Πολιτική

ΥΠΕΞ Τουρκία: «Τερματίστε τώρα τις παράνομες ενέργειες»

ΥΠΕΞ Τουρκία: «Τερματίστε τώρα τις παράνομες ενέργειες»
ΥΠΕΞ Τουρκία: Μήνυμα στη γειτονική χώρα να τερματίσει άμεσα τις ενέργειες της στο Αιγαίο έστειλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με επίσημη ανακοίνωσή του.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Τουρκία, με επίσημη ανακοίνωσή του, να τερματίσει τις ενέργειες που σχεδιάζει μετά την έκδοση της NAVTEX σήμερα.  «Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας».

Στις εξελίξεις των τελευταίων ωρών στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον στον Ωρωπό, στην εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων για την παραχώρηση των παλαιών φυλακών Ωρωπού στον δήμο με σκοπό την ίδρυση «Κέντρου Ιστορίας, Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού».

Ο πρωθυπουργός ανάμεσα σε άλλα είπε: «το περιβάλλον γύρω μας είναι ασταθές, οι γείτονές μας φροντίζουν συνεχώς να το φορτίζουν». Πρόσθεσε: «Είμαστε όμως συνηθισμένοι, δοκιμασμένοι στις εξάρσεις της στιγμής. Είμαστε σίγουροι για τις δυνάμεις μας και τους συμμάχους μας. Έχουμε εθνική αυτοπεποίθηση και πίστη στο δίκιο μας. Για αυτό άλλωστε μιλάμε λίγο και εργαζόμαστε πολύ».

Τι δήλωσε εκπρόσωπος του State Department

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημειώνει σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε μετά από ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με το hellasjournal.com, που επικαλείται διπλωματική πηγή, το πρώτο μέρος της ανακοίνωσης δεν είναι καλό για τα ελληνικά συμφέροντα, διότι η περιοχή του Καστελόριζου αμφισβητείται μόνο από την Τουρκία και καμία άλλη χώρα. Το δεύτερο μέρος θεωρείται καλό.

Η απάντηση στα αγγλικά:

The United States is aware that Turkey has issued a NAVTEX for research in disputed waters in the Eastern Mediterranean. We urge Turkish authorities to halt any plans for operations and to avoid steps that raise tensions in the region.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments