Διεθνή

Μακρόν Τουρκία Αναστασιάδης: Λάθος να αφήσουμε την ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου στην Τουρκία

Μακρόν Τουρκία Αναστασιάδης: Λάθος να αφήσουμε την ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου στην Τουρκία
Μακρόν Τουρκία Αναστασιάδης: Αυστηρό είναι το μήνυμα που στέλνει ο Γάλλος πρόεδρος, κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων με την Τουρκία.

Δηλώσεις έκαναν τόσο ο Εμμανουέλ Μακρόν όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά την εποικοδομητική συζήτηση που είχαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, αφού, όπως ήταν φυσικό, τέθηκε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

«Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Παρίσι. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Γαλλίας συμπλήρωσε ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις.

Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί τα όσα γίνονται στη Μεσόγειο επισταμένα και συνεχώς

«Η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη μεταξύ των χωρών όσον αφορά στον γαλλικό στόλο και όχι μόνο. Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από την Συρία, βοηθήσαμε πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως του Λιβάνου, και ενδεχομένως να χρειαστεί να ξανασυμβάλλουμε και προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο κος Αναστασιάδης κατά την προσέλευσή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων στην Γαλλία.

Θυμίζουμε τις χτεσινές (Τετάρτη 22 Ιουλίου) δηλώσεις του Κύπριου αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Παναγιώτη Σεντώνα στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα είχε συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, σήμερα Πέμπτη 23 Ιουλίου. Επίσης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε αναφορικά με την έκδοση νέας Νavtex από την Τουρκία που, όπως σημείωσε παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα επισταμένα και συνεχώς.

Σε επιφυλακή παραμένει η Ελλάδα

Ο ελληνικός στόλος παραμένει σε επιφυλακή στο Αιγαίο παρακολουθώντας τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, τα οποία βγήκαν στο Αιγαίο μερικές ώρες μετά την έκδοση της παράνομης Navtex από την Τουρκία με την οποία δεσμεύει περιοχή ΝΑ του Καστελόριζου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες. Την ίδια στιγμή στο επίκεντρο παραμένει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος το οποίο φαίνεται να βρίσκεται στον κόλπο της Αττάλειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments