Πολιτική

Παναγιωτόπουλος Έσπερ: Τι είπαν οι υπουργοί άμυνας Ελλάδας και ΗΠΑ

Παναγιωτόπουλος Έσπερ: Τι είπαν οι υπουργοί άμυνας Ελλάδας και ΗΠΑ
Παναγιωτόπουλος Έσπερ: Για τις εξελίξεις με την Τουρκία αλλά και για την αναταραχή στην περιοχή της Λιβύης μίλησαν οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και ΗΠΑ σε τηλεφωνική τους συνομιλία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες Τρίτη με τον Αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Έσπερ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου συζήτησαν εκτός από τις εξελίξεις των ελληνοτουρκικών και για την αναταραχή που επικρατεί στην Μεσόγειο με κέντρο τη Λιβύη.

Οι δύο υπουργοί Άμυνας  στην τηλεφωνική τους επικοινωνία τόνισαν την ανάγκη να τηρούνται οι διεθνείς κανόνες και να ενεργούν όλα τα μέρη με αυτοσυγκράτηση στην ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, και όπως δημοσιεύει το ΑΠΕ «όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι όλα τα μέρη πρέπει να τηρούν τους διεθνείς κανόνες και να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση».

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας επιβεβαιώθηκε η ισχυρή αμυντική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ενώ ο Αμερικανός υπουργός ευχαρίστησε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο για τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στον κόλπο της Σούδας και για την ισχυρή διμερή συνεργασία.

«Αυτό σηματοδοτείται, πιο πρόσφατα, από την επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας τον προηγούμενο Οκτώβριο, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες για περαιτέρω εμβάθυνση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας και για την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Χθες, μετά την έκδοση NAVTEX από την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί την Άγκυρα να σταματήσουν επιχειρήσεις που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημειώνει σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε μετά από ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με το hellasjournal.com, που επικαλείται διπλωματική πηγή, το πρώτο μέρος της ανακοίνωσης δεν είναι καλό για τα ελληνικά συμφέροντα, διότι η περιοχή του Καστελόριζου αμφισβητείται μόνο από την Τουρκία και καμία άλλη χώρα. Το δεύτερο μέρος θεωρείται καλό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments