Ελλάδα

Κορωνοϊός σύνορα: Αυστηροί έλεγχοι των διελεύσεων – Μπλόκο σε 8 περάσματα

Κορωνοϊός σύνορα: Αυστηροί έλεγχοι των διελεύσεων – Μπλόκο σε 8 περάσματα
Κορωνοϊός σύνορα: Στη λήψη νέων μέτρων προχωρά η κυβέρνηση προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού και να σταθεροποιηθεί ο αριθμός των αυξημένων κρουσμάτων που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα. Τι ισχύει από σήμερα για τα συνοριακά σημεία ελέγχου.

“Καμπανάκι κινδύνου” έκρουσαν στην κυβέρνηση οι αυξημένοι νοσούντες κορωνοϊού που καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες. Για τον λόγο αυτό, προχωρά σε νέα αυστηρότερα μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας. Συγκεκριμένα λαμβάνοντας νέα μέτρα αποτρέπει τους Έλληνες από το να πηγαινοέρχονται στις χώρες που είναι επιβαρυμένες επιδημιολογικά ενώ συγχρόνως θέτει αυστηρότερα κριτήρια εισόδου στους πολίτες των βαλκανικών χωρών.

Κατεβάζει ρολά σε 8 συνοριακά περάσματα:

Τι κάνει λοιπόν; Απαγορεύει την είσοδο και έξοδο από 8 χερσαία συνοριακά περάσματα, επιτρέπει σε άλλα 5 να γίνονται διελεύσεις αποκλειστικά για ουσιώδεις λόγους και διατηρεί τον Προμαχώνα ανοικτό για τους τουρίστες. Στο σημείο αυτό, αξίζει να τονιστεί ότι τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου την Τουρκία επισκέφθηκαν περισσότεροι από 4.000 Έλληνες ενώ άλλοι 15.000 πέρασαν τα σύνορα για τη Βόρεια Μακεδονία. «Μέχρι τώρα είχαμε για τουριστικούς σκοπούς είσοδο μόνο από τον Προμαχώνα, αλλά είχαμε τη δυνατότητα για ουσιώδεις μετακινήσεις, για Έλληνες πολίτες και για ανθρώπους που έχουν άδεια παραμονής, να διέρχονται και από τις άλλες πύλες εισόδου. Τώρα περιορίζονται αυτές μόνο στις 6 προκειμένου να έχουμε καλύτερο έλεγχο των διελεύσεων», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και διευκρίνισε:

«Δεν επιτρέπεται να γίνεται συνεχής μετακίνηση από ή προς την Ελλάδα για σύντομες επισκέψεις σε περιπτώσεις που έχουμε εργάτες γης».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις ανακοινώσεις: Από σήμερα, Τρίτη 21 Ιουλίου, τα μεσάνυχτα προς Τετάρτη 22 Ιουλίου έως και την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020 η είσοδος στην ελληνική επικράτεια για ουσιώδεις μετακινήσεις επιτρέπεται μόνο από τα συνοριακά σημεία ελέγχου της Κακκαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής,των Ευζώνων, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας και των Κήπων. Την ίδια ώρα λουκέτο μπαίνει στα συνοριακά περάσματα  της Νίκης και της Δοϊράνης (για Βόρεια Μακεδονία), της Εξοχής, του Ορμένιου και του Κυπρίνου (για Βουλγαρία), των Δρυμάδων και των Φιλιατών (για Αλβανία). Υπενθυμίζεται, πως κλειστό παραμένει από τον Φεβρουάριο και το πέρασμα στις Καστανιές Έβρου για Τουρκία.

Ακόμη, οι Έλληνες πολίτες, όσοι έχουν άδεια παραμονής και οι κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς υποχρεούνται και αυτοί να συμπληρώνουν το Passenger Locator Form καθώς και την ηλεκτρονική προαναγγελία σύντομης μετακίνησης. Σε ό,τι αφορά τους εργάτες γης, σε περίπτωση που βρίσκονται στη χώρα και εξέλθουν της ελληνικής επικράτειας πριν από τις 4 Αυγούστου 2020, δεν θα έχουν ξανά το δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας.

«Επειδή είναι σε έξαρση οι επιδημιολογικές καμπύλες σε χώρες της Βαλκανικής υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μεταφέρουν θετικά κρούσματα στο εσωτερικό της χώρας. Γι’ αυτό το λόγο πήραμε αυτές τις αποφάσεις, αυτά τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων προκειμένου να ελέγξουμε καλύτερα τις ροές και είμαστε εδώ να επαναξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας», εξήγησε για τις παραπάνω αποφάσεις ο κ. Πέτσας.

Τέλος σημειώνεται πως, από τις αρχές Ιουλίου μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί στην Ελλάδα 624 κρούσματα με τα μισά από αυτά να έχουν εντοπιστεί στις πύλες εισόδου. Χθες, Δευτέρα 20 Ιουλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 11 νέα περιστατικά, εκ των οποίων τα 5 ήταν εισαγόμενα. Τα υπόλοιπα, 3 καταγράφηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής και 1 στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments