανδημίας. Μέσα σε μία εβδομάδα, πέθαναν στις ΗΠΑ 5.600 άνθρωποι, χάθηκαν δηλαδή τόσες ζωές όσες και στη Σουηδία αφότου ξέσπασε εκεί η πανδημία. Στις Πολιτείες που πλήττονται χειρότερα, οι αρχές δεν έχουν πλέον χώρο για να φυλάξουν τα πτώματα αφού τα νεκροτομεία έχουν γεμίσει.

Η κομητεία της Μαρικόπα, στην Αριζόνα, όπου βρίσκεται το Φοίνιξ, η μεγαλύτερη πόλη της Πολιτείας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έχει ζητήσει να σταλούν 14 μεγάλα ψυγεία χωρητικότητας 280 πτωμάτων. Στο Τέξας, η πόλη του Σαν Αντόνιο και η κομητεία Μπίξαρ αγόρασαν φορτηγά ψυγεία για την αποθήκευση έως και 180 νεκρών. Η εμφάνιση αυτών των «κινητών νεκροτομείων» τρέφει το αίσθημα, σε ορισμένες Πολιτείες του νότου, ότι η πανδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες: Η πανδημία αποκάλυψε τα ψέματα

Ο κ. Γκουτέρες μίλησε στο ετήσιο συνέδριο του Ιδρύματος Νέλσον Μαντέλα για την ανάγκη να υπάρξει μία Νέα Παγκόσμια Συμφωνία που θα διασφαλίζει ότι η εξουσία, ο πλούτος και οι ευκαιρίες θα κατανέμονται ευρύτερα και δικαιότερα σε διεθνές επίπεδο. «Τα έθνη που βγήκαν νικητές πριν από επτά και πλέον δεκαετίες έχουν αρνηθεί να περιεργαστούν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να αλλάξουν οι σχέσεις εξουσίας στους κόλπους των διεθνών θεσμών», ανέφερε ο Γκουτέρες, σύμφωνα με το ΑΠΕ. «Η σύνθεση και τα δικαιώματα ψήφου στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τα συμβούλια του συστήματος Bretton Woods αποτελούν χαρακτηριστική περίπτωση».

Το σύστημα Μπρέτον Γουντς περιλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα. «Η ανισότητα ξεκινάει από την κορυφή: στους κόλπους των διεθνών θεσμών. Το να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα πρέπει να ξεκινήσει από τη μεταρρύθμισή τους», συμπλήρωσε. svg%3E

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, η πανδημία αποκάλυψε, σαν μια ακτινογραφία, «ρωγμές στον εύθραυστο σκελετό των κοινωνιών που έχουμε χτίσει». «Γονατίσαμε από έναν μικροσκοπικό ιό. Η πανδημία αποκάλυψε την ευθραυστότητα του κόσμου μας», επισήμανε. «Ολόκληρες περιοχές που είχαν καταγράψει πρόοδο στην εξάλειψη της φτώχειας και την μείωση των ανισοτήτων, σε διάστημα λίγων μηνών, γύρισαν χρόνια πίσω».

Με την πανδημία, ο κόσμος «βρέθηκε αντιμέτωπος με τη χειρότερη ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» με «επιπλέον 100 εκατομμύρια ανθρώπους που μπορεί να βρεθούν στην ακραία φτώχεια», σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Η πανδημία «αποκάλυψε πλάνες και ψέματα παντού: το ψέμα ότι οι ελεύθερες αγορές μπορούν να προσφέρουν περίθαλψη σε όλους. Το ψέμα ότι η απλήρωτη εργασία παροχής φροντίδας δεν είναι εργασία. Την ψευδαίσθηση ότι ζούμε σε έναν μετά-ρατσιστικό κόσμο. Τον μύθο ότι βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα», σημείωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στη διάλεξή του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments