Πολιτική

Τουρκία σε Ελλάδα: «Η NAVTEX είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας»

Τουρκία σε Ελλάδα: «Η NAVTEX είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας»
Τουρκία σε Ελλάδα: Προκλητική είναι η απάντηση της Άγκυρας στο διάβημα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, μετά τη NAVTEX που εκδόθηκε από την Τουρκία ανοιχτά του Καστελόριζου.

Ανακοίνωση για τη NAVTEX ανοιχτά του Καστελόριζου εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Σε αυτή ξεπερνά για ακόμη μια φορά τα όρια αναφέροντας πως “βρίσκονται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, υποστηρίζει πως η περιοχή που δεσμεύει για έρευνες με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, είναι εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη και στα οικόπεδα που έχει παραχωρήσει στην τουρκική εταιρία πετρελαίου. Ακόμη σημειώνει ότι στην ίδια περιοχή παλαιότερα έχουν γίνει έρευνες από το τουρκικό σκάφος σεισμικών ερευνών Barbaros.

Παράλληλα, τονίζει ότι οι ελληνικές θέσεις για την υφαλοκρηπίδα δεν έχουν σχέση με το Διεθνές Δίκαιο ενώ επαναλαμβάνονται οι τουρκικοί ισχυρισμοί που θέλουν το Καστελλόριζο να βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ από την Ανατολία και 580 χλμ από την Ελλάδα οπότε “δεν μπορεί να κλείνει μια ολόκληρη περιοχή”. Τέλος, οι Τούρκοικαλούν την Αθήνα σε διάλογο, διαμηνύοντας ωστόσο ότι θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν τα δικαιώματά τους που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο. «Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα για διάλογο με την Ελλάδα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο» καταλήγει η ανακοίνωση του Χαμί Ακσόι.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Χαμί Ακσόι:

«Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο για ανεύρεση και εξόρυξη υδρογονανθράκων, το ερευνητικό μας σκάφος Oruc Reis από τις 21 Ιουλίου 2020 κι έπειτα, βάσει της σχετικής NAVTEX που δημοσιεύτηκε από τις αρμόδιες αρχές μας, θα πραγματοποιήσει μια νέα σεισμική ερευνητική δραστηριότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Η θαλάσσια περιοχή, στην οποία θα πραγματοποιήσει έρευνες το ερευνητικό μας σκάφος Oruc Reis, βρίσκεται εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας, που έχει κοινοποιηθεί στα Ηνωμένα Έθνη, και εντός των περιοχών, για τις οποίες έχουν παραχωρηθεί σχετικές άδειες στον TPAO από την κυβέρνησή μας το 2012. Εξάλλου, το άλλο σεισμικό ερευνητικό μας σκάφος Barbaros είχε προβεί σε ανάλογες δραστηριότητες σε μέρος της εν λόγω περιοχής τα τελευταία χρόνια.

Παρ ‘όλα αυτά, η Ελλάδα αντιτάχθηκε σε αυτήν την ερευνητική δραστηριότητα και ισχυρίζεται ότι η περιοχή των ερευνών αυτών βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτόν τον ισχυρισμό στην ύπαρξη νησιών μακριά από την ηπειρωτική χώρα, όπως το Καστελόριζο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας περί υφαλοκρηπίδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο, τη νομολογία και τις δικαστικές αποφάσεις.

Δεν αποτελεί λογική θέση, που να συνάδει και με το διεθνές δίκαιο, ένα νησί με επιφάνεια 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, να διεκδικεί υφαλοκρηπίδα έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Για αυτόν τον λόγο, απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Παρόλο που η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκκλησή της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει διατυπωθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Σημειώνεται, ότι σήμερα το μεσημέρι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συκαλεί εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας. Σε αυτό θα είναι παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία χθες, Τρίτη 21 Ιουλίου, έκανε λόγο για έρευνες μέχρι και τις 2 Αυγούστου, στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται περίπου 200 μίλια ανατολικά της Κρήτης και περίπου 180 μίλια νότια του Καστελόριζου. Στην ενέργεια αυτή η Αθήνα απάντησε άμεσα με διάβημα, το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά: “Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments