Πολιτική

Ελλάδα Τουρκία: Μήνυμα της Ζαχάροβα για το Καστελόριζο – «Αποχή από απερίσκεπτες ενέργειες»

Ελλάδα Τουρκία: Μήνυμα της Ζαχάροβα για το Καστελόριζο – «Αποχή από απερίσκεπτες ενέργειες»
Ελλάδα Τουρκία: Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα έκανε σχόλιο για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και συνιστά ψυχραιμία.

Η κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία φαίνεται να ανησυχεί τη Ρωσία. Σήμερα την ανησυχία της Μόσχας για τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ρωσία ανησυχεί για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και ζητά συγκράτηση, δήλωσε σήμερα Πέμπτη η κ. Ζαχάροβα. «Παρατηρούμε προσεκτικά (και) με αγωνία μια ακόμη αύξηση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Προτείνουμε να επιλυθούν οι διαφορές μέσω διαπραγματεύσεων, βάσει των κοινώς αναγνωρισμένων κανόνων διεθνούς δικαίου» δήλωσε η Ζαχάροβα όταν ρωτήθηκε για τη γνώμη της Μόσχας σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας.

H εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωσε, δε, ότι η Μόσχα προτρέπει να «απέχουν από απερίσκεπτες ενέργειες» και να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα τοποθέτηση για τα ελληνοτουρκικά έκανε και ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις «τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους», και μάλιστα με μήνυμα στα ελληνικά.

Το μήνυμα Μακρόν

Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της.

Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ. Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments